• >>>>>>>Jaką dywidendę obstawiacie? Autor: ~KL [89.64.37.*]
    W ubiegłym roku Zarząd opublikował politykę dywidendową, a tam była taka deklaracja, że co roku ta dywidenda będzie wyższa o minimum +5 groszy.
  • Re: >>>>>>>Jaką dywidendę obstawiacie? Autor: ~Nowy [31.0.37.*]
    Sam sobie odpowiedziałeś. W zeszłym roku 20 gr to w tym 25 gr.
  • Re: >>>>>>>Jaką dywidendę obstawiacie? Autor: ~Antyghandi [89.72.127.*]
    hm minimum 5 gr czyli może być wiecej niż 25 gr .....
    Ja obstawiam 25 gr...
  • Re: >>>>>>>Jaką dywidendę obstawiacie? Autor: ~autho [81.190.229.*]
    dywidenda jest raczej znana, bo w polityce dywidendowej została określona.
    Ciekawy jest ten wątek konsolidacji branży. Kruk może zechcieć wykorzystać zadyszkę getback i zwinąć ze 2-3 mniejsze firmy windykacyjne z rynku. Jak walczą 2 potęgi, to mogą przebijać się w ofertach, a wtedy kto wie czy kurs odpowiadający wartości księgowej nie jest do osiągnięcia w tym roku przez Vindexus.
  • Re: >>>>>>>Jaką dywidendę obstawiacie? Autor: ~dedalus [94.254.171.*]
    Trochę przesadziłeś z tymi dwoma potęgami.;)

Przede wszystkim słabość GetBacka może skutkować "uwolnieniem" pakietów wierzytelności, które banki "trzymały" dla GetBacka. I wtedy w końcu nasz Vindexus coś zakupi.
    pisząc o potęgach miałem na myśli Kruka i Getback. Prezes Kruka powiedział ostatnio
    - Polski rynek zarządzania wierzytelnościami jest już rynkiem dojrzałym. Podaż nowych portfeli jest stabilna, a ceny płacone za portfele są jedne z najwyższych w Europie. Naturalnym następstwem będzie postępująca konsolidacja rynku. Szczególnie przy spadających stopach zwrotu z nowych inwestycji i problemach z zadłużeniem naszych konkurentów, my jesteśmy dzisiaj gotowi na aktywną rolę Kruka jako konsolidatora "– powiedział Piotr Krupa.
    Moim zdaniem trudno znaleźć lepszy kąsek z małych firm na rynku niż Vindexus, bo przecież przez lata kupowali bardzo ostrożnie i tanio pakiety, więc same one są ciekawe dla potencjalnego przejmującego.
  • Re: >>>>>>>Jaką dywidendę obstawiacie? Autor: ~dedalus [94.254.171.*]
    Ja miałem na myśli GetBack.;) co to za potęga? Sztucznie wykreowana w oparciu o dobry PR. Rzeczywistość mocno zweryfikowała te mocarstwowe ambicje. Rozwodnienie kapitału o 70%? To jest niesamowite!
  • Re: >>>>>>>Jaką dywidendę obstawiacie? Autor: ~KL [89.64.38.*]
    link 

Spółka niewątpliwie zasługuje na uwagę. Nie żałuję (pomimo tymczasowo niemrawego kursu), że ją kiedyś kupiłem. Patrząc na dynamiczny wzrost aktywów obrotowych i kapitału własnego, można zauważyć tutaj spory potencjał do wzrostu notowań. To musi kiedyś zaprocentować. Pytanie kiedy?
    Dodatkowym plusem spółki są systematycznie wypłacane dywidendy. Jak się okaże, że ktoś nimi rzeczywiście się interesuje, to na odchodne nie będą sobie żałować.
  • Re: >>>>>>>Jaką dywidendę obstawiacie? Autor: ~mn [81.190.229.*]
    a jak technicznie wygląda aktualny kurs?
  • Re: >>>>>>>Jaką dywidendę obstawiacie? Autor: purple_haze [46.235.154.*]
    technicznie wygląda na nieduże podwójne dno, o ile bieżący kurs się utrzyma do zamknięcia. Idealnie byłoby, gdyby jeszcze wolumen się dzisiaj zwiększył, żeby poprawić wiarygodność wybicia. Wtedy powinniśmy na pokładzie Perły powitać dodatkowo ekipę giełdowych techników.

Mnie ten Getback zastanawiał. Wysokie rekomendacje, wysoka dynamika zysków, ale gigantyczny lewar, co w środowisku zwiększających się stóp procentowych było bardzo ryzykowne. Do tego spółka Czarneckiego, czyli prawdopodobnie kreatywna księgowość i wątpliwa etyka managerów ostatecznie mnie od Getbacka odstraszyły.
    Zdaje się, że zamknięcie dziś lub jutro powyżej 8,4 powinno wzmocnić długoterminowy trend wzrostowy. No i wtedy możemy zaatakować ponownie 10 zł, a może i 11, tym bardziej, że wyniki powoli się zbliżają.
  • Re: >>>>>>>Jaką dywidendę obstawiacie? Autor: ~KL [89.64.42.*]
    Tak czy owak, zamiast dywidendy wolałbym buy back.
    Jednak 25-30 gr dywidendy też chętnie przytulę.
[x]
VINDEXUS 2,86% 14,40 2026-04-02 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.