Prognoza wyników: Przychody ze sprzedaży: wzrost o 19.47% r/r 106 800 mln Zysk ze sprzedaży: wzrost o 1565.20% r/r 3 663 mln Zysk operacyjny (EBIT): wzrost o 847.29% r/r 4 547 mln Zysk przed opodatkowaniem: wzrost o 870.28% r/r 4 211 Zysk netto: wzrost o 1809.94% r/r 3,075 mln
Ponadto na siłę popytu akcji będzie działać: 1. Prawdopodobny scenariusz sprzedaży/upublicznienia OKTA. 2. Prognozowany wzrost rynku reklamy internetowej w kolejnych latach o 9%. 3. Wprowadzane nowe wymagania bezpieczeństwa przechowywania danych. 4. Ewentualnie możliwość sprzedaży całego biznesu. 5. Dywidenda 1PLN. (7,6 % przy obecnej cenie). 6. Solidne fundamenty i perspektywy sprzedaży usług.
Na niekorzyść: 1. Większy spadek na szerokim rynku. 2. Zapomnienie spółki.
Zgadza sie. To prognoza na podstawie historycznych wynikow za ostatnie 4 kwartały. Wstępne dane za 4q17 już znamy. Na razie wyglądają lepiej niż artmetyka:)
A ja spodziewam się co najmniej takiej samej reakcji co na mediacap po publikacji oficjalnych wyników. Tam też były szacunki w raporcie bieżącym tam też był oddający po 1,85 w dzień publikacji tuż przed raportem . A ja dziś podziękowałem powyżej 2,4. Część pakietu zgodnie z zasadami oddana. Na polskiej giełdzie z uwagi na śladowe zainteresowanie giełda a i znikome ogarnięcie merytoryczne gawiedzi giełdowej obowiązuje prawda kupuj fakty dane liczby oddaj kiedy ktoś Łopato logicznie w artykule o tym napisze. W tym roku z uwagi na opisane wyżej czynniki wolałbym skup akcji niż dywidendę.
Może po wynikach 4kw, kolejnym dobrym roku i po kolejnej dywidendzie, jakis konkretny inwestor finansowy zainteresuje sie spolka i podciagnie ja na stale powyzej 20 pln.