Z analizy technicznej wynika że poziom 5,2-5,3. Jak doswiadczony inwestor gwartuje ten poziom. Co dalej trudno powiedziec zalezec bedzie od swiatowej koniuktury.
Ja również od lat kupuję - bankowe lokaty na poziomie 2% .... śmieszne - a tu kilkakrotnie więcej ... coroczna sowita dywidenda. Niewielki FF, akcjonariat stabilny, świadomy. Przy iwestycji DT kurs jest tutaj bez znaczenia, ale nie ma co ukrywać patrząc na wyniki spółki - w najbliższej perspektywie nieuniknione 5.xx zł.
Ja widzieliście wcześniej głupot nie pisałem i poziom 5.2-5,3 został osiągniety. Obecnie z analizy technicznej wynika że mamy odwrócona formacje RGR co jest poztywnym sygnałem do kupna i cena akcji osiągnie 5.8zł Co pózniej przeprowadze kolejna analize.
Scenariusz spadków w okolice 4zł po wypłacie dywidendy juz nie powtórzy , nie liczył bym juz na to - spółka rozsądnie dysponuje kapitałem. Bałem się, że przesadzą znowu z dywidendą na co krótkoterminowi liczyli - ale rozsądek zwyciężył. Inwestycje pozwolą spółce ugruntować pozycję na rynku a 0,30zł to wystraczający datek dla inwestorów DT. Niecierpliwi drobni oddają ... i dobrze można dokupić do portfela.
Nie raz już było tak że zarząd rekomenduje a rada nadzorcza ma inne zdanie na temat podziału zysku. Jeśli chodzi o przyszłe wyniki i kurs to branża LENY jest silnie powiązana z branżą budowlaną a tu mamy piętrzenie się zleceń i przetargów. W takim okresie firmy jak LENA nie narzekają na brak zamówień, kontraktów i mogą podnosić ceny. Dlatego z komunikatu dotyczącego dywidendy dowiadujemy się o planach inwestycyjnych. Podejrzewam rozbudowanie mocy produkcyjnych bo obecny park maszynowy nie wyrabia zapotrzebowania. Pożyjemy zobaczymy. Nie ma co wykonywać gwałtownych ruchów i nadmiernie ekscytować się spadkiem czy wzrostem o 20 gr.
Jasne ... wszyscy naiwni naganiacze odkupcie na jesieni po 4zł ... tylko od kogo ??? A na marginesie ... co to Lena nie ma na opał aby ogrzać magazyny i hale produkcyjne na zimę i poleci w dół na jesieni :) Na poważnie ... póki co nie wyrabiają z zamówieniami i inwestują błyskawicznie w rozwój parku maszynowego. Osobiście w obecnej sytuacji większość zysku za 2017 zamiast na dywidendę przeznaczyłbym na produkcję bo bez 30gr brutto przeżyją akcjonariusze (główny chyba też :)) ... milej widziany z pewnością byłby kurs w okolicach 5.xx -6.xx zł i zwiększenie płynności papieru, Jakby nie patrzeć to ponad 7,5mln zł (niezła by to była inwestycja w produkcję) - mogą to wziąść pod uwagę na walnym, scenariusz nie musi się dokładnie powtórzyć jak co roku.
Na jesieni to spokojnie, można będzie kupić poniżej 3,5zł. Chyba, że ograniczą koszty ale z tym raczej ciężko bo panuje ogólne rozpasanie. Wydaje mi się że idą w ślady Sanoka, który też się rozpasał w kosztach.
Sra.ie a nie rozpasanie. Koszty bezpośrednio lecą po stronie szybkiej inwestycji w produkcję i rozwój, już w przyszłym roku ujrzymy to po stronie przychodów. Może będzie w tym roku psikus i znaczna część planowanej dywidendy pójdzie na to "rozpasanie" czego sobie i innym akcjonariuszom DT życzę. ING ma w tej sprawie też coś do powiedzenia - zobaczymy ...
Może być wszystko. Ale kurs zachowuje się dramatycznie słabo. Przewidywałem 3,5 zł na jesieni, a tu jeszcze nie ma wakacji i już niewiele brakuje do 3,5.