No muli na kursie i muli stagnacja na forum bo jakby nie ma o czym pisać:) To może dla relaksu zaproponujmy jakieś terminy przez Was przewidywane, że perła ruszy z kursem i kiedy.. W maju zapakowałem po dach i przez te wszystkie miesiące dobierałem i dobieram. Ale mimo, że wolę kupować po 35 to jakoś psychicznie chciałbym zobaczyć jakieś wybicie - w końcu. Co może spowodować wzrost? Nowy rynek Salmexu czy bardziej jakieś info o Ketaminie? Czy może czeka nas jeszcze jeden rajd na 30 PLN?
Staram się myśleć optymistycznie, ale już tak realnie to liczę na to, że do końca roku (kurde) pojedzie na te 40.... Albo trochę szybciej.
Jak uważacie? Kiedy skończy się stagnacja i boczniak?
Chyba powinieneś dać połowę pieniędzy na nowe technologie ustawione z głową. CLN to raczej powolny trend długoterminowy, a oprócz tej podstawy trzeba coś szybciej zarobić. Mamy taką sytuację, że co roku na świecie ilość nowych technologii się podwaja(statystyki światowe). W XIX wieku ilość nowych technologii podwajała się co 100 lat. Również w latach 2000-2016 ilość nowych technologi gwałtownie rosła, ale teraz jesteśmy w galopie. Czeka nas kilkanaście lat, ( a może więcej) gwałtownego rozwoju, nad którym administracja żadnego państwa nie zapanuje. Mieliśmy 30 lat (70-2000r ) Pierwszej Fazy Nowych Technologii, później korekta pędząca 2000-2016, i teraz jesteśmy w Drugiej Fazie Nowych Technologii, która będzie długa. Już niedługo jedna z prywatnych firm( państwo się wycofało) stworzy równoległy obieg kryptowaluty PLXL oparte o zablokowanie średnio dużej kwoty złotówek na pokrycie emisji jawnej polskiej kryptowaluty. Sztywne powiązanie ze złotówką spowoduje pozbawienie ryzyka kursowego. Szybkość transakcji spowoduje, że ta niezbyt duża ilość gotówki może obsłużyć cały ruch pieniądza w Polsce. Później pójdą księgi wieczyste bez udziału prawników, oraz transakcje na nieruchomościach bez prawników. Znaczna część spraw sądowych i windykacji będzie natychmiastowe i bez sędziów. Później pójdzie sznureczkiem. Sztuczna inteligencja i diagnostyka lekarska pozostanie długo w starym systemie, ale już teraz algorytmy są wielokrotnie dokładniejsze w diagnozie od lekarzy specjalistów. Na razie idzie powoli bo mamy ścianę strachu. Na szczęście. Na szczęście, bo najlepsze technologie społeczność musi wyłuskać powoli.
Przecież tutaj w cenie jest już parokrotny wzrost wyników. Nie wiem dlaczego wszyscy fani upierają się, że ma rosnąć i koniec, w oderwaniu od rzeczywistości.
Przy debiucie w cenie był cały salmex, wzrost z ceny debiutu opierał się o potencjał leków innowacyjnych. Tymczasem ani salmex nie jest rejestrowany z pierwotnymi założeniami, ani leki innowacyjne nie rozwijają się zgodnie z terminarzem, to dlaczego to miałoby rosnąć, skoro wyniki nie gonią wyceny? Bo ma rosnąć i koniec? bo kupiłem i chcę zarobić? Trochę trzeźwej oceny proponuję, a mniej chciejstwa.
Salmex ma przyszłość. Długo jeszce nie pojawi się nowe rozwiązanie, a wzrost przychodów z Salmexu w żadnym wypadku nie odzwierciedla kursu. Miesiące lecą, a każdy miesiąc zbliża Salmex do sprzedaży na całym świecie. Rynek Salmexu jest na samym początku wzrostu geograficznego, a na każdym rynku przybywa pacjentów. Zwrócę uwagę, że w tej firmie wszystko działa bardziej sprawnie i szybciej, niż w innych koncernach. I uczciwiej.
Podsumowanie analizy ze SW, opublikowanej przy cenie ~30 zł.
Wydaje się, że kapitalizacja spółki odzwierciedla przyszłość i w znaczącej części dyskontuje już wprowadzenie Salmexu na rynki zagraniczne. Potencjałem na dalszy wzrost jest udana komercjalizacja badań nad nowymi innowacyjnymi lekami, która nie musi wcale nastąpić i takie ryzyko należy brać pod uwagę. Nie wszystkie badania kliniczne kończą się pomyślnie - wiele z nich jest przerywanych, wiele kończących się niepowodzeniem. Tym ryzykiem spóła chce się podzielić z partnerami co w zasadzie nie może dziwić. Oczywiście to także ogranicza potencjał przyszłych przychodów
Tobik :) będzie dobrze. Ją myślę że druga połowa powinna być bardziej udaną. Salmex zacznie zarabiać na rynkach zachodnich i powoli pójdziemy do przodu. Celonka ma w moim mniemaniu świetlana przyszłość :) a przynajmniej duże na nią szanse dlatego tu jestem. Ale oczywiście ciągle powtarzam słowo dywersyfikacja... No i trzeba być elastycznym...
To prawda Tobik. Dokładnie 40%... Teraz kurs spadł do 86zł.. Teraz korekta mała i ewentualnie czas na kolejne zakupy akcji playway. Tak myślę że poniżej 80 nie spadnie a po Agony a przed dywidenda i wynikami za 2017R kurs dojdzie na 100+ ... Wtedy będzie czas na częściowy powrót na Celonke... Która oczywiście też trzymam ciągle jako B. Perspektywistyczna spółkę. Oby dwie spółki traktuje jako inw. długoterminowe...
Najlepsze jest, że PLW tak ładnie idzie w górę, że jak będzie korekta na CDR po tym "beep" to może się okazać, że PLW dogodni CDR w okolicach 100PLN:))) Ale duże brawa dla Twojej inwestycji na PLW.
Giełda nie przewidywalna to fakt, ale wzrost ceny akcji CLN to raczej prawie pewność, tylko kiedy?