Czy firma nie ma czasem prawa do roszczeń odszkodowawczych z tytuły strat poniesionych w wyniku błędnych opinii wydanych przez tzw renomowanego doradcę podatkowego, który zresztą powinien być ubezpieczony? Przecież to jest standard nawet przy małych firmach korzystających z usług firm księgowo-podatkowych.
Myślę, że jest szansa wygrać w sądzie sprawę, i wtedy kurs wróci do godziwych poziomów, jeśli się nie uda, to ktoś powinien ponieść za to konsekwencje bo był kurs 18,5 zł a jest 14,5 zł.
Funkcjonowania spółki na pewno to nie zmieni. Fundamenty są mocne i oszczędności są. Mojego zaufania do spółki to nie podważa. Wszyscy chyba wymagamy jak najwyższych zysków, a optymalizacja podatkowa temu służy. W każdym razie ja trzymam akcje. Jak komuś nie pasuje, może sprzedać, nie ma sensu płakać na forum. Jak na razie kurs i tak trzyma się w miarę, jeśli uwglednic spadki na szerokim WIG.
Dnia 2018-03-15 o godz. 22:02 ~Waterloo napisał(a): > Funkcjonowania spółki na pewno to nie zmieni. Fundamenty są mocne i oszczędności są. Mojego zaufania do spółki to nie podważa. Wszyscy chyba wymagamy jak najwyższych zysków, a optymalizacja podatkowa temu służy. W każdym razie ja trzymam akcje. Jak komuś nie pasuje, może sprzedać, nie ma sensu płakać na forum. Jak na razie kurs i tak trzyma się w miarę, jeśli uwglednic spadki na szerokim WIG.
Ja też trzymam akcje już od kilku lat. Jednak w spółce takiej jak Ferro nie powinno mieć miejsca takie zdarzenie. Optymalizacja optymalizacją ale powinni zadbać o to aby mieć opinie z US a nie samą opinie doradcy podatkowego. Jakby mieli stanowisko dyrektora US z 2012, to idą teraz do Sądu na pewniaka. A tak - to idą z gołą dupą. Dlatego piszę, że KTOŚ powinien w spółce ponieść za to konsekwencje ponieważ jest to działanie na szkodę akcjonariuszy. (Nawet jeśli w dobrej wierze ale jest to zaniedbanie, ponieważ nie chodzi o 100 czy 200 tyś zł a wiele milionów.)
Moim zdaniem nikt nie poniesie konsekwencji za to co się wydarzyło. Większość akcji ma OFE, które tak na prawdę mają gdzieś działalność spółki i "dobro" ich udziałowców.
ja mam nadzieję, że spółka wygra tą sprawę, żeby nie powiedzieć że jestem tego pewny. US tutaj trochę przesadził z interpretacją. Niemniej myślę, że zapłacą ten podatek i jednocześnie się odwołają. sprawa przed sądami będzie toczyła się jakieś 2 lata. na dywidendę w tym roku chyba nie mamy co liczyć mimo, że zysk netto to 40 mln. ten rok będzie podobny. Coż takie życie w "przyjaznym państwie". jak Państwo tak będzie działało to GPW umrze śmiercią naturalną.
Dnia 2018-03-16 o godz. 14:30 ~mini24 napisał(a): > ja mam nadzieję, że spółka wygra tą sprawę, żeby nie powiedzieć że jestem tego pewny. US tutaj trochę przesadził z interpretacją. Niemniej myślę, że zapłacą ten podatek i jednocześnie się odwołają. sprawa przed sądami będzie toczyła się jakieś 2 lata. na dywidendę w tym roku chyba nie mamy co liczyć mimo, że zysk netto to 40 mln. ten rok będzie podobny. Coż takie życie w "przyjaznym państwie". jak Państwo tak będzie działało to GPW umrze śmiercią naturalną.
Najbardziej mnie denerwuje że nikt za nic nie ponosi konsekwencji. Politycy też mówią, że powinni zarabiać krocie bo mają wielką odpowiedzialność ale tak naprawdę nie ponoszą żadnej odpowiedzialności. Jedynie odpowiedzialność polityczna czyli żadna. Zamiast ponosić konsekwencje swoich zaniedbań i działania na szkodę społeczeństwa lądują na jeszcze lepiej płatnych stołkach w Unii.
A odnośnie dywidendy to myślę, że jednak szansa na nią jest. Mogą wypłacić zaliczkowo z zysków 2018 roku. 1q powinien być bardzo dobry - liczyłbym na 12-13 mln zł netto do tego mają dostać w pierwszej połowie roku dywidendę za spółki zależnej ok 6,5 mln zł. Sądzę, że OFE jednak będą chciały wyciągnąć jakieś pieniądze w formie dywidendy i ją przegłosują. Wydaje się, że 10 mln zł( ok 0,5 zł na akcje) może być wypłacone bez szwanku dla spółki.
Ferro spokojnie może wypłacić za 2017r od 15-20mln pln na dywidendę/Bo zysk za 2017 ~38mln ; niepodzielone zyski z lat ubiegłych ~ 10mln /Rezerwa na podatek(ewent) 28mln Rachunek jest prosty!Nie trzeba robić zaliczek z zysków za 2018r
Spólka tzn zarząd osmieszyl się i upokorzył akcjonariuszy !!!! to jest bład na poziomie podstawowym !!!! powinny polecieć głowy a tu cisza i korytko !!!!!
Ja nie czuję się ośmieszony. Takich spraw z US jest bardzo dużo w naszym pięknym kraju pięknie i nieustannie zmieniającego się prawa. Głowy księgowych lecą najczęściej na wiosnę.