• Wikana w Parkiecie Autor: ~Gallileo [178.42.36.*]
    Robertot ostatnio pisaliśmy o tym , że w marcu, albo na poczatku kwietnia coś się pewnie wydarzy...
    Dwa dni temu w Parkiecie ukazał się artykuł o Wikanie, w którym wraca temat opcji strategicznych. Za pewne nie ma w tym przypadku, bo za często to o Wikanie Parkiet nie pisuje. Ma ktoś wykupioną prenumeratę? O czym tam jest mowa?

http://www.parkiet.com/Budownictwo/303079977-Wikana-Szukanie-nowych-drog-rozwoju.html&template=restricted
  • Re: Wikana w Parkiecie Autor: ~kjeki [94.254.167.*]
    Za artykuł mozma zapłacić i ci napiszą, widzę to tak: B potrzebuje odzyskać kasę ktorą pożyczył wikanie (obligacje) wiec zeby ja odzyskać musi być emisja, nie liczył bym na poważny podmiot (fundusz) tylko na kolegę typu Moska, robi sie emisję kasa wpada do spółki, B odbiera swoje, i wiecej go juz nic nie trzyma poza tym zeby drogo sprzedać akcje wikany:)
  • Re: Wikana w Parkiecie Autor: ~Gallileo [178.42.245.*]
    No to dla mnie raczej oczywiste, że toj nie specjalne zainteresowanie Parkietu, tylko raczej B. poleciał do nich i zapłacił, żeby zrobić wywiad z Panią vice Prezes, i aby pochwaliła się z szerokim światem kolejnymi superpomysłami i dała temu światu do zrozumienia, że w spółce się coś dzieje lub wydarzy w niedalekiej przyszłości. No ale to zrobił i to własnie teraz, wiec to zapowiada jakieś wydarzenia wkrotce.
    Po tylu latach na tym bagnie to juz mi wszystko jedno kto to bedzie, chce po prostu przynajmniej odzyskac swoje pieniadze z chocby minimalnym godnym zyskiem i się po prostu pożegnać i zapomnieć.
    Co do pozyczonej kasy w postaci obligacji to on przeciez regularnie tą kase juz odzyskuje, w kwietniu Wikana z tego co pamiętam spłaci kolejne 5 czy 6 milionów i to bez żadnych emisji. A po sprzedazy Kredyt Inkasso az tak bardzo gotowki nie potrzebuje.
    I generalnie nie sądze, aby chodziło o kasę za obligacje, bo to sa tylko pozorne zyski. Moim zdaniem B. chce albo wydymac juz nas totalnie i kombinuje jak tu przejac spolkę calkowicie za groszę, albo po prostu zrozumiał, że sam na tej spolce już nic nie zdziela, bo ludzie mu nie ufaja i musi tutaj kogos dopuscic nowego, ktory stworzy pozory ze cos sie w spolce dzieje, nawet jesli to mialby byc tylko jakis znajomek to i tak moze to byc dobrze odebrane przez rynek.
  • Re: Wikana w Parkiecie Autor: ~kjeki [81.168.169.*]
    wydymać nas? on nas dyma 10 lat, poco mu wikana poza giełdą? przecież najdrożej swoje akcje może sprzedać własnie tutaj na parkiecie, to że ludzie mu nie ufają to już pewnie jest od dawna, bo sam swoimi decyzjami do tego doprowadził, a czy ty naprawdę wierzysz w to że jakiś fundusz obejmie emisje i wejdzie do spółki? mało to realne, no chyba że fundusz B lub kolegi B:) nikt poważny nie potraktuje Buchajskiego poważnie,
    Przecież ja nigdzie nie napisałem o żadnym funduszu, chociaż juz takie fundusze na Wikanie sa (Pekao Pionier i OFE Pekao maja w sumie prawie 5%) i pewnie do dzisiaj zachodzą w głowę i nie mogą sie nadziwić jak w 2013 dali sie Buchajskiemu namówić na emisje po 3.80
  • Re: Wikana w Parkiecie Autor: ~xyz [94.254.173.*]
    Jaka emisja. Z ryku wyłykane na hossie
  • Re: Wikana w Parkiecie Autor: ~robertot [81.190.47.*]
    Odnośnie artykułu w Parkiecie to nie mam co prawda abonamentu, ale jak otwierasz go w przeglądarce na komputerze to jest mocniej okrojony niż na smartfonie. Ja go otworzyłem w smartfonie (wpisz frazę "wikana parkiet" i wybierz pierwszy artykuł) i właśnie na smartfonie jest kilka zdań więcej...

"W tym roku wikana zapowiada utrzymanie dotychczasowego poziomu sprzedaży. Spółka szuka też nowej strategii rozwoju. Pod koniec ubiegłego roku ogłosiła przegląd opcji strategicznych we wszystkich obszarach działalności. Na razie żadne decyzje nie zapadły. Możliwe są więc wszystkie scenariusze: alians strategiczny lub akwizycja."

Na tym się ucina artykuł w parkiecie odpalonym na smartfonie. Nie wiem czy tam dalej wymieniali jeszcze jakieś dodatkowe opcje, ale wygląda to tak jakby wymienili tylko te dwie: alians strategiczny lub akwizycja.

Tylko pytanie kiedy oni coś zamierzają zrobić. Bo serio mogłoby się w końcu coś tutaj zadziać zanim na GPW zawita bessa...
[x]
WIKANA 0,00% 7,70 2026-05-05 09:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.