Zarząd Indata S.A. z siedzibą we Wrocławiu (Emitent, Spółka), w nawiązaniu do raportu bieżącego nr 22/2018 z dnia 15 marca 2018 roku, przekazuje następujące informacje uzupełniające.
1) Spółka przewiduje utworzenie odpisów aktualizujących na należności handlowe w wysokości około 9 mln zł. Przyczyną podjęcia decyzji o dokonaniu odpisów jest utrzymujący się od dłuższego czasu brak spłat tych należności i bezskuteczność działań podjętych w celu ich wyegzekwowania. Kwota odpisów wpłynie na wynik Spółki w sprawozdaniu jednostkowym za rok 2017 i w konsekwencji na wynik Grupy Indata S.A. w sprawozdaniu skonsolidowanym za rok 2017. Zarząd Spółki jednocześnie podkreśla, iż nadal prowadzi przewidziane prawem działania mające na celu egzekucje przedmiotowych należności.
2) Spółka przewiduje utworzenie odpisów aktualizujących wartości firmy w kwocie około 13 mln zł. Wartości firmy powstały w wyniku nabycia lub przyłączenia wymienionych poniżej spółek do Indata S.A.
W sprawozdaniu skonsolidowanym, Emitent zamierza dokonać odpisów wartości firmy w stosunku do następujących pozycji: a)Indata Cities S.A. (dawniej Proximus S.A.) w kwocie 6.140 tys. zł, b)Positive Technology Sp. z o.o. w kwocie 3.538 tys. zł. Wartości pozycji 2. a) oraz 2. b) wpłyną na skonsolidowany wynik Grupy Indata S.A.
W sprawozdaniu jednostkowym Emitent zamierza dokonać odpisu wartości firmy w stosunku do następujących pozycji: c)Indata Softservices Sp. z o.o. (dawniej Cohesiva Sp. z o.o.) w kwocie 2.550 tys. zł, d)Indata Solutions S.A. (dawniej Infolan S.A.) w kwocie 803 tys. zł. Wartości pozycji 2.c) do 2.d) wpłyną na jednostkowe sprawozdanie finansowe Indata S.A. i w konsekwencji na sprawozdanie skonsolidowane.
Przyczynami podjęcia decyzji o dokonaniu odpisu wartości firmy były złe wyniki finansowe tych spółek (tj.: Indata Cities S.A., Positive Technology Sp. z o.o.), znaczne ograniczenie bądź zaprzestanie działalności operacyjnej (Indata Softservice Sp. z o.o.) albo połączenie Indata S.A. z Indata Solutions S.A
Serio? kurcze, ale sie napisałeś :) :) ....a nie Ty tylko to skopiowałeś i wkleiłeś tu :) INFO kazdy widzi, ale Ty chyba nie rozumiesz tych odpisów co?? poczytaj raporty w 2017 r, po dodawaj, po odejmuj i wyjdzie Ci żeś gupio myślał pisząc temat tego postu ;) Po rozum się udaj, boś ..... ;)
A ty co napisałeś mądrego? Wycieczki osobiste to do kolegów z klasy.
Dobrze wiecie że zaklinacie rzeczywistość. Spółka oficjalnie zapowiada że będą straty. To będą duże straty. Tutaj kurs obecnie to jest 4.5 grosza słownie cztery i pół grosza bo chwilę temu był scalenie gdyż kurs zjechał na grosze, a po scaleniu zjeżdża dalej. W 90% nawet w 95% kurs po scaleniu zjeżdża w dół i jest to wystarczający sygnał że źle się dzieje.
Ludzie ogarnijcie się bo was tutaj naganiają i w żywe oczy kłamią. Kupując teraz stracicie połowę albo 2/3 w ciągu maks 2 miesięcy.
Główni akcjonariusze sypali akcjami do bólu, kolejno wyskakiwali z akcji, sam prezes zwiewał waląc akcjami w ulicę poprzez cypryjskiego krzaka, rada nadzorcza ewakuowała się jednego dnia, gazety piszą że firma wystawiała puste faktury i to spółkom powiązanym z prezesem - a wy każde info przedstawiacie w dobrym świetle?
Wszystkie odpisy to są OBCIĄŻENIA wyniku !!! - wszystkie na MINUS. Jeleń wieczny jak zwykle jest "myślący inaczej". Nawet nie rozumie słowa "odpis" i uważna że może być "odpis dodatni i odpis ujemny" cha, cha, cha, cha
Jak jego idol i patron Bolesław Wałęsa: " plusy dodatnie i plusy ujemne"
Sorry ale nie widzę w tym komunikacie, żadnych NOWYCH Złych informacji cenotworczych. Że względów merkantylnych nie będę dzielił się optymistycznym view tego komunikatu. RESUME te 20gr to nie z tego newsa, o ile w ogóle rynek wycena ta spółkę poniżej bańki,watpie
Racja , rozpisywanie się nad imfem które było znane 15.03. to bzdura !!! nic to nie wnosi . Tyle tylko , że audyt może już jest za nami i przyklepali te 22 mil
Panowie, szkoda się podniecać. O tym, że jest źle wszyscy wiemy. Czekamy na NWZA, wtedy wszystko się wyjaśni. Wóz albo przewóz. Może zatonie, ale może powstać i dać dobrze zarobić. W końcu to właśnie na zrestrukturyzowanych trupach często da się świetnie zarobić. Ja postanowiłem zaryzykować, bo nie wierzę w likwidację Indaty. Jestem ustawiony na dalsze zakupy i przy cenie 0,30 zamierzam podwoić pakiet. Ewentualną upadłość, jestem w stanie przełknąć, to moje ryzyko. Ewentualny skok do kilku złotych również z chęcią powitam;) Wesołych.
to info nie będzie miało żadnego negatywnego wpływu na kurs, bo info nie rozczarowało, jakby nagle zrobiło się 60 mil odpisów zamiast zapowiadanych 22 mil, to byłoby pozamiatane, a tak nic nowego i nic nie rozczarowało
No negatywnego wpływu, to wiadomo, że nie będzie miało. Za to, pozytywny - owszem. Przecież mamy jakbym potwierdzenie, że więcej odpisu nie ma, jaki jest split (mniejsza cześć należności, co jest dla mnie pozytywne), że w ogóle dali taką informację trzeba traktować pozytywnie, bo nie musieli. Teraz popatrzcie na raport q3, dodajcie zobowiązania za q4, odejmijcie, to co podali, a otrzymacie jednoznaczną rekomendację
Dokładnie tak, tylko najgorsze jest to że naganiaczy spadkowych nie obchodzi fakt, ponieważ oni i tak sensu z tego nie potrafią wyciągnać, ...tylko sensacje krecą dalej :) Także poczekajmy na WZA i zieleń, może wtedy zrozumieją :)
jakby było tak źle jak piszą naganiacze, że bankrut, to wszystkie banki by wypowiedziały umowy i to już dawno, a tak cisza, dwa banki wypowiedziały umowy od razu bo się wystraszyły, z resztą że mBank wypowiedział to się nie dziwię bo to najgorszy bank jaki znam, a reszta już pewnie jest dogadana, minęło już dużo czasu i banki na co czekają?, może nawet już uregulowali należności do natychmiastowej zapłaty? NWZA i dalej zobaczymy trzeba jeszcze pamiętać o spekule.
jolo dobrze gada skaczcie chlopcy bo przeciez to info jest tragiczne to koniec upaldosc likwidacyjna we wtorek i wszysccy umrzemy :) ciagle czekam na 36-38 i cos czuje ze jeszcze kilka takich lewych informacji ze spolki a dostane co moje z uszanowaniem marsik
Nie wiem ile będzie jutro lub po jutrze wiem tylko ze ta spółka upadnie i będzie sprawa w sądzie bo wystawianie faktur z których potem sa same odpisy na ta skale musi przynieść zarzuty prokuratorskie.