• jaki wynki za 4 kwatrał? Autor: ~Miś [94.254.130.*]
    Jaki wynik za 4 kwartał obstawisz dovando?masz największą wiedzę i słucham Ciebie jak wyroczni....pozdrawiam Twój FAN
  • Re: jaki wynki za 4 kwatrał? Autor: ~dovado [94.254.148.*]
    Miś jak będziesz mnie słuchał to pójdziesz ja przysłowiowy dziad z torbami .Myślę ze nie bedzie zadnych odpisòw bo nie było w tym roku spadków cen samolotów .Ciężko określić zysk bo największa kasa jest z pośrednictwa i dochody z pośrednictwa powinny być w okolicy 30 mln $ Nie wiadomo jakie będą koszty liczę że te poszły w 3q .Ale lepiej obstawiać 10 mln $
  • Re: jaki wynki za 4 kwatrał? Autor: ~Inwestor [89.67.129.*]
    Moim zdaniem w przypadku AviAM jak będą dobre wyniki typu 10 mln USD zysku to kurs ma szansę na wzrostu ale jak była by dywidenda np 10-15 mln USD to dopiero spólka zostanie zauwazona

Dovado a tak z innej beczki:
    Czy oprócz AviaAM widzisz jeszcze jakieś ciekawe inwestycyjnie spółki?
    Muszę przyznać że Mirbud bardzo dobrze przeanalizowałeś.- timing z wejściem pod koniec 2016 był też bardzo dobry
    Pytanie co sądzisz o BBI Development- bo timingowo wydaje mi się podobnie dobry jak przy Mirbud i wycena równie niska
    I druga ciekawa spółka Asbis- tutaj to bardziej gra z trendem
  • Re: jaki wynki za 4 kwatrał? Autor: ~dovado [94.254.149.*]
    Widzę kilka spółek cekawych ale mało płynnych Dzięki za typy .Nie potrafię
    narazie odoowiedzieć nie znam tych spółek dobrze, ale się rozpatrzę Narazie czekam cierpliwie na wzrosty na Aviaam
  • Re: jaki wynki za 4 kwatrał? Autor: ~Miś [94.254.135.*]
    Dzięki za odpowiedz Dovando!!!Zgadzam się z Tobą co do wyników...ja obstawiam 21 milinów Usd na plusie i kurs 7,80 zł po 16 lutego...... i dywidende 1 zł na akcje za 2018....co ruszy kurs na min.10 zł....pozdrawiam.......
  • Re: jaki wynki za 4 kwatrał? Autor: taish0 [79.186.239.*]
    Wasze oczekiwania co do wysokości wyniku za IV kwartał są mocno niezdrowe. Mam nadzieję, że do większości akcjonariuszy już dotarło, że po słabym analogicznym 4Q2016 i bardzo dobrym 3Q2017 nie ma szans na zaksięgowanie znaczących przychodów w 4Q2017. 10 mln PLN byłoby dobrą informacją. Jeżeli wszyscy widzą ponad 10 mln, na dodatek USD (sic!), to chyba mi na papierze wodospad zrobicie po wynikach.
  • Re: jaki wynki za 4 kwatrał? Autor: ~jerzy [81.190.108.*]
    Litosci 10 mln plz chyba usd - jezeli patrzysz na wyniki na bankierze to jest pomylka wartosc podają w plz zamiast w usd
    tyle razy prosiłem aby nie wprowadzali w błąd ale kładą laskę i piszą bzdury.
    Jezeli nie będzie żadnych odpisów to obstawiam 10 euro za 4q -za 2017 = 32 mln euro
    A dywidenda ogłoszona pewnie w kwietniu 0,15 euro = 6,5 mln euro
    Na dane finansowe z bankiera nie patrzę, trzeba się szanować ;) Powtarzam - chodzi mi o 10 mln PLN zysku netto za sam IV kwartał. Wystarczy spojrzeć na historyczne wyniki kwartalne. Średnie za ostatnie 3 raporty z danego Q wynoszą:

I kwartał: 12,5 mln PLN
    II kwartał: 30,6 mln PLN
    III kwartał: 26,7 mln PLN
    IV kwartał: 0,9 mln PLN

Oczywiście może ktoś tutaj lepiej zaznajomił się z raportami okresowymi i mnie oświeci dlaczego zysk za IV kwartał miałby być o kilka mln wyższy zarówno od średniej najlepszego kwartału z ostatnich 3 raportów za ten okres, jak i średniej z obecnego roku?
    1q- 4418 x 3,4 = 15mln
    2q-13021=44 mln
    3q-8971=30mln
    Przychody z leasingu samej floty aviam 3q -3,2 mln usd
    a gdzie chiny i prowizje

Na  4 q mamy aż 5 samolotów to dochody z pośrednictwa 30 mln $  dodatkowo na 4q Avia  raportuje  że  Grupa w 4q zakończyła realizację dwóch dostaw samolotów Airbus A320 i jeden B747-400F.
    Następnie mamy wyższe 
    dochody z leasingu w Avia Chiny bedą pracowały wszystkie 8 samolotów miesięczna rata od A 321 to 390 tys $ a miesięczna rata leasingu od A 320 to 340 tys $ .Dodatkowo w Aviaam będzie pracował w 4q 1 A 321 który obniżył  zysku na  3q nawet o 3 mln $ na remont kapitalny gdyż AviaAM Leasing przeprowadził generalny remont po 12-letnim użytkowaniu w tym remont kabin i zmiany w barwach ale pracuje już od początku 4 q co da 
     dodatkowy przychód 1 mln $ 
    Amen 

Dzięki za rzeczową argumentację. Mam nadzieję że to Ty jesteś bliższy prawdy.
  • Re: jaki wynki za 4 kwatrał? Autor: ~avianer [81.190.229.*]
    co do dywidendy - spójrzmy na historię: komunikat z 2016.
    "Zarząd litewskiej spółki AviaAM Leasing rekomenduje przeznaczenie 866,1 tys. euro na dywidendę, czyli 0,02 euro na akcję - podała spółka.
    Spółka miała w 2015 roku 1,8 mln euro straty, a zyski zatrzymane z poprzednich lat wyniosły 6,1 mln euro.

Z zysku za 2014 rok spółka wypłaciła 3,9 mln euro, czyli 0,09 euro dywidendy na akcję".

W 2014 r spółka miała 22 mln usd zysku, w tym trzeba lekko liczyć 30 mln, bo już jest po 3 kwartałach 26. Myślę, że 1/5 trafi z tego na dywidendę. Wtedy mamy 6 mln usd czyli w euro powinno to dać jakieś 0,11 euro na akcję. To wyliczenia mocno konserwatywne. Generalnie można zakładać między 0,11-0,15 euro dywidendy.
    Bardzo możliwe że tak będzie.
  • Re: jaki wynki za 4 kwatrał? Autor: ~KL [89.64.37.*]
    Nie było żadnej straty w 2015 r.
  • Re: jaki wynki za 4 kwatrał? Autor: ~dovado [94.254.147.*]
    Ciekawostką jest że wartość tego samolotu Boeinga 747 o którego sprzedaży informowała Avia w raporcie jako pośrednictwo przekraczała wartość 140 mln $ .
    Kiedy to było?
  • Re: jaki wynki za 4 kwatrał? Autor: ~dovado [94.254.180.*]
    Początek listopada 2017 roku Cena trasakcji pochodzi od firmy doradczej
    To jutro się dowiemy jak to się przełożyło na wyniki.

• Re: jaki wynki za 4 kwatrał? Autor: lawyer_mz [91.212.223.*]
    Dnia 2018-01-23 o godz. 20:42 taish0 napisał(a):
    > Wasze oczekiwania co do wysokości wyniku za IV kwartał są mocno niezdrowe. Mam nadzieję, że do większości akcjonariuszy już dotarło, że po słabym analogicznym 4Q2016 i bardzo dobrym 3Q2017 nie ma szans na zaksięgowanie znaczących przychodów w 4Q2017. 10 mln PLN byłoby dobrą informacją. Jeżeli wszyscy widzą ponad 10 mln, na dodatek USD (sic!), to chyba mi na papierze wodospad zrobicie po wynikach.
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Bezbłędna prognoza, moje wyrazy uznania. Bardzo dobrze, że studziłeś rozgrzane glowy bo sam się zastanawialem czy nie wchodzić wiekszym kapitałem a tak jestem teraz spokojny i czekam na reakcje rynku. Ddzieki twoim ostrzeżeniom nie stracę tu zbyt duzo w przypadku gdyby dziś była lawina wywolana przez zawiedzione oczekiwania. pozdrawiam.
[x]
AVIAAML 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.