Nie wiem dlaczego usunieto moj post. W razie oszustwa drobni akcjonariusze moga sie zrzeszyc i bronic swoich zainwestowanych pieniedzy, te 4 mln pakietowek to faktycznie straszak
Jeżeli BRS nie był stroną tej transakcji to z pewnością jest nią inny podmiot związany z Romanem. Druga ewentualność to przerzucenie akcji w portfelach któregoś funduszu.
Dla losów WZA nie ma to zupełnie żadnego znaczenia a będzie to przełomowe WZA na którym IPX zostanie pozbawiony najatrakcyjniejszego aktywa.
ha konin będzie wyodrębnioną jednostką skonsolidowaną jednak z impexem , oddzielne zarządzanie i raportowanie , więc na wycenę akcji imka nie powinien mieć wpływu , nie wiem tylko po co ?
Dnia 2018-02-17 o godz. 19:52 ~fifka napisał(a): > ha konin będzie wyodrębnioną jednostką skonsolidowaną jednak z impexem , oddzielne zarządzanie i raportowanie , > więc na wycenę akcji imka nie powinien mieć wpływu , nie wiem tylko po co ?
Po to, żeby Roman mógł z nią zrobić co będzie chciał. Pod oczekiwaną transakcję sprzedaży, przeniesie wydzieloną HAK do kolejnej spółki celowej w której IPX obejmie tylko część udziałów a resztę obejmie BRS. Po sprzedaży tej spółki IPX oczywiście nie zobaczy ani złotówki bo potrzeby BRS są dużo większe i ważniejsze. Tak było z gruntami IPX w W-wie więc i tak może być z HAK.
Nie mas racji, jesli wartosc udzialow hak w nowej spolce wyniesie np. 1,5 mld zl to aby w nowym podmiocie borek mial pakiet wiekszosciowy musialby wlozyc do niego w formie aktywow netto ponad 1,5 mld zeta a na to go nie stac
IPX sprzedając działkę w Warszawie miał w spółce celowej jakieś 35%. Działka poszła za prawie 100 mln PLN. Co BRS włożył do spółki z IPX ? Działki w Elanie, które na potrzeby wniesienia aportu zwiększyły swoją wartość o ponad 100%.
Druga sprawa to wartość majątku HAK z pewnością nie będzie na poziomie 1,5 mld PLN tylko bliżej 1 mld PLN. Skoro za wszystkie aktywa fundusz teoretycznie oferuje 2,5 mld PLN to nic nie stoi na przeszkodzie żeby aktywa BRS zostały wycenione na 1,5 mld PLN. W takim układzie IPX zostałby z udziałem na poziomie 40%.
Dzisiejsze WZA to początek końca spółki. Wydzielenie HAK to działanie na szkodę drobnych akcjonariuszy.
Wg mnie advent kupi po prostu hak jako nowy wydzielony podmiot i tak samo z borka zostanie wydzielona spolka automotive i osobno sprzedana adventowi, proste i transparentne rozwiazanie w tym dla knf i drobnych akcjonariuszy impx.