• Kto się nabrał? Autor: obs [94.254.255.*]
    link 

Dotychczas ponad 33% akcji w Próchniku miał Progres FIZAN.
    Był to fundusz celowy, w którym swoje środki miało ... SOHO.
    W związku z likwidacją funduszu akcje przeszły wprost na SOHO (poprzez Listellę).
    Nic się zatem nie zmieniło - cały czas kontrolę ma SOHO (wcześniej poprzez Progras FIZAN).
    Zmiana jest tylko formalna.
    A dziś naiwni kupowali jak szaleni, bo myśleli, że nowy akcjonariusz inwestuje w Próchnik.
  • Re: Kto się nabrał? Autor: ~jajco [87.99.14.*]
    Ja się nabrałem i jestem 10% do przodu. W piątek Ci sprzedam za 1,00 pln i wtedy przemyślę Twój post !!!
  • Re: Kto się nabrał? Autor: ~sbo [5.187.49.*]
    Jak wg.tego ,,Pana'' nic się nie zmieniło,to tylko pogratulować zrozumienia.
  • Re: Kto się nabrał? Autor: ~01 [83.20.254.*]
    Fakty które wymieniasz wyżej są powszechnie znane. Pytanie które pomimo że stawiam po raz drugi pozostaje bez odpowiedzi.
    Po co SOHO DEV obecnie likwiduje Fundusz FIZProgress i po co de facto likwiduje spółkę Listella.
    Przecież kilka lat temu Listellę powoływali do życia właściciele SOHO i przekazali tej spółce 33% akcji Próchnik S.A. Dziś wykonują ruch odwrotny.
    PO CO??? Po to aby wywołać obrót na Próchniku w wolumenie ~ 1 mln sztuk, przecież to śmieszne!
    SOHO DEV ma pieniądze ze sprzedaży aktywów developerskich po co ładuje ciężkie miliony w skup własnych akcji?
    Co oni knują?
  • Re: Kto się nabrał? Autor: obs [94.254.255.*]
    WZA SOHO podjęło uchwałę o sprzedaży wszystkich aktywów i dokonaniu skupu akcji własnych w celu umorzenia.
    Były już 2 tury skupu akcji. SOHO przeznaczyło na nie 140 mln zł.
    Obecnie SOHO szuka chętnego na kupno akcji Próchnika.
    Więcej o SOHO, wyprzedaży aktywów i przeznaczeniu środków na skup akcji własnych:
    link 
    SOHO wszystkie wolne środki przeznacza na kolejne transze skupu akcji zgodnie z uchwałą WZA.
    O likwidacji funduszu Progres FIZAN i nabyciu aktywów funduszy w ramach rozliczenia z umorzeniem certyfikatów:
    link 

Mam nadzieję, że zrozumiałe wyjaśnienie procesu likwidacji funduszu Progres FIZAN i przeniesieniu akcji bezpośrednio do bilansu SOHO: link 
    Po co skupują własne akcje? Co planują? Boją się Ziobry? Zacierają ślady. Nie powiesz mi że właściciel wydaje ciężko uzyskane 100 mln zł po to aby zmniejszyć liczbę akcji spółki.
    Chyba że chodzi o zbycie własnych akcji środkami spółki której się jest większościowym akcjonariuszem po relatywnie wysokiej cenie.
    Tak to brzmi przekonywująco. Chyba sobie sam odpowiedziałem na pytanie.
    Na forum SOHO DEV jest również sugestia że SOHO DEV musi wydać 18 mln zł na objęcie 60 mln nowych akcji Próchnika.
    Więc następne pytanie.
    Czy SOHO DEV ładowałoby 18 mln w nowe akcje Próchnika aby stracić? Jeżeli liczą na podbitkę to muszą ją zrobić wysoko bo nie sprzedadzą 60 mln lub 90 mln akcji bez znaczącej obsuwy.

cytat.
    W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 7/2018 z dnia 16 stycznia 2018 r. Zarząd spółki Soho Development Spółka Akcyjna ("Spółka" lub "Emitent"), informuje o zakończeniu w dniu 29 stycznia 2018 r. rozliczania nabycia przez Emitenta spółek z portfela inwestycyjnego Progress Funduszu Inwestycyjnego Zamkniętego Aktywów Niepublicznych (dalej "Progress FIZAN"). W wyniku zakończonego procesu Emitent nabył następujące spółki będące dotychczas w posiadaniu Progress FIZAN:
    - Fabryka PZO spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Warszawie
    - Recycling Park Kamionka spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Kamionce
    - Recycling Park spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Kamionce
    - Listella Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie (posiadająca 33% akcji w kapitale zakładowym Próchnik S.A. z siedzibą Łodzi).
    W wyniku rozliczenia Emitent stał się jedynym udziałowcem/ akcjonariuszem ww. spółek.
    koniec cytatu.

Czytając powyższe mam nie odparte wrażenie że SOHO DEV przygotowuje grunt pod wyprzedaż w/w aktywów. To wygląda jak zwijanie działalności.
  • Re: Kto się nabrał? Autor: ~Edi [194.31.35.*]
    Ale jajca
[x]
PROCHNIK -4,59% 0,01 2019-01-17 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.