A jaki ma być powód tych wzrostów. Akcji mniej ale i też mniej gotówki w spółce. Powinno być to neutralne dla spółki. Co najwyżej płynność może się jeszcze pogorszyć.
na to wygląda że niektórzy mieli już odblokowane akcje, dziwne to a jeszcze dziwniejsze że są równi i równiejsi byżć e to mbank odblokował swoim klientom
Dnia 2018-03-22 o godz. 10:17 ~lukas8i8 napisał(a): > obstawialem 19 zł na otwarciu ale nie spodziewałem się spadku na 18 zł ja dokupiłem za kase ze skupu
To zrobiłeś manko ? Pójdziesz siedzieć za defraudację pieniędzy
Mechanizm jest bardzo prosty. Ktoś kupował po określonej cenie x akcji. Część z nich sprzedał za 25 zł a część upłynnił PKC będąc cały czas na plusie. Stąd mocny spadek.
Niestety tak, każdy wie jaką ma cenę żeby być na plusie. Jak ktoś miał od 17 PLN akcje, to może mu to wystarczyć. i być ciągle kilkanaście procent na plusie.
Ja chwię poczekam z resztą pakietu zobaczę jak się sprawy rozwiną.
Oj koledzy, z rachunkami coś na bakier. Z grubsza 1/4 akcji jest sprzedana po 25, 3/4 sprzedasz po x, a kupiłeś wszystkie po cenie A. I by być powyżej zera mamy proste równanie x> (4A-25)/3. Jeśli ktoś kupował po 20, to dolna trzeba sprzedać powyżej 18,3. A jeśli jak Kolega po 17, to dolna granica wynosi 14,3 !!! Ot i rozwiązanie wielkiej zagadki spadku dzisiaj. A będzie jeszcze dywidenda. Oczywiście wniosek kasacyjny nie poprawia ceny, ale to kolejne miesiące oczekiwania na Godota. Z kolei firma ma coraz lepsze kontrakty i co bardzo ważne akcjonariat się nie zmienił, czyli póki co wielkich wzrostów się nie przewiduje. Takie wzajemne szachowanie.