Witam, mam mały problem jak rozliczyć dochód z 2017 roku z dywidendy , wg danych dywidenda wyniosła 2,15zł (0,51 euro), na moje konto trafiło 1,76 zł! Z czego wynika, że na Litwe potrącono podatek - z tym że powinno to być 15%. 1,76/ 2,15 = 0,828 czyli 17,12% w przybliżeniu 17%. Może mi ktoś wytłumaczyć skąd to wynika? Prawidłowo powinno trafić na moje konto 1,83 a pozostałe 4% trafić do naszego urzędu tak? Bardzo proszę o pomoc osobę zorientowaną w temacie, gdyż pasuje się rozliczyć z tego. Pozdrawiam!
Dnia 2018-03-15 o godz. 18:49 bob89 napisał(a): > Witam, mam mały problem jak rozliczyć dochód z 2017 roku z dywidendy , wg danych dywidenda wyniosła 2,15zł (0,51 euro), na moje konto trafiło 1,76 zł! Z czego wynika, że na Litwe potrącono podatek - z tym że powinno to być 15%. 1,76/ 2,15 = 0,828 czyli 17,12% w przybliżeniu 17%. Może mi ktoś wytłumaczyć skąd to wynika? Prawidłowo powinno trafić na moje konto 1,83 a pozostałe 4% trafić do naszego urzędu tak? Bardzo proszę o pomoc osobę zorientowaną w temacie, gdyż pasuje się rozliczyć z tego. Pozdrawiam!
Cześć, Twoje biuro maklerskie zabrało sobie spread walutowy. Trzeba było założyć konto dwuwalutowe albo zastrzec że odbierasz w euro.
Hmm, dzięki Wielkie za odpowiedź. Na Litwe odprowadzone zostało 15% (taka mają stawkę :) ) po kursie z dnia wypłaty. Niestety ze wzg. naszego prawa odprowadza się 19% (zdzierstwo!) to należy różnice wpłacić do naszego urzędu... takie przynajmniej mam informację. Tylko w tym momencie spread walutowy powiększa koszty.... mogę tego uwzględnić? czy muszę twardo 4% od wypłaconej podstawy czyli 2,15zł?? co daje w przeliczeniu 8,6 grosza na akcję (zaokrąglamy do złotówek) . Niestety w sieci bardzo mało w tym temacie informacji. Pozdrawiam
8.03 Dochód z dywidendy Podatnik uzyskał dochód z dywidendy, spółka wypłacająca to świadczenie pobrała podatek. Czy podatnik jest zobowiązany wykazać ten dochód i pobrany podatek w zeznaniu PIT-38? Nie. Dochody z tytułu udziału w zyskach osób prawnych tzw. dywidendy opodatkowane są w sposób zryczałtowany na podstawie art. 30a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Co do zasady podatek pobierany jest przez płatnika, którym w przypadku tego dochodu jest spółka. Na podatniku nie ciąży obowiązek złożenia zeznania i wykazania uzyskanego dochodu, bowiem pobranie zryczałtowanego podatku powoduje wygaśnięcie zobowiązania podatkowego
Wyjątek stanowi sytuacja, kiedy podatek nie został pobrany przez płatnika. Wówczas zgodnie z art. 45 ust. 3b ustawy w zeznaniu o którym mowa w ust. 1 lub ust. 1a, wykazuje się należny podatek dochodowy, o którym mowa w art. 30a.
Tyle razy było to wyjaśniane w zeszłym roku. Litewski Urząd Skarbowy pobiera 15%. Nas obowiązuje 19% i nie ma co do tego wątpliwości. To tzw. nieograniczony obowiązek podatkowy. Różnicę 4% wpłacamy sami,wpisując w PIT-38 odpowiednie kwoty w pozycjach - 37..38..40..42. W poz. 37 wpisujemy kwotę równą = ilość akcji x 0,51 (dywidenda za 2016 w euro) x kurs Euro w dniu poprzedzającym wypłatę x 19%. To podatek w Polsce. W pozycji 38 wpisujemy = ilość akcji x 0,51 x kurs Euro w dniu poprzedzającym wypłatę x 15%. Tyle wzięła Litwa. Różnicę,czyli 4% wpisujemy w poz. 40 i 42. I wpłacamy na konto US. Proszę nie podważać mojego stanowiska,gdyż jest PEWNE na 100%.
Aha...zapomniałem dodać - kwota przelana na nasze konto w złotówkach NIE MA ZNACZENIA dla rozliczenia podatkowego. Bank liczy po swojemu,a nas obowiązuje stawka US = ilość akcji x dywidenda w Euro x kurs Euro w dniu poprzedzającym wypłatę.
Inter RAO Lietuva wypłaca 0,51 euro dywidendy na akcję z zysku 2016. Dniem dywidendy jest 15 maja 2017, a dniem jej wypłaty 24 maja 2017. Litwa pobrała podatek od dywidendy w wysokości 15% kurs 1 EUR=4,2018 z 23.05.2017
Zryczałtowany podatek od dochodów uzyskanych poza granicami Polski = Dywidenda w EUR * ilość akcji*kurs euro * 19%
Podatek zapłacony za granicą = Dywidenda w EUR * ilość akcji * kurs euro * 15%
Podatek do zapłaty w Polsce: do PIT-8 różnica powyższych, gdzie w PIT wpisać jest w innych odpowiedziach
Witam, za dużo tych wpisów, każdy swoje mądrości wypisuje, pogubić się można, proszę o info czy należy wykazać w PIT 38 te 4% z wpłaconej dywidendy czy nie ma potrzeby? Dziękuję i pozdrawiam
Dywidenda zagraniczna zazwyczaj wypłacana jest w walucie obcej, a dochody i kwoty podatku w Polsce rozlicza się w złotych. Jak wykonać prawidłowe przeliczenia? Inwestor powinien przeliczyć uzyskany przychód w walucie według kursu średniego walut ogłaszanego przez NBP z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego dzień otrzymania dywidendy lub postawienia jej do dyspozycji i od tak ustalonego przychodu wyliczyć podatek w wysokości 19 proc. AB Inter Rao Lietuva (IRL) INTERAOLT 3160 akcji dywidenda 0,51 EUR Litwa pobrany podatek 15% Data wypłat dywidendy na konto 24 05 2017 Kurs euro NBP z dnia 23 05 2017 4,1985 zł Podatek należny 270,88 zł Umawiające się Państwo = Litwa; drugie Umawiające się Państwo=Polska; dywidendy wypłacane przez spółki litewskie osobom/spółkom w Polsce mogą być opodatkowane w Polsce Dywidendy te mogą być także opodatkowane na Litwie w wysokości do 15% brutto (o ile nie jesteśmy akcjonariuszami z ponad 25% udziałem w spółce wypłacającej) Summa summarum: litewski urząd skarbowy może pobrać 15% podatku z naszej dywidendy. Czy to już wszystko? Niestety albo stety jako obywatele polscy podlegamy powszechnemu obowiązkowi podatkowemu, w tym również z tytułu dochodów z posiadania akcji spółek zagranicznych. Ten podatek to standardowe zryczałtowane 19% podatku dochodowego. Na szczęście nie oznacza to, że oprócz potrąconych 15% na Litwie, musimy zapłacić jeszcze 19% w Polsce. Zgodnie z ustawą o podatku dochodowym od osób fizycznych, od 19% podatku obowiązującego w Polsce (ustawa o PIT, Art.30a, ust.1 pkt.4) możemy sobie odliczyć podatek potrącony za granicą (Art.30a, ust.2,6,7,9), czyli wspomniane 15%. Rozliczenie z Urzędem Skarbowym – Tu zaczynają się schody Podatek od zagranicznej dywidendy rozliczamy na ogół za pomocą PIT-38 w części E (nie wykazujemy przychodu z dywidendy, tylko podajemy wysokości podatków: polskiego (19%, w pozycji 37 PIT-a) oraz potrąconego na Litwie (15%, w pozycji 38 PIT-a) w myśl Art. 30a ust.9 ustawy: 9. Podatnicy, o których mowa w art. 3 ust. 1, uzyskujący poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej przychody (dochody) określone w ust. 1 pkt 1-5, od zryczałtowanego podatku obliczonego zgodnie z ust. 1, od tych przychodów (dochodów), odliczają kwotę równą podatkowi zapłaconemu za granicą, jednakże odliczenie to nie może przekroczyć kwoty podatku obliczonego od tych przychodów (dochodów) przy zastosowaniu stawki 19%. Wartości podatków podajemy w złotówkach. W związku z tym należy przeliczyć kwotę w euro na polską walutę. Używamy do tego średniego kursu NBP z dnia poprzedzającego uzyskanie przychodu (przelew na konto). W przypadku dywidendy IRL będzie to dzień 23.05 i kurs 4,43 PLN/euro. Art. 11a. 1.Przychody w walutach obcych przelicza się na złote według kursu średniego walut obcych ogłaszanego przez Narodowy Bank Polski z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego dzień uzyskania przychodu. 2.Koszty poniesione w walutach obcych przelicza się na złote według kursu średniego ogłaszanego przez Narodowy Bank Polski z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego dzień poniesienia kosztu. 3.Kwoty uprawniające do odliczenia od dochodu, podstawy obliczenia podatku lub obniżenia podatku, wydatki oraz podatek, wyrażone w walutach obcych przelicza się na złote według kursu średniego walut obcych ogłaszanego przez Narodowy Bank Polski z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego dzień poniesienia wydatku lub zapłaty podatku. Przychodem jest dla nas dywidenda, a dzień jej wypłaty jest znany. Trudno natomiast ustalić dzień wystąpienia naszego kosztu, czyli zapłaty litewskiego podatku przez spółkę. Najlogiczniej będzie przyjąć, że będzie to ten sam dzień co wypłaty dywidendy – dostaję dywidendę na konto i jednocześnie natychmiast ponoszę koszt w postaci potrąconego podatku. PIT-38 – jak uzupełnić?
Wpisujesz bardzo prosto. Tylko w części E. Pozycja 37 - podatek polski - 19% od przychodu ( ilość akcji x 0.51 x średni kurs Euro w NBP dzień przed wypłatą,więc 4,1985). = 1434,6275 zł 670 x 0,51 x 4,1985 = 1434,6275 zł -15% = 1219,43 zł wpłata na konto = 1213,30 zł 2490 x 0.51 x 4,1985 = 5331,6751 zł -15% = 4531,92 zł wpłata na konto = 4521,59 zł
Pozycja 38 - podatek litewski - 15% od powyżej wyliczonego przychodu. Pozycja 40 - wpisujesz różnicę. Pozycja 42 - to samo,co w 40 jako ostateczna kwota do zapłacenia.
Ładnie to wytłumaczyłeś tylko chyba podałeś złe pozycje w PIT 38 Mam przed sobą w/w Pit i wg mnie powinno być:
-poz .35- 19% podatku od całej kwoty otrzymanej dywidendy -poz .36-podatek zapłacony za granicą czyli 15% -poz..37-różnica między 19 a 15% czyli nasze 4% -poz..38- kwota do zapłaty
Oczywiście Panowie macie rację jest już jest już Pit 38(12).Moim celem było pokazanie i wyjaśnienie że podatek powinien być odprowadzony. Pozdrawiam zainteresowanych
Jest taki ale on mowi ze jesli w macierzystym kraju [kraj akcjonariusza] jest wyzszy podatek to trzeba doplacic, jesli jest nizszy to mozesz wystapic o zwrot do kraju gdzie byl pobrany wyzszy podatek [kraj gdzie firma jest zarejestrowana],
Ja tam nic nie będę wykazywać w picie ani dopłacać. Wątpię czy US dopatrzy się tych brakujących 4%, tym bardziej że u mnie to będzie jakaś śmieszna kwota.