• Cisza Autor: ~PapugaARA [37.47.55.*]
    Cisza po wczorajszej zawierusze i na forum i na akcjach
  • Re: Cisza Autor: ~ola [217.99.129.*]
    musza sie z rana ogarnąć
  • Re: Cisza Autor: ~PapugaARA [37.47.55.*]
    Rynek czeka na jakąś pozytywną informacje - może Prezes dokonał zakupów :)
  • Re: Cisza Autor: ~Max [94.254.191.*]
    Czekałem na wyniki jak większość i bawi mnie strasznie to, co wczoraj się działo i na forum i na papierach. Teraz rynek jakby nie bardzo wie, co robić. A tu wszystko jest jasne - wystarczy przeczytać więcej niż jeden raport i więcej niż kilka wpisów na forum.
  • Re: Cisza Autor: ~Inwestorbudowlany [31.1.127.*]
    Max, co konkretnie wyczytałeś z tych raportów - jaką przyszłość widzisz dla tej spółki?
  • Re: Cisza Autor: ~Inwestorbudowlany [31.1.127.*]
    Kurz już opadł, więc teraz powinno być już tylko lepiej.
    Do 1,4 za wiele akcji nie ma w arkuszu ;)
    Inwestorbudowlany - co wyczytałem? Długo by pisać, ale samo czytanie i tak nie wystarczy ;) Ale w skrócie moja opinia:

Przy kursie 1,16 (obecnym) mamy wycenę całej grupy na poziomie 7,4 mln zł. Na grupę składają się określone klocki, do których należą:

1. Nieruchomości nabyte na własny rachunek (Aramus)
    2. Biuro nieruchomości (Północ)
    3. Zarządzanie (Prospector)
    4. Spółki odpowiedzialne za Apartamenty Dąbrowskiego
    5. Inne, w tym udziały w Morizon

Pozostaje nam wycenić te elementy i zastanowić się, co będzie dalej. Mamy już odpowiedź na pytanie ile warty jest pkt 3 - Prospector. Spółka dostanie za niego 0,72 mln czyli blisko 10% obecnej wyceny rynkowej grupy. Z tego co pamiętam to do dnia dzisiejszego nie mieliśmy też informacji o sprzedaży udziałów w Morizon - było ich jeśli się nie mylę 466.667 akcji, Przy dzisiejszej cenie daje to około 0,8 mln zł. Zostaje nam 5,9 mln wartości rynkowej za resztę.

Co do samego Morizona, wydaje mi się, że byłaby dobra synergia z połączenia z Północ Nieruchomości, ale to jedynie moja opinia. Poniżej info z raportu za 1q17:

"W pierwszym kwartale 2017 roku funkcjonowanie rozpoczął produkt PÓLNOC Finanse, który jest wynikiem współpracy pomiędzy PÓŁNOC Finanse i Morizon Finanse, a dzięki któremu doradcy mają możliwość obsługi klientów w zakresie pośrednictwa w obrocie nieruchomości oraz pośrednictwa kredytowego. Kompleksowe świadczenie usług w jednym miejscu jest odpowiedzią na oczekiwania klientów, którzy ceniąc sobie czas i wygodę wybierają doradców, u których mogą bezpiecznie przejść przez cały proces zakupu nieruchomości – zaczynając od sprawdzenia zdolności kredytowej, wyboru najlepszej nieruchomości, złożenia wniosku kredytowego oraz zgromadzenia niezbędnych dokumentów oraz podpisania umów"

Info z ostatniego raportu:

"W czwartym kwartale Sieć doradzała w obrocie nieruchomościami o łącznej wartości 90 mln PLN. W całym 2017 roku Sieć doradzała w obrocie nieruchomościami o rekordowej wartości 324 mln." - o Północ Nieruchomości

Sam Morizon ostatnio robił podwyższenie i skok na duży parkiet, co teoretycznie ułatwia sprzedaż akcji przez Aramusa. Ale chłopaki z Aramusa już wcześniej robili interesy z chłopakami Morizona. Wdrożenie systemu łatwej sprzedaży hipotek z Morizona w Północy, które ma klientów i biura terenowe, może dać moim zdaniem fajną synergię. Ale w tym punkcie pojawia się pytanie o wycenę Północy której nie będę się szczegółowo podejmował.

No i na sam koniec zostają nam nieruchomości w Aramusie oraz Apartamenty Dąbrowskiego.

Jeśli chodzi o Apartamenty - śmiało możemy oszacować, jakie będą przychody za pozostałe 18 mieszkań, lokale, garaże i komórki. Możemy też z dość sporą dokładnością oszacować ile będzie z tego zysku netto. Przypominam, że kredyty na budowę zostały spłacone.

Jeśli zaś chodzi o Aramusa - wszystko jest w bilansie jednostkowym. Przypomnę jedynie o oficynie którą cichaczem wybudowali za już wynajmowanym budynkiem, a obok Apartamentów Dąbrowskiego "przy okazji" budowy Apartamentów: http://www.domiporta.pl/nieruchomosci/wynajme-lokal_uzytkowy-krakow-260m2/146969001

Podsumowując:

Obecnie rynek wycenia Aramusa z Północą i Apartamentami na niecałe 6 mln zł. Nie dziwię się, że prezes dokupuje. Nie dziwię się, że czyści sprawę spółek zależnych. Nie dziwię się, że niecierpliwi wczoraj i dziś wywalili kupę akcji. Ale w bilansie widzę też grunty za 5,8 mln zł. Widzę również nieruchomości własne spółki, które są wynajmowane - to z kolei 7,9 mln zł. Widzę również zadłużenie, ale z nim nie powinno być problemów po sprzedaży Dąbrowskiego. Oczywiście to nie wszystko i to jedynie moje opinie, ale mam nadzieję, że przyczynią się do owocnej dyskusji.
  • Re: Cisza Autor: ~KRAKUS [46.169.156.*]
    Wszystko pięknie , spółka jest dobra współczynniki ok , zobowiązania nie podzielam optymizmu że wszystko spłacą ale to nie jest problem , problem jest gdzie indziej , co dalej , jeśli chcą dalej budować apartamnety to wynik zobaczymy za 2 lata , dlaczego kurs ma rosnąć , rynek wycenia przyszłość , dywidendy tu nie będzie , co mnie obchodzi że spółka jest więcej warta od tego jak ją wycenia rynek , prezesa który jest głównym akcjonariuszem obchodzi bo majątek mu rośnie , a akcjonariuszom co , tylko wzrost kursu który napędza spekulacja a pożywką dla niej są plotka , przejęcia , wyniki przyszłe , plany na przyszłość a nie chwalebna przeszłość , wyniki już były i na tym koniec , technicznie też po ostatnich spadkach szału nie ma i kolejny problem obroty , teraz lepsze ale co to jest dlatego bawią tu się w większości dzieciaki co widać po wpisach , klarowna wizja przyszłości , likwidacja akcji uprzywilejowanych , zwiększenie akcji na rynku , przejście na główny parkiet i wtedy kurs oszaleje , ale jeśli będzie tak jak dotychczas to jak ktoś tu pisał rok korekty spadek do 60-80gr kiszenie kursu i za jakiś czas wyskok do 1,40 i tak w kółko to spółka przerabia od lat
    No dobra. Mamy świetną spółkę ze świetnymi wynikami która od wczoraj wygląda gorzej technicznie. I to wszystko przy wycenie sprzed półtora roku w czasie którego spółka zakończyła budowę 2 budynków na 66 mieszkań i rozwinęła portfel własnych nieruchomości.

Wnioskuję z tego, że dobrze to już było, a spółka zmierza na te 60 groszy. Spadek 50% przed nami.

Kto w ten sposób napisał, jeśli w tej spółce przez najbliższe miesiące zarząd nie przedstawi konkretnego planu na przyszłość to kto będzie kupował akcje po wyższych cenach , skoro wiadomo że pozostałe segmenty są mało dochodowe czyli zysk roczny będzie na poziomie 2016 i 2015 minus sprzedany Protector za którego będzie jednorazowy zysk , więc jeśli nie będzie kupujących to kurs po dłuższej chwili będzie się obsuwał do jakiej bariery trudno powiedzieć w wspomnianą nie chcę mi się wierzyć ale poniżej 1zł nie można wykluczyć , ale równie dobrze pojawi się ciekawe info i kurs wyskoczy bo zainteresowanie spółką jest większe niż było , choć szału nie ma .
  • Re: Cisza Autor: ~Max [94.254.188.*]
    Zgadzam się, że jasny plan na przyszłość poprawiłby notowania.

Nie zgadzam się, że wrócimy do wyników z 2016 i 2015 - za 2018 będziemy mieli jeszcze pokazane wyniki za sprzedaż reszty Apartamentów Dąbrowskiego. Jak już pisałem, do przychodów dochodzi nam za samą oficynę ponad 14k/mc. Niby niewiele, ale już samo to przeczy wg mnie Twojej tezie. Środki z Prospectora i to, co zostanie po zamknięciu inwestycji na Kazimierzu też nie będzie bez wpływu na wyniki w kolejnych miesiącach. MUSZĄ pozytywnie wpłynąć na rozwój spółki. Chyba, że pójdzie jakaś gruba lewizna.

Oczywiście, jeśli w spółce nic się nie będzie działo to będzie kicha. Ale z mojej perspektywy widzę długoterminowe zmiany które interpretuję jako korzystne. Czekam na kolejne kroki związane z czyszczeniem bilansu. Mam trochę papiera i przed kolejnym raportem nawet nie będę tego ruszał.
  • Re: Cisza Autor: ~KRAKUS [83.22.208.*]
    Co do wyników piszę plus minus , 100 000 -300 000 w jedną lub drugą stronę niewiele zmienia , bardziej mi chodzi że jeśli nic się nie zmieni to zyskowi będzie bliżej do lat wcześniejszych niż ostatniego roku , ale żeby kurs ruszył solidnie to trzeba lepszej amunicji , ale zasadniczo z tym co teraz piszesz mogę się zgodzić , choć cały czas niepokoi mnie dlaczego nie zaczęli już dawno kolejnej inwestycji bo to sugeruje że dewloperka nie jest ich celem a szkoda bo wyniki były dobre , tak naprawdę to po sprzedaży Protectora nie wiem jaki model działalności chcą przyjąć , żeby trzymać akcje czy też dokupić musiałbym wiedzieć co chcą robić
  • Re: Cisza Autor: ~Max [94.254.188.*]
    Pełna zgoda co do pierwszej połowy Twojej wypowiedzi. Do tej pory jednak trudno byłoby Aramusowi rozpocząć nowy tak duży projekt - kredyty ciążyły grupie, a sam Aramus władował w budowę gotówkę (patrz przepływy). Przypomnijmy, że inwestycja za 30 mln była do tej pory największą w historii spółki. Wydaje mi się, że ciężko byłoby np. pół roku temu rozpocząć nowy projekt. Ale sprzedając spółkę zależną dostają gotówkę, AD też wygenerują sporo pieniędzy. Także kasa na nową budowę powinna się znaleźć.

Chcesz wiedzieć co będzie w przyszłości? Napisz/zadzwoń i daj znać co się dowiedziałeś ;)

Relacje inwestorskie – kontakt
    Piotr Sumara:
    tel: 12/ 638 48 88
    e-mail: psumara@aramus.eu
  • Re: Cisza Autor: ~Moon [82.160.60.*]
    Przy tak dobrych wynikach to może jakaś dywidenda się należy. Koniunktura nie jest wieczna i kolejny projekt może okazać się fiaskiem, mimo najlepszych chęci.
    I chcesz mi powiedzieć że kurs będzie rósł i czekał około 2 lat na zakończenie kolejnego projektu , to przeanalizuj historię kursu firmy Aramus , pewnie zawiśnie na poziomie 0,8-1 i obudzi się bliżej końca inwestycji , a wszyscy chcemy 3 zł w krótkim horyzoncie bo nie rozmawiamy o kursie za kilka lat i dlatego nie rośnie po dobrych wynikach , i większość uczestników tego forum nie rozumie dlaczego ja przedstawiam moją opinię w tym temacie .
[x]
ARAMUS 11,86% 1,98 2019-12-27 11:17:33
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.