Widzę, że wszyscy z akcjami biorą udział w tym zbiorowym obłędzie. Nagle spółka, która była nastawiona na ssanie pieniędzy będzie teraz w przypływie wyrzutów sumienia dzielić się nimi...
Propaganda ma to właśnie na celu , nikt nie widzi,że jest to przekręt i może dzięki jakiemuś cudownemu zbiegowi okoliczności zrobimy na tym jakiekolwiek grosze. mam na myśli coś więcej niż patrowiczowe 2-4 złote za akcję.
Dla przypomnienia:
Propaganda (od łac. propagare – rozszerzać, rozciągać, krzewić) – celowe działanie zmierzające do ukształtowania określonych poglądów i zachowań zbiorowości lub jednostki, polegające na manipulacji intelektualnej i emocjonalnej (czasem z użyciem jednostronnych, etycznie niewłaściwych lub nawet całkowicie fałszywych argumentów). Gdy propaganda zmierza do upowszechnienia trwałych postaw społecznych, poprzez narzucenie lub zmuszenie odbiorców do przyjęcia określonych treści, wtedy stanowi jeden z elementów indoktrynacji.
Dnia 2018-02-18 o godz. 12:48 ~Eskimos napisał(a): > Widzę, że wszyscy z akcjami biorą udział w tym zbiorowym obłędzie. > Nagle spółka, która była nastawiona na ssanie pieniędzy będzie teraz w przypływie wyrzutów sumienia dzielić się nimi...
hehe patro cię opróbował , bo ci bez akcji nie biorą udziału w zbiorowym matrixie.Brawo ty!
Kazdy akcjonariusz majacy przypuszczenia,sklejajacy fakty, ale nie posiadajacy wiedzy ze zrodla chcialby oczywiscie, zeby dywidenda w tym roku albo kiedykolwiek byla,ale to nie znaczy Eskimosku,ze naprawdę na nia liczy. Pisac mozna wszystko,a odrobina optymizmu w tym smutnym od wielu lat miejscu nie zaszkodzi. Warto jednak nie odrywac sie zbyt mocno od ziemi, bo na hiper rozczarowanie co najwyzej pare osob jest moze gotowych. Gdy rozmawiamy tu o dywidendzie to tak troche z przymrużeniem oka moim zdaniem, tylko podlaczeni do zrodelka (jesli tu tacy sa) wiedza czy zwodza, czy daja podstawna nadzieje.
Eskimos zauważyłem że mało masz pojęcia o biznesie naftowym i o jakiej ty dywidendzie marzysz?tutaj trza będzie zarabiać na różnicach kursowych gdy spółka wróci do notowań ,na otg to inwestor będzie robił dla siebie koszty dlatego to do tego celu jest utworzona specjalnie spółka celowa którą będzie tam inwestor rozporządzac koncesja otg.na innych polach inwestor będzie wykazywał zyski i czerpal dywidende a na otg będzie poszukiwał i generowal koszty.
piszesz o tym co Rysiek robił do tej pory,jeśli ruszył projekt to będą pompować na maxa OTG nie ma 40 letniej koncesji i po tylu latach posuchy będą chcieli się pokazać Inwestor.Wiadomo operator musi zrobić koszty ale to nie dzieci podpisują kontrakty , po za tym okres kosztów jest po za nami teraz wszyscy chcą dojenia krowy 24h.
Najważniejsze było zdjęcia zastawów na akcjach ORI
Rysiek nie jest palcem robiony i zna się na niuansach biznesu naftowego.7%zKpo i spłata zadłużenia jest to możliwe.Fundy i banki będą pilnować żeby z tego było przeznaczone jak najwięcej na dywidendę.Przypominam że ostatnia emisja była obwarowana dywidendą za 2017r.Zaczyna się to układać w logiczną całość.Oczywiście że notowania giełdowe to dodatkowe profity.
Emisja obwarowana dywidenda :) kolejna rzecz nie tak dawno ponad 62 mln jeśli dobrze pamiętam nie zostały w głosowaniu przeznaczone na dywidendę lecz na uregulowanie problematycznych hien jak sie okazało np zusu co teraz zrobić z rezerwami :) skoro spółka nie bardzo ma co regulować większość zadłużenia przeszła pod inwestora będzie bardzo ciekawe wza czary mary
ha ha ha - -eskimosek poucza innych co mają czynić a sam zakupił po średniej cenie 9 pl za 800 tysi
ps. teraz to twoje dyrdymały to mogę zrozumieć żeś obdarował patrona po średneij cenie 2 pln skoro tak wyjesz - -zarobek jak się patrzy - -włożył 800 tys pln a wyją 177 tys i to w przypadku gdzie nie można kupić - -ha ha ha - o córka - -śmiech jak .... brawo eskimos szelki masz jak rasowy makler
Dnia 2018-02-18 o godz. 19:27 ~Eskimos napisał(a): > Tyle wiesz o mnie co o dywidendzie. > Jak na razie to generujesz absurdalne wątki. >
bardzo mi przykro że nierozróżniasz wątka od posta - sorry jestem na twoim wątku gościnnie ale nie mogę patrzeć jak wypisujesz dyrdymały te same co mi je zarzucasz i nikt nie reaguje - bardzo mi przypomina to obecną syuację z żydami ws ustawy o ipn - -jak widzisz tez mnie to wkurza i reaguję na to tak jak na twoj post w twoim watku - bezsens hucpa i szajgectwo - -no a teraz pomlaskaj
Nie udzielam propagandy , moje pisanie też jest o kant d... kurs zawieszony czekam na ostatnie bicie w dół ponieważ muszę odkupić. Natomiast moje pisanie pomaga jak umarłemu kadzidło a więc bez wpływu na kurs i na to jak się otworzy jeśli się w ogóle otworzy. Czekam na ostatnie bicie w dół.Tyle w temacie. Jak cię to boli dywidenda to sprzedaj Będzie dywidenda albo lot kosmiczny i możesz sobie powyć hahaa.
Gdybyśmy tylko wiedzieli co nas tutaj czeka... Zaglądam tutaj codziennie , bo liczę na jakiś nowy komunikat. Nie czekam na ostatnie bicie w dół.może będzie do góry...zobaczymy.
Warunki do dywidendy: 1. Zysk netto (tylko odpis fakultatywny) 2. Spłata zobowiązań 3. Gotówka w banku 4, Pokrycie strat z lat ubiegłych (ponad 2 miliardy PLN)
Policzcie, pomyślcie. Może za 5 lat ? - bardzo optymistycznie. Pod warunkiem zawarcia bardzo korzystnej umowy z "tzw inwestorem" Na dziś : umowa ramowa jest bez ramy. Całkiem do du ..py. AMEN.
Dnia 2018-03-03 o godz. 16:25 ~niedźwiadek napisał(a): > Warunki do dywidendy: > 1. Zysk netto (tylko odpis fakultatywny) > 2. Spłata zobowiązań > 3. Gotówka w banku > 4, Pokrycie strat z lat ubiegłych (ponad 2 miliardy PLN) > > Policzcie, pomyślcie. Może za 5 lat ? - bardzo optymistycznie. > Pod warunkiem zawarcia bardzo korzystnej umowy z "tzw inwestorem" > Na dziś : umowa ramowa jest bez ramy. Całkiem do du ..py. AMEN.
Przecież petrol dogadał się z bankami- już nie pamiętam szczegółów, ale to było całkiem niedawno. Fajne zestawienie, i to na dodatek bez niepotrzebnych uszxzypliwosci. Właściwie gdyby nas wpuścili na gpw to zapowiedź dywidendy nawet za kilka lat podniosła by kurs o 50-100%, mam na myśli kurs sprzed tego zjazdu, czyli 8 złotych. Ale post fajny, bo akurat mam ( pomimo tego że mam akcje) podobne spojrzenie- twoja wersja optymistyczna + powrót do notowań by mnie urządziła.
Nie wiem skąd inni mają informacje o tych gigantycznych zlozach i miliardach które wszyscy chcą nam zapłacić... Ja czytałem to , co wszyscy i jest ogólnodostępne:
Bo wbrew sądowemu orzeczeniu Petrolinvest uważa, że majątek ma znaczny. Jego spółka OTG ma koncesję na poszukiwanie i wydobycie ropy i gazu ze złoża Syrak w Kazachstanie. Ich wartość, metodą zdyskontowanych przepływów finansowych, „uwzględniając wszystkie czynniki ryzyka”, kanadyjska firma McDaniel C&A oszacowała na 2,3 mld USD – dowiadujemy się z raportu rocznego. Do negocjowanej ponad półtora roku sprzedaży OTG podobno potrzebna jest już jedynie zgoda ministra energetyki Kazachstanu. Kiedy już „znaczący zagraniczny przedsiębiorca z branży wydobywczej i paliwowej” przeleje pieniądze, Petrolinvest spłaci wierzycieli. A później będzie już z górki – firma skorzysta z przysługującego jej prawa do nabycia 7 proc. udziałów w spółce eksploatującej Syrak i będzie zarabiać na dywidendzie. Spróbuje również uruchomić wydobycie na Emba, drugim swoim kazachskim złożu.
Eski w jednym z raportów było napisane że obliczenia wartości złoża były symulowane do z czerpania 8% a więc te wyceny to możesz o kant ch. Kluczem do sukcesu jest dokładna ilość max. a jest to w raporcie foczko.Nie będę za ciebie tego robił kalkulator w łapę i liczymy ropkę i kondensat a potem gazik
Zobowiązania Petrolinvestu sięgają miliarda złotych. Kredytów bankowych nie spłaca od pięciu lat. Kazachskiemu Bank CenterCredit jest winien 62 mln dol., Bankowi Gospodarstwa Krajowego i PKO BP – 30 mln dol.
Odpocznij już eskimos ...jeżeli inwestor spłaci zobowiązania banków ok 100 mln $ (340mln złotych) a spółka ma zobowiązań na miliard to ile jeszcze długu zostanie :) pozdrawiam miłego dnia czary mary
Podmiot wskazany przez inwestora wykupi zobowiązania TOO OTG z tytułu kredytu w PKO BP i BGK, którego wartość wynosi obecnie 29,5 mln dol. Przejęty zostanie też dług w Bank CenterCredit z Kazachstanu, który obecnie ma wartość 62,2 mln dol.
No i teoretycznie to ,co zostanie powinno być do podziału dla pracowników i dla nas. Boję się, że manewr z knf miał na celu, żeby dla nas jak najmniej zostało.
Nie chcę mi się więcej pisać bo zaraz się zlecą te mendy internetowe...
niedwiedku poczekaj na raport roczny i ból narośnie razem z kasą. Żeby za 2017 była wypłata dywidendy zysk za ostatni kwartał musi być znaczny najlepiej w petrodolarach
To co, przez 20 lat wszystko będą dzielić na nas dwoch? Uwielbiam matematykę, ale nie wyjasniles danych do czego odnoszą się te liczby. Już wiem, że 20 to lata. Czym jest x?
Podobno mamy 20mld baryłek jak ktoś inteligentny wyczytal z raportu,to wystarczy że Francuz sprzeda po 5$ a wszyscy będziemy zarobieni a może lepiej poczekać do dywidendy i brać po 100-200zl na akcje?Krauze napewno wie co robi