Trzymamy kciuki za Hawe?.. Zastój, kasa na maklerze nie topnieje, zamrożona i to na tyle! Medison napisz chociarz cokolwiek, dzwoniłeś do SR? Trzymasz Krezusa, kiedy Elb. wystrzeli, po wynikach? Pozdrawiam i nie powiem, alw napiszę że brakuje mi Waszych myśli przrlanych na forum! Pozdrawiam!
A co mamy pisać. Jesteśmy na chwilę obecną w czarnej dziurze i ciężko przewidziec czy i kiedy to się zmieni. Do czasu publikacji raportow spolka bedzie zawieszona, a bez tego nie mamy zadnego pola manewru. Zazalenie tez nam nie lezy bo to kolejne miesiace zupelnie nic nie wnoszace w sytuacji spolki. Zazalenie a pozniej upadlosc zostana odrzucone. Trzeba czekac i tyle. Jesli kiedys odwiesza to bedzie pod co grac o ile wczesniej majatku nie wyciagna tylnymi drzwiami. Dobrze że mi mirbud wybił z trójkata przynajmniej.
Dzwoniłem do SR w spr MSS (koło 9-go marca) – sytuacja bez zmian (sanacja w toku).
Myślę, że scenariusz na Hypku będzie podobny jak na Hawe - ostatecznie upadłość zostanie umorzona - wątpię, żeby np. Urząd Komunikacji Elektronicznej dał kasę na przeprowadzenie postępowania upadłościowego (sekretarki syndyka), a jeśli upadłość w pierwszym rzucie zostanie utrzymana to wierzyciele na pewno będą wezwani (jak na Hawe) do sfinansowania upadłości.
Jak już postępowanie upadłościowe będzie umorzone, to AP będzie mógł się wykazać w znalezieniu inwestora, bo co do tego, że światłowód MSS będzie w przyszłości generował zyski nie mam wątpliwości.
Krezusa nigdy nie miałem, natomiast Elektrobudowa ruszy jak podadzą oficjalne wyniki za 2017r. oraz wysokość dywidendy. Szczerze mówiąc dziwię się, że na ELB nie ma jeszcze 100 zł.
Sorki, ktoś inny z "naszych" pisał o Krezusie! Dobrze że jesteś i czuwasz, Elbudowa faktycznie czeka na oficjalne wyniki, a nasz Hyperion zawieszony i czekamy na przełom! Pozdrawiam!
Dziś dzwoniłem do SR w sprawie mojej służbowej, przy okazji zapytałem o MSS - sytuacja bez zmian, sanacja w toku (od 15 stycznia br. nie było żadnych nowych decyzji).
W naszym przypadku najważniejsze mss hyperion się nie liczy wszystko wpakowali w projekt jesli go ukończą to i hyperion odzyska blask. Sanacja na mss idzie pełną parą czyli jednak jakieś przepływy gotówki muszą być bo inaczej nadzorca już by wysłał pismo do sędziego. Sytuacja jest nieciekawa bo ze spółki nie idą żadne rzetelne informacje raportów nie ma choć z drugiej strony dobrze bo dopiero wtedy była by spekulacja na papierze i kurs zapewne z 10 groszy
Żaden nadzorca to sąd wedłyug nowej ustawy decyduje o upadłości. Tam nawet upadlość nie wyjdzie bo nie ma już co upadać to wszystko zastawione . Prawdopodobnie Urząd Marszałkowski zabierze no i obligatariusze 40 MLN
Dnia 2018-03-21 o godz. 15:39 ~PRAWO napisał(a): > Żaden nadzorca to sąd wedłyug nowej ustawy decyduje o upadłości. Tam nawet upadlość nie wyjdzie bo nie ma już co upadać to wszystko zastawione . Prawdopodobnie Urząd Marszałkowski zabierze no i obligatariusze 40 MLN
Zawsze sąd decydował o postępowaniach (upadłościowym, restrukturyzacyjnym i innych), ale ktoś wnioskuje np. o umorzenie sanacji i najczęściej robi to zarządca masy sanacyjnej i to w ciągu 30 dni od otwarcia postępowania kiedy określa czy spółka jest w stanie realizować zobowiązania powstałe po otwarciu sanacji. Skoro na MSS sanacja trwa już 5 m-cy to świadczy o dużych szansach na skuteczne przeprowadzenie sanacji. A co będzie to czas pokaże.
To fakt trudno tu szukac pozytywów.O ile mss jest w stanie spłacic swoje długi , to hyp ma ich tyle że spłata zajełaby nascie lat.O sprzedaży nie ma mowy.
Tak ale dług hyp to ok 100 ml.Ile im zajmie spłata wierzycieli? Jesli w przyszłym roku nastąpi rozliczenie dofinansowania,to co?- woj.małopl. ma szukać klientów hyperionowi? Jeśli tu ktoś nie wejdzie z gotówką to oddłużanie zajmie lata.
spokojnie biznes jest wart kilkaset milionow z pewnoscia na liczbe partnerow biznesowych nie moga nazekac to lakomy kasek. Na MSS sanacja w toku czyli musza juz miec przeplywy finansowe do tego po rozliczeniu ostatnich transz z eu spolka zyska spore odluzenie. Nie ma notowac nie ma spekulacji albo beda zlotowki albo nic nie bedzie.
Dofinansowanie to oni juz dawno dostali.Teraz częsc każą im oddac.Że mss zarabia to pewne,inaczej nie byłoby sanacji.Chodzi o spłate wszystkich wierzytelnosci hyp.Jesli wierzyciele pójdą na układ spłata zajmie lata.Kurs przez ten czas wiadomo na dnie.To samo na hawe mają kupę kasy do spłaty.Jeśli sie ta branża odrodzi to dużo wody upłynie. Zresztą dziwnym trafem pół gpw to restrukturyzacje lub upadłosci.
obeserwuje juz tylko te cuda GPW jak hyperion, lark, mni , a i nie sprzedaje bo po co ? za takie grosze, jakbym kiedys nie kupil CD PROJEKT to pozamiatane dzisaj i po smietniku bym chodzil