To ja tak długo nie jestem na gpw i nie pamiętam tamtego MCI.
Myślę że jednak tamte MCI i obecne i tamten i obecny rynek jako całość to dwie zupełnie różne spółki i dwa inne rynki, czasy też zupełnie inne ( bo wtedy nawet wszystko emisja nowych akcji, akwizycja czy cokolwiek powodowało wystrzały kursu).
Co do kapitału docelowego to jest różnica czy jest uchwalony przy cenie akcji powyżej NAV lub poniżej. Gdyby cena akcji wynosiła >1NAV mogą sobie emitować ile chcą , żadnej straty dla akcjonariatu nie ma. Ale przy cenie 0,5NAV gdyby doszło do emisji po cenie np po 0,5 czy nawet 0,7NAV to chyba przyznasz mi rację, że akcjonariat jest stratny(bo sam twierdzisz że spółki są konserwatywnie wyceniane, a więc realny NAV może być wyższy niż ten podawany oficjalnie)? Oki Ty masz swoje zdanie ja swoje i nikt tu nikogo nie przekona. Pamiętaj że 10NAV na MCI już nie będzie, ba nawet 5NAV nie zobaczysz. Tu Tomek dotrzymał słowa i MCI przestało być spółą spekulacyjną...Zresztą mozna sprawdzić na świecie po ile latają Limited Partner a takim po wydzieleniu PEM jest MCI. Oczywiście LP płacące dywidendy, bo większość płaci.
Oby dotrzymywał słowa w innych sprawach jak choćby w sprawie dywidendy, ale zwykły BB nie jest żadną formą dywidendy. Quercus, CPA i inne spółki mają rzeczywiście quasi dywidendy ale nie MCI.
Zwróć uwagę że mniej więcej od debiutu PEM NAV rośnie a kurs hmmm czyli dyskonto się powiększa i wzrost NAV nie ma żadnego przełożenia na kurs. Od 3 lat MCI przegrywa nawet z szerokim rynkiem
link z indeksem maluchów również
link Czyli fundusz o wysokim IRR inwestujący w najbardziej perspektywiczne branże:
fintech, e-commerce, cloud computing i marketplace jest słabszy od szerokiego rynku, dla mnie to nie jest normalna sytuacja. A jeśli zgadzamy się że core idzie dobrze czy nawet bardzo dobrze (mając czasami słabsze okresy) rynki są w hossie ( a więc wyceny spółek portfelowych także są w hossie) to przyczyna musi być gdzieś indziej.
Zwróć uwagę, ze linki które wrzuciłem post wcześniej ewidentnie sugerują że do pewnego czasu zawiadowca miał podobne zdanie co ja ( albo ja podobne co on) co do przyczyn dyskonta, choć wcześniej twierdził że rynek nie rozumie MCI. Dziwne jednak takie CPA rynek rozumie. Sęk właśnie w tym że rynek już nie jest taki głupi bo brakuje ulicy( byc może gdy kiedys przyjdzie zostawić tu sowje pieniądze będzie inaczej) ale obecnie trzeba szanować akcjonariat.
Co do zmiany wizerunku to zgoda że to może potrwać, ale pierwszy i najważniejszym krokiem jest w końcu wypłata dywidendy i to z górnej granicy czyli 4%NAV tak jak jest w politye dywidendowej. Może te 4% być wypłacone w postaci zwykłej dywidendy lub quasi dywidendy ale nie zwykłego BB.
Czekam na webcast i co tym razem powie pani Ewa bo mam dziwne przeczucie że Tomka nie będzie...
Na ostatnim powiedziała ( od 7min10sec) to:
link