Na podstawie średniej rocznej wartości wskaźnika EBITDA z ostatnich 5 lat i porównywalnego mnożnika transakcyjnego 8x EBITDA mamy 18,3 PLN na akcję. Bez premii za przyszłe zyski.
Telesfor jest tu mega zachowawczy. Kupujący nigdy nie płaci za przeszłość a za przyszłość bazująca na tym co dziś i trendach w branży. Branża reklamowa to branża cykliczna, tak długo jak w prognozach nie ma zapowiedzi znaczącego spowolnienia, tak długo nie ma co zakładać spadku wyników. Biorąc zatem mnożnik EV/EBITDA 6 i mnozac go przez wyniki za 2017 rok mamy ponad 60mln PLN wartości czyli zgrubsza 2 razy więcej niż teraz.
Kacperku kochanie my o tym wiemy. Już teraz na serio, agresywność podaży (niewielkiej wartościowo ale przy zupełnym braku popytu) począwszy od pierwszej sesji kwietniowej mnie zastanawia i martwi bądź co bądź. I te cudowne 650 sztuk...
Przecież ten brak popytu to nie jest sprawa ostatnich dni . Taka sytuacja jest od lat . Tu praktycznie nie ma handlu . Tylko od czasu do czasu ktoś paroma tysiącami akcji podciąga kurs po czym następuje stagnacja i powolny spadek ceny akcji . Dopóki spółka jasno nie określi strategii działania to nie ma co liczyć na trwały wzrost kursu . Przyczyną marazmu w spółce może cyć brak jednego dużego akcjonariusza , który mógłby narzucić swoje warunki .
Tak ,głęboko się nie zagłębiałem natomiast osobiście nie patrzałbym na 5lat przeszłości co do wyceny ,a jedynie co do rozwoju spółki i prognozy jej zysków. Sprzedaż rośnie ale duży wpływ na to ma ogólny wzrost cen. 4Q wygląda fajnie ,lecz do wzrostów potrzeba nam przełamania tendecji 1Q. 1PLN dywidendy rzedu 6-7% i więcej jest bardzo atrakcyjną ofertą do trzymania pieniędzy na starość. Negatywnie to wpływa na obrót moim zdaniem. Gdybym miał określić cenę to ustawiłbym ją właśnie <13kupuj 13-15pln trzymaj , powyzej 16 do sprzedaj. Gdyby zysk netto wzrósł do 2pln/akcja rocznie to podniosłbym tą wycenę o 2-3pln na każdy próg. Co do nowej odmiennej wyceny potrzeba ekspansji na inne rynki ,czy wykupienia podmiotów działających w branży i czerpania z tego zysków. Dodam jeszcze ,że jesteśmy małymi inwestorami i powinniśmy sobie pomagać chociażby taką dyskusją. Jedni patrzą pesymistycznie ,drudzy optymistycznie ,a za trzecimi przemawiają liczby. Każdy ma inne spojrzenie czy używa też innych metod i zwraca uwage na inne czynniki. Pozdrawiam.
Nie wiem ile masz lat ale wątpię aby ta spółka istniała w chwili twojego przejścia na emeryturę . Ale załóżmy że będzie istniała i płaciła dywidendę to trzeba kilkadziesiąt tys akcji a nie kilkaset szt .
I jeszcze do Kacperka. Taki case study jak efektywny jest rynek giełdowy ( w mojej opinii takiego w Polsce nie ma) wczoraj reko PDM dla Glg pharma 6,48 kurs 2,39 w dniu wydania rekomendacji dziś kurs 3,97 maks. To ile jest warta ta spółka? 2,39 czy 3,97? Bez pokrycia analitycznego obecność spółki wielkości K2 na giełdzie mija się z celem. To fakt tu nie ma o czym dyskutować. Stąd taki przypadek jak wandalex i wezwanie po 100 % wyższej cenie od zamknięcia. Ja mam w portfelu same wynalazki, jakbym chciał mieć KGHM i inne tego typu państwowe badziewia to bym sobie kupił jednostki uczestnictwa w jakimś TFI gdzie chłopcy i dziewczęta tuż po studiach stadnie inwestują w wig 20. K2 jest warte dużo dużo więcej niż kurs na giełdzie. Zarząd też to zrozumie w końcu i zacznie szanować akcjonariuszy, jakich metod trzeba będzie do tego użyć? Życie pokaże
Nigdy nie powiedziałem że ta spółka nie jest warta więcej . Niestety , w spółce panuje paraliż decyzyjny i nie ma jasno określonej strategi działania . Przegląd opcji strategicznych był tego najlepszym przykładem . Zmarnowali 2 lata i pewnie trochę pieniędzy żeby wrócić do punktu wyjścia . O K2I nic się nie mówi ale po ogłoszeniu opcji słyszałem wypowiedź jednego analityka , który twierdził że ta spółka wymaga głębokiej restrukturyzacji i raczej wątpił w pomyślne zakończenie przeglądu .