• ile jest watte puzzle flow? Autor: ~Buldozer [188.146.227.*]
    Spolka puzzle flow nalezy w 100% do Infosystems. Wartosc tej zarejesteowanej w USA firmy moze siegac kilku- kilkunastu milionow zlotych. Wniosek zlozony przez zarzad moze byc w kazdej chwili wycofany. Ponadto kwota 2,7 mln stanowi mniej niz 10 % sumy bilansowej zatem sad moze odrzucic wniosek. O co tu chodzi? o rozlozenie splaty dotacji na raty? Czy o konflikt pomiedzy bracmi?
  • Re: ile jest watte puzzle flow? Autor: ~Barakuda [79.184.140.*]
    A może chcą zebrać po taniości resztę FF, strasząc upadłością, a potem sprzedać puzzle flow?
  • Re: ile jest watte puzzle flow? Autor: ~11 [84.10.41.*]
    Dodajcie jeszcze wieżowce i pola naftowe w Bahrajmie...
  • Re: ile jest watte puzzle flow? Autor: ~Buldozer [188.146.161.*]
    Jest zawsze obawa ze prezes jest glupi albo szalony. Ma troche opinie szajbusa na rynku. Tym bardziej powinno mu zalezec na wyprowadzeniu firmy. albo powinien ustapic miejsca komus mlodszemu i sprawniejszemu.
  • Re: ile jest watte puzzle flow? Autor: ~hmmmmmm [155.133.91.*]
    Skoro nie uchwalili emisji akcji na spłatę zobowiązania, to resztę możecie sobie sami wywnioskować???
  • Re: ile jest watte puzzle flow? Autor: ~Barakuda [79.184.138.*]
    Może nie potrzebują albo mają klienta na spółkę zależną. Poza tym suma bilansowa firmy wynosi 28,6 mln, 2,7 mln nie stanowi nawet 10% co jest okolicznością mogącą spowodować odrzucenie wniosku przez sąd; mają wiele innych możliwości mogą zastawić 3 mln akcji, (choć w tym celu dobrze byłoby gdyby kurs był powyżej 1 PLN za akcję) taki był punkt zmian w statucie zatwierdzony przez Walne, mogą zbyć większościowy pakiet, mogą sprzedać wreszcie puzzle flow. Na razie wygląda na to, że wszystko przenoszą do Krakowa. Zatem jeśli porozumieją się z MF co do spłaty zobowiązania w ratach, to będzie git. Wreszcie drugi większościowy może się zgodzić na emisję. Emisja nie może być poniżej 1 PLN za akcję. Tak czy inaczej powinno być tu 500% -1000% do wyjęcia, no chyba że zarząd i większościowi mają jakieś problemy natury psychicznej, czego oczywiście nie możemy a priori wykluczyć.
  • Re: ile jest watte puzzle flow? Autor: ~11 [31.179.112.*]
    20mln jest we Wnipach, które sami wytwarzali lub których wykonanie zlecali...
    i co w zwiazku z tym?
  • Re: ile jest watte puzzle flow? Autor: ~hmmmmmmm [155.133.91.*]
    Dnia 2018-02-02 o godz. 14:34 ~Buldozer napisał(a):
    > i co w zwiazku z tym?

Chyba chodzi o to, że ciężko to z powrotem na gotówkę zamienić ;))
  • Re: ile jest watte puzzle flow? Autor: ~Buldozer [188.146.107.*]
    ale i ciezko wytworzyc.
  • Re: ile jest watte puzzle flow? Autor: ~polish_crusader [89.64.19.*]
    WNiPy w Infosystems....Więc tak. Puzzleflow jest warte tyle ile ktoś będzie chciał za to zapłacić. Technologia puzzli jest już od kilku lat nierozwijana. Rozwijane są aplikacje sieciowe - WebToPrint. Ale jest tego na rynku od groma. Do tego IFS nie skorzystał z opcji sprzedaży jako saas i chciał za software żywą gotówkę co się skończyło średnio. Jeśli wziąć pod uwagę, że na rynku są systemy robiące to samo za dużo mniejsze pieniądze to.... Co do reszty. "Produkt flagowy" IFS czyli PrintManager i jego mutacje (iPack Manager) to nie jest software najwyższych lotów (dość nadmienić, że gros przychodów IFS pochodziła z prowizji za pozyskane dotacje). IFS sprzedawał system z dotacją, kupował ktoś komu zależało na dotacji, a system brał tylko jak tak pasowało do projektu. Obecnie jest na rynku kilka-kilkanaście systemów robiących to samo, za podobne lub mniejsze pieniądze, mógłbym dyskutować które są lepsze, gorsze...ważne że klient ma wybór. Szczyty IFS to czas kiedy do Polski jeszcze zagraniczna konkurencja nie dotarła lub było jej mało, a i tak pewna francuska firma z polskim partnerem mocno im wchodziła w paradę - francuski system był po prostu bardziej funkcjonalny. Opcja to sprzedaż praw do systemów jakiemuś zagranicznemu inwestorowi, który jest w branży i kupi to żeby wyczyścić rynek. Ale nie wiem czy prezes MS - jest na to gotów. Mam wrażenie, że sprawa upadłości trochę go walnęła w głowę. Kraków - Centrum Badawczo-rozwojowe na pewno zniknie - takie mam info z firmy :) Ja się cieszę, że IFS mie nie dotyczy, patrzę z boku i się śmieję. Tylko niektórych ludzi szkoda. Taki lajf.
    Precyzyjniej: technologia Puzzleflow stała się nierozwijalna z 8 lat temu kiedy standard .ps odszedł do lamusa i wszyscy zaczęli używać silnika Adobe... Zamiast zaimplementować ten silnik i obudować go funkcjonalnościami Puzzle kilkuosobową ekipą próbowały reverse-engineeringu Adobe. Mieli kilku dobrych ludzi... ale nie aż tak dobrych. Skutek mógł być jeden. Ale to bez znaczenia - zarówno puzzleflow jak i printmanager są dawno zamortyzowane i ich w tych 20 mln nie ma. Chodzą słuchy, że klienci Infosystems są proszeni o podpisywanie umów serwisowych z Infosolutions, zatem można wnioskować, że ta firma jest obecnie właścicielem tych systemów...
  • Re: ile jest watte puzzle flow? Autor: ~Buldozer [188.146.167.*]
    moze i tak ale maja centrum bad rozwohowe w KRA z ktoeym nic nie moga zrobic bo wtedy musza zwrocic kolejnych kilka milionow. A to jest kasa za krora zarzad odpowiada calym swoim majatkiem... chyba ze zamierzaja myc szyby na skrzyzowaniach no to good luck.
    Ciekawe jak upadłość się ma do wymogu trwałości projektów... firma w upadłości niby dalej prowadzi działalność. Decyzja o zamknięciu CBR obciąży nie Zarząd a syndyka, czy jak?
    firma nie jest w upadlosci. zarzad zlozyl wniosek dopiero. ten wniosek bedzie rozpatrzony dopiero. Moim zdaniem brak podstaw. Zarzad odpowiada tak czy inaczej. Syndyk to tylko urzednik ktorego zadanie polega na ochronie praw wierzycieli i akcjonariuszy. Moim skromnym zdaniem ten wniosek zostanie wycofany a jego miejsce bedzie postepowNie restrukturyzCyjne i ukladowe. Ale akcyjki ktos skupil od gswiedzi.... w tym BZWK inwestycje... 7,5% ale 30% ff... i jesli teraz wycofaja wniosek i pojawi sie inwestor.... to mamy 3 zlote za akcje....
    ale ja nic nie wiem traktuje to sportowo... wiem jedno pojawilo sie BZWBK w akcjonariacie ma 30 % ff a oni nie lubia tracic. My zreszta tez nie.
  • Re: ile jest watte puzzle flow? Autor: ~polish_crusader [89.64.19.*]
    BZWBK - o ile dobrze pamiętam to oni pojawili się w akcjonariacie gdzieś w roku 2011 lub 2012. Wtedy kiedy MS wykonywał ruchy związane z wykupem Puzzleflow i później Grandsoftu.
  • Re: ile jest watte puzzle flow? Autor: ~hmmmmm [155.133.91.*]
    Widziałem już kilka upadłości na NC i czary-mary ze znikającym majątkiem spółki za granicę i inne numery, a drobnym piach w oczy... Jak dla mnie lipa, kurs od dłuższego czasu spadał- ktoś coś wiedział wcześniej i sypał aby część kapitału ocalić? Ciekawe, czy kaenef ma powody aby się temu przyjrzeć...
    Na razie nic nie znika. W dodatku pojawil sie nowy akcjonariusz. BZWBK. Ja tez widzialem wiele firm np. Biomed Lublin.
  • Re: ile jest watte puzzle flow? Autor: ~11 [31.0.66.*]
    Jaki majątek? Przyjrzyjcie się krytycznie raportom. Koszty operacyjne tej firmy to jakieś 130k miesięcznie? Jak firma o takich kosztach może utrzymać biuro w Warszawie, Centrum Badawczo-Rozwojowe w Krakowie, prowadzić marketing, doradztwo unijne, projekty wdrożeniowe, support swojego oprogramowania, że o utrzymaniu zarządu nie wspomnę? Dodajcie 2 do 2...
    to duzo czy malo? zdaje sie ze wlasnie wycieli znaczaca czesc kosztow operacyjnych w Wawie. Ale ja nie uwazam ze to duzo. dla takiego Asseco np. to pryszcz.
    nikt mi nie odpowiedzial po co BZWBzK inwestycje 300 k akcji Infosys
  • Re: ile jest watte puzzle flow? Autor: ~hmmmmmm [155.133.91.*]
    Dnia 2018-02-20 o godz. 20:54 ~Buldozer napisał(a):
    > nikt mi nie odpowiedzial po co BZWBzK inwestycje 300 k akcji Infosys

Oni chyba też nie wiedzą, po co tą perłę kupowali ;)

"3
    TFI BZ WBK AIB Asset Management SA 
    7.50%
    307,987
    0
    46.2 tys
    7.50%
    307,987
    0
    24 paź 201"2
  • Re: ile jest watte puzzle flow? Autor: ~Makler [178.235.42.*]
    Dnia 2018-02-20 o godz. 20:54 ~Buldozer napisał(a):
    > nikt mi nie odpowiedzial po co BZWBzK inwestycje 300 k akcji Infosys

Buldozer jesteś zwykłym leszczem co się napalił i kupił śmiecia. BZWBK od wielu wielu lat siedzą w akcjonariacie i nic z tym nie robią. DLa mnie to znak aby nigdy nie zostać klientem BZWBK ale dla ciebie jak widzę to znak aby kupować akcje śmieciowe. Gdy ja sprzedawałem akcje Infosysy w okolicach 0.9 - 1.1 to podobne teorie chodziły od takich leszczy jak ty co to widzą tu złotówki na kursie a jednak nikt tego tykać nie chce.
    Pamiętam jak ostrzegałem innych, że to jest spółka tylko i wyłącznie do wyciągania dotacji a nie do zarabiania to inni się śmieli. To teraz macie. Wymyślajcie dalej fantastyczne teorie, może jaki leszcz uwierzy.
  • Re: ile jest watte puzzle flow? Autor: ~Barakuda [79.184.181.*]
    Lepiej być leszczem niż pisowskim trollem
  • Re: ile jest watte puzzle flow? Autor: ~Buldozer [188.146.131.*]
    Okreslenie ze spolka byla tylko do pozyskiwania srodkow unijnych jest bledne. Nie ma potwierdzenia w faktach. Na dzien dzisiejszy zarzad zlozyl zapobiegawczo wniosek o ogloszenie upadlosci w terminie 24 dni od powziecia informacji o utracie zdolnosci do splaty biezacych zobowiazan. W przeciwnym razie zarzad odpowiadalby za wszystkie zobowiazania spolki. Jezeli jednak rzeczywiscie upadlosc zostanie ogloszona to zarzad bedzie musial odpowiedziec dlaczego wykazane w bilansie naleznosci dlugoterminowe przeksztacone z posiadanych akcji i udzialow oraz udzielonych pozyczek nie zasilily kasy spolki. A to wobec braku jakichkolwiek informacji ESPI ani wyjasnien w sprawozdaniach okresowych oznacza odpowiedzialnosc karna z tytulu par. 286 kk zagrozona kara pozb. wolnosci od 6 do 8 lat. Wniosek o upadlosc jest zatem i madry i glupi jednoczesnie. Moze ktos zle doradzil.
    powinno byc 14 dni sorry
    Z tym ze zarzad i tak bedzie odpowiadal za wszystkie zobowiazania spolki. Tylko ze jeszcze tego nie wie. A dodatkowo jeszcze grozi mu 6 -8 lat. Na szczescie w zarzadzie byl synek, wiec tatus z RN bedzie mogl doniesc cebule.
  • Re: ile jest watte puzzle flow? Autor: ~Makler [188.146.138.*]
    Ale czy ty robisz coś w tym tenacie czy tylko bajubaju na forum? Zawiadomiłeś prokuraturę czy nie???
    Zarząd robi z was ....... a wy żalicie sie na forum, ha ha ha
  • Re: ile jest watte puzzle flow? Autor: ~Buldozer [79.184.181.*]
    przeciez Ty jestes za Pan brat z wladza obecna to zloz doniesienie do prokuratury jesli uwazasz to za wlasciwe. Zreszta im wiecej roznorodnych dzialan tym lepiej.
    Jeszcze nie przypominam sobie sytuacji, w której to zarząd odpowiadałby za bankructwo spółki, a kilka spektakularnych widziałem... Podobnie z odzyskaniem kasy przez akcjonariuszy/obligatariuszy... Ktoś ma inne doświadczenia w tym temacie?
  • Re: ile jest watte puzzle flow? Autor: ~Buldozer [79.184.181.*]
    Taaak? http://orzeczenia.wroclaw.sa.gov.pl/content/$N/155000000001006_II_AKa_000274_2014_Uz_2014-10-08_001 tu masz przyklad. Tylko 3 lata. Chcesz wiecej przykladow?
  • Re: ile jest watte puzzle flow? Autor: ~Makler [188.146.138.*]
    No i? Pytam sie co zrobiłeś do tej pory??????
  • Re: ile jest watte puzzle flow? Autor: ~11 [31.0.85.*]
    Spółka nie była do wyciągania dotacji na początku. Ale z czasem okazało się, że pozyskiwanie dotacji na R&D, których rezultaty sprzedaje się potem klientom za ciężkie pieniądze pomagając im samym pozyskać dotacje na jeszcze większe sumy z UE to zbyt dobry interes.

W ciągu ostatnich 8 lat ma każdą złotówkę przychodu UE dołożyła IFS pośrednio lub bezpośrednio pewnie ze 2-3 złote...
  • Re: ile jest watte puzzle flow? Autor: ~Buldozer [79.184.4.*]
    i gdzie jest ta kasa? naleznosci wynosza 5 mln. Firma udzielala pozyczek, deklarowala posiadanie akcji i udzislow o wartosci blisko 3 mln a obecnie deklaruje naleznosci dlugotermibowe 3.009.000 PLN. Gdzie jest ta kasa? w Infosolutions? Moze pan Choroszewski odpowie?
  • Re: ile jest watte puzzle flow? Autor: ~11 [31.178.210.*]
    Kusi mnie by odpowiedzieć: tak w Infosolutions, IFS Financial Services, Grandsoft, PuzzleFlow i pewnie kilku innych firmach... ale uczciwie mówiąc myślę, że większość "się rozeszła". Zarząd może sobie jakieś drobne odłożył przez ostatni rok.

Firma deklaruje zatrudnienie 50 osób. Niech będzie, że pracowało tam 30. Trzydzieści osób pracujących nad zaprojektowaniem, napisaniem, przetestowaniem, wdrożeniem i supportem systemu, którego firma wdrażało rocznie 2-3 sztuki. Programistów, Leadów, Project Managerów. Trzydziestu specjalistów w Polsce koszt 300-400k miesięcznie. Nie ma szans by ze sprzedaży paru systemów firmom poligraficznym, które zakup legalnego office'a uznają zwykle za poważną inwestycję w IT, pokryć koszty rzędu 4 mln rocznie.

Aha, jeżeli ktoś chce poszukać tych kosztów w wynikach, to przypominam o pozycji WNiP...
  • Re: ile jest watte puzzle flow? Autor: ~Barakuda [79.184.224.*]
    Chyba się nie zrozumieliśmy. Firma deklarowała a) udzielone pożyczki, b) udziały akcje, łącznie na 2,9 mln PLN c) aktualnie należności długoterminowe na ponad 3 mln PLN. Przejrzyj sobie raporty okresowe od 2013 roku. Każdy kto działając w dobrej wierze stał się wierzycielem, czy też akcjonariuszem, ma podstawy aby zaskarżyć zarząd i RN i to z urzędu i uzyskać na tej podstawie środki. Po prostu spółka deklarując aktywa o znacznej wartości wprowadziła w błąd wierzycieli i akcjonariuszy i to jest czyn karalny z par 286 kk, i na tej to podstawie po przeprowadzeniu stosownego postępowania prokuratorskiego, zarząd i RN będą odpowiadać całym swoim majątkiem za wszystkie zobowiązania firmy. A jeśli uda się dowieść organom ścigania, że zachodziła tutaj zła wola i że spółka Infosysolutions została założona w celu wyprowadzenia aktywów z Infosystems S.A. (TAK TWIERDZĄ BYLI PRACOWNICY FIRMY! - czyli są świadkowie) i wyłudzenia 2,7 mln PLN dotacji z MF to cały zarząd i cała RN spotka się na spacerniaku. (na dwóch różnych bo są dwie panie). Po prostu nikt do tej pory nie informował, że aktywa o wartości ponad 3 mln PLN są zagrożone, albo niepłynne, albo należności wątpliwe. I nawet gdyby dziś o północy taki komunikat przyszedł to i tak będzie za późno. Po prostu są w czarnej D. A tam takich cudaków nie lubią, oj nie lubią...tak jak tego fircyka z Amber Gold i jego żoneczki.
  • Re: ile jest watte puzzle flow? Autor: ~11 [31.0.85.*]
    To gdzie są pieniądze z ambergold...? Słupa wsadzili, chyba nikt nie ma wątpliwości. Dlaczego w ifs miałoby pójść lepiej?

2,7 mln prawdopodobnie formalnie nie są zagrożone tylko ich wymagalność jest np. 2019. Firma traci płynność finansową dziś więc wnioskuje o upadłość. Dopiero syndyk za pół roku pozyska informacje, że firma xyz która dajmy na to nabyła udziały firmy abc od ifs jest niewypłacalna. Dziś Zarząd nie ma podstaw do takich podejrzeń nawet jeżeli prezesami abc i xyz firm są kuzyni żony brata...
  • Re: ile jest watte puzzle flow? Autor: ~Buldozer [188.146.99.*]
    a co zarzad zrobil aby uniknac upadlosci? i dlaczego nabyl akcje udzialy o znaczacej wRtosci za srodki akcjonariuszy nie informujac ich o tym? dkaczego udzielil miliobowych pozyczek nieznanym podmiotom nie informujac o tym? dlaczego zalozyl firme Infosolutions na ojca zalozyciela przed uzyskaniem dotacji 2,7 mln a nastepnie wypowiedzial umowe i wytransferowal srodki publiczne? Dlaczego wreszcie wbrew ustawia o zakazie nieuczciwej konkurencji zatrudnil kluczowych pracownikow i przeniosl kluczowych klientow na spolke konkurencyjna? itd itd. To mi pachnie grupa przestepcza. Drugie Amber Gold w branzy poligraficznej. A klienxi Agora, Netia, i inni powinni miec tego swiadomosc aby dwa razy zastanowili sie zanim beda wspolpracowac z Infosolutions.
    poza tym tutaj slupem jest syn, swiekra, towarzysz z dawnych lat, kochanka i papuga.
  • Re: ile jest watte puzzle flow? Autor: ~11 [31.178.210.*]
    No jak to co zrobił Zarząd dla uniknięcia upadłości? Zarząd (M.Sosnowski) przygotował plan naprawczy obejmujący emisję akcji. Emisja pozwoliłaby odzyskać płynność finansową. Niestety RN mianowana przez głównych akcjonariuszy (M i T.Sosnowski) nie wyraziła zgody na ten plan. Skąd M.Sosnowski mógł wiedzieć, że tak postąpią...
    raczej jeden z akcjonariuszy sie nie zgodzil.... moze ma cos do ukrycia?
    np. to gdzie sa 3 miliony? Te wykazane w bilansie w naleznosciach dlugoterminowych, zamienionych z akcje i udzialy a poprzednio zamienione z udzielonych pozyczek. Komu Mariusz Sosnowski za wiedza i zgoda RN pozyczyl 3 miliony? Gdzie one sa? Dlaczego nie poszly na splate zobowiazan do MF z tytulu wypowiedzianej dotacji? A moze poszly do Infosolutions? Czy tak? To sa te akcje i udzialy? ukryte pod postacia naleznosci dkugoterminowych?
  • Re: ile jest watte puzzle flow? Autor: ~Buldozer [188.146.100.*]
    Przychody firmy za ubiegly rok to 7,5 mln PLN. Operacyjny zysk. Strata tylko z tytulu amortyzacji. Czytalem gdzies wypowiedz bylego pracownika ze za4zad jakoby wyprowadzal srodki z firmy. Skadinad wiemy ze zarzad i RN posiada majatek zdolny do pokrycia zovowoazan wobec wierzycieli i akxconariuszy.
    No to działajcie panowie, ja swoje akcje sprzedałem na sporej stracie aby pozbyć się problemu, nie pierwszy przypadek sporego zjazdu a potem kaplica...
  • Re: ile jest watte puzzle flow? Autor: ~Buldozer [188.146.101.*]
    C'est la vie jak mawiali starozytni Rosjanie
  • Re: ile jest watte puzzle flow? Autor: ~antykominiarz [78.8.181.*]
    i działki na Marsie i Plutonie
[x]
INFOSYS 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.