ale gonisz gonisz. To już było. A jedyny komentarz oddaje tą drukowaną makietę :-)
wygląda jak by byli z 10 lat za konkurencją. Teraz by wejść na rynek trzeba nie tylko mieć cenę ale i jakość. Tu tego drugiego na pewno zabrakło.
Poza tym Mercedes E-VITO zasieg 150 km i 1000 kg ładowności jest już w sprzedaży. VW e-Crafter już trafił do pierwszych odbiorców. A Lublin został wydrukowany i na razie jest pewnie jeden ! sztuk jeden! Mieli kupowac drukarki aby te makiety szły szybciej ale chyba nic z tego.
Jak zaczynali z elektrykami to też chyba nikt w to nie wierzył.
A teraz? Na ten rok zamówień na 200 mln zł. I mają już w swojej ofercie autobus wodorowy z homologacją. Są też na etapie tworzenia nowej serii autobusów.
Jeden Elvi będzie kosztować maksymalnie 70-80 tys. zł. Nie będzie on znaczący, jeśli chodzi o udziały w przychodach spółki. Jeśli za dwa lata sprzedadzą, powiedzmy, 500 sztuk to jest 40 mln zł przychodu. I w tyle ja celuję.
Także, za te dwa lata Ursus będzie mieć 4-5 grup produktów, tj.
- ciągniki (w tym przychody za serwisy ciągników i części - wartości te z roku na rok będą wyższe) - skrzynie i silniki, - e-busy - autobusy wodorowe - Elvi
0,5 mld zł za 2018 rok? 1 mld zł przychodów za dwa lata ?
200 mln? proszę.... nie słuchaj wywiadów Karola bo tam same bajki. Skoro taka z Ciebie wyliczanka to proszę wypisz te kontrakty kwoty netto i terminy pierwszych dostaw. Okaże się że nagle że my tu gadu gadu a już za 4 miesiące będzie test pierwszych dostaw. Primo mają mało czasu aby wszystko wywalić. Secundo mają mało czasu aby emisję zrobić.
Dlaczego w raportach śródrocznych za 2017 są mieszane kwoty za Tanzanię? Raz w jednym podane są sumy w USD, a kolejnym już tylko kwota w złotówka (jakim prawem w złotówkach po jakim kursie liczona) a potem znowu w USD? No dlaczego tak mieszają? Uczciwa firma nie miesza. wszystko na tacy podaje. A najlepsze to podają w ciągu 2-3 tygodniu po zakończonym kwartale najważniejsze dane finansowe a nie żeby czekać kolejne 2-3 miesiace na info co było 4-6 miesiecy wcześniej! Komunikacja z Ursusa jak wygląda? Jedynie komunikują że Tata Karola sprzedał akcje. Ślepi jesteście i chciwi na te pieniądze! W rządzie wiedzą co tutaj się wyprawia. Wystarczy że nie dadzą kolejnej Afryki oraz ebus będzie inaczej wyglądał niż sie nam marzy i jest po spółce, bedzie warta tyle co tureckie podzespołu do ciągnika.
Od tego ciągłego pokazywania Ursusa w 3 kadrach wiadomości az mi sie mdło zaczyna robić. Powinni wykazać konto finansowe marketing i reklama i jaka kwota tam widnieje! Tylko komu się tak ciągle przedstawiają? To nie sa chipsy że każdy je kupi. i Tu jest cały szkopuł i powinien budzić nasz niepokój. to jest firma która sprzedaje ciagniki a reklamuje się u Dudy. Nie mają reklam ciagników przed Agrobiznesem w TVP1 jak i przed innymi rolniczymi programami w TV. To juz raz nawet w RMF słyszałem reklamę Zetora - wielkie zaskoczenie. A oni? Ciapaki jakieś czy co. Licza chyba na to że im ktoś coś da. Bo co? bo sa z Polski? Na darmowe nie ma miejsca, niech się wezmę do roboty i to raz dwa to zmienię front na pozytywny. Na razie to jestem zasmucona podejrzanymi nieczystymi zagraniami i faworyzowaniem wybranych akcjonariuszy.
Mały elementarz dla świeżego narybku: 1. pojawia się Karol daje piękny wywiad. 2. na drugi dzień pojawiają się sponsorowane artykuły o Ursusie. 3. na giełdzie na walorze jest ożywienie dzień pierwszy wolumen sięga co najmniej 1-2 i więcej milionów sztuk. Oznacza to sypanie albo trzeba byc cierpliwym jak tu piszą i zoabczyć co w drugim dniu się dzieje. Jeśli w drugim dniu jest podobnie tzn że w drugim idzie też sypanie. Jest taka możliwość że tylko jednego dnia posypie. Dlatego czujność jest potrzebna. Prześledźmy jak to było tym razem: 1. 6 grudnia sobota artykuł o startowaniu w zagranicznych przetargach (zapomnieli dopisać że najpierw muszą mieć bardzo dobre referencje o któe będzie ciężko gdyż wszędzie są opóźnienia) 2. 7-9 stycznia kilka artykułów powtarzających te marzenia Karola 3. 8 stycznia wolumen wynosi 1 mln 100 tyś sztuk papiera 4. 9 stycznia wolumen wynosi 1 mln 600 tyś sztuk papiera 5. 10 stycznia idzie komunikat o płatności z Tanzanii po kursie mniejszym niż 3,5 złotego :-) ale nie wszyscy na to wpadli bo widać że nie znają prostych działań matematycznych 10 stycznia jest też pierwsze sypanie przy wolumenie 1 mln 300 tyś akcji 6. 11 stycznia jest info o Katowicach, wolumen wynosi 1 mln 800 tyś akcji, Jest to kolejny dzień sypania 7. 12 stycznia już tylko 340 tyś akcji przemielonych a i tak udaje się jeszcze opchnąć Andrzejowi swoje akcje. 8. w poniedziałek 15 stycznia wolumen wynosi tylko 108 tyś akcji. Zapewne nie było sypania co widać bo nie ma komunikaty w czwartek.. ale to może być zmyłka gdyż już we wtorek: 9. we wtorek 16 stycznia powrócił wolumen na ponad 600 tyś akcji. a jak wiemy sprzedaz wtorku będzie sygnalizowana dopiero jutro po sesji, czyli już po ptokach. 10. wczoraj też ponad 340 tyś akcji przemielone. Nie wykluczone że Andrzej obdarował kilka swoimi akcjami.
Oczekujemy jasnego stanowiska Zarządu Ursus SA czy jesteśmy rolowani czy nie?!
podoba mi się Twoja analiza. Masz sporo racji Ja tylko dodam, że opóźnienia w dostawach autobusów spowodowane były opóźnieniami w homologacji akumulatorów.
Może więc za bardzo przejmujemy się tym że Ursus nie dotrzyma terminów. Pewnie te 60 kilka elektryków dostarczy w 2018r ale jeśli chce zgarnąć 50% rynku autobusów w Polsce (drugie 50% solaris) to musi postawić fabrykę. A skoro dofinansowanie z UE nie wypaliło to pewnie BĘDZIE EMISJA i dlatego Zarajczyk wywala akcje.
Dzięki. dodać należy najważniejszą rzecz która została dzisiaj tutaj zauważona...kto zna firmę która produkuje elektryki i przynosi zyski? :-) Nie ma co się oszukiwać, chodzi o to aby miasta zgarnęły kasę na nieopłacalne elektryki, Ursus zgarnął jeszcze parę hucznych kontraktów, kurs skoczył, wywalić akcje i cieszyć się zyskiem. Niestety ale to nie jest firma pokroju Apple i nikt jej do śmierci nie będzie trzymać. A akumulatory akumulatorami. a gdzie są Łomianki? Środa Wielkopolska? Dostarczyli? Jeśli tak to czemu nie tego w TV? Gdzie ta ich reklama? Wybaczcie nie lubię teorii spiskowych ale dla mnie to jest jakiś szwindel z tym wszystkim. może być coś na rzeczy i nie mówicie że nie. Myslicie że w rządzie PiS nie wie co się tutaj kręci? To że fotki są nic nie znaczy. Fotki kasy nie przynoszą. A z wielkich koncernów to Mercedes ma granty w Bezpodatkowej Strefie, LG dostał gratis 0% podatków za fabryke baterii, a to nawet taki Solaris dostał grant z NCBiR. Powiem to jeszcze raz: niech się biorą za robotę bo chyba jakieś już w maju mają byc elektryki, 1 lipca Zielona Góa 7 sztuk i do końca września co tydzień reszta partiami. + szkolenia dla nowych kierowców + coś tam jeszcze mają zrobic zgodnie z ta umową.
A testy Elveigo... to gdzie? Kiedyś czytałam że Mercedes swoje elektryki autobusowe testował na Saharze w upale i na Syberii. Ładowanie wytrzymałość żywotność baterii pojazdu itp. A URsus to gdzie testował? Na torze Nauk Jazdy motocykli w Lublinie czy w Rzeszowie?
Ty nie masz życia prywatnego, znajomych, nic innego do roboty, tylko pisać takie teksty nie mając akcji, żadnego związku z Ursusem? Normalny człowiek, który nie ma zamiaru inwestować w tą spółkę siedziałby na forum innej, której ma akcje lub chce kupić, a Ty tracisz czas tutaj. Współczuję ...
Może być Ci ciężko posiadaczu akcji mający napis ciągle przed oczyma CIERPLIWOŚĆ i w to wierzący ale ja już na Ursusie zarobiłam i to nie raz. Giełda to gra.
Tak z innej beczki... jak tam Wasze straty? są pokaźne za poprzedni rok? :-)
Moi drodzy. Czy Elvi jest piekny, nowoczesny i dobrej jakosci nie ma znaczenia.Przy obecnej ekipie ma byc elektryczny, tani i przedewszystkim polski.Jesli tylko wyjedzie na testy drogowe dla poczty to pozamiatane.
Niech zarabia teraz. Bo w przyszłości będzie ktoś musiał odkupić moje akcje. Daj jej Boże jak najwięcej, żebym jednym zleceniem to załatwił :) ps Agatka może Ty w ciąży jesteś dlatego Cię mdli.
Akurat jeśli chodzi o Zieloną Górę to jest inaczej. DO 1 lipca 7 autobusów a potem suckesywnie do końca września partiami co tydzień czy jakoś tak. zmienia to postać bo do maja mają 23 a potem w lato non stop kolejne. a nie sądzę aby w ciągu tygodnia udało im sie 5 autobusów złożyć. Więc stąd obawa. a że na "mieście" chodzi tekst: jeśli chcecie tanio kupić elektryki weźcie Ursusa, im naliczycie kary i jeszcze na tym na plus wyjdziecie. To taki tekst znikąd się nie bierze. w Tej branży na wysokich stanowiskach wiedzą wszyscy co jak hula. Dostawcy Ci sami. więc nic się nie ukryje. CI co dostarczają baterie do URsusa robią też to dla Solarisa. A wczoraj jestem przekonany że było wywalnko. nie nadarmo Boski i inni naganiali i wymyślali niestworzone hisotrie o Sebastianie i jego inwestycjach. Już tutaj czytam Was długi czas więc mogę wysnuć takie wnioski. Niestety z drugiej strony to bardzo smutne. Bo zamiast iść już do przodu to grzebiemy się w jakieś przewałki.
Dnia 2018-01-18 o godz. 21:41 ~Gdynianin napisał(a): > czy nadchodzi czas??? > > https://wp.tv/i,nowy-dostawczy-ursus-z-napedem-elektrycznym-premierowy-pokaz-polskiego-auta-,mid,2010577,cid,8053,klip.html
Miały być w listopadzie 2017. Czyżby obsuwa? Niemożliwe, w Ursusie przecież zawsze wszystko jak w zegarku zgodnie z harmonogramem realizują :D
poza tym Elvi stoi w pancernym garazu PAD.
http://motoryzacja.interia.pl/raporty/raport-samochody-elektryczne/samochodyelektryczne/news-duda-jak-pawlak-tez-lubi-polskie-samochody,nId,2468704
Skoro Agatka ,on czy ona, wszystko jedno, sugeruje w swoich wypowiedziach, że to jest jedna wielka improwizacja ten Ursus bo tak to odczytuję,To dlaczego brakuje tutaj wniosku e-point? Dlaczego Agatka tutaj jeszcze siedzi? Ano dla tegoż właśnie wniosku, którego nie podaje.
Agatka Wniooooosek!!!
Zostałam oszukana nagrana przez Bosa że będzie 17,7 nabrałam kredytów dom zastąpiłam chwilówki i nakupowalam tych smoerdzacych akcji po 6 zł i wyżej. Żądam zwrotu pieniędzy od Was ! I zarządu który faworyzuje jednego udzialowca! Mam nadzieję że w rządzie przejrza na oczy i ani grosza nie dostaną!
Jeszcze masz jakieś pytanka kochaniutki?
gdzieś mi się obiło o oczy, że dobrze już na urs zarobiłaś/eś..... więc się zdecyduj, bo masz rozdwojenie jaźni...
a reszta to pierdoły opowiadasz pisząc podstawowe zasady JAK NIE NALEŻY GRAĆ NA GIEŁDZIE. Dzięki za odrobinę edukacji, zawsze się przyda:) Nie mam więcej pytań.
Agata,No to na tym trzeba było zacząć i skończyć ,bo powyższe wypotne analizy trzeba było zrobić przed zakupem..Są tu tacy ,którzy weszli niedawno na ursusa po 3,80 i od nich też żądasz zwrotu?Mogłaś zrobić jak i oni,wszystko co Ci się przytrafiło to Twój własny pech, jak i wielu z nas co się napalają na kasę łatwo i szybko.Nie wykluczone ,że Urs wejdzie w Twą strefę zakupu ale sam nie wiem,czy w to wierzę i kiedy.Tyle w sprawie.
gadu gadu. Byście chociaż merytorycznie coś pogadali a nie tylko na dwa słowa Was stać, dno językowe czy co? Napiszcie coś z sensem, aby zarobić na siebie a nie tylko jak te wilki czekacie aż ktoś Wam wyłoży coś na tacy! Zaróbcie w końcu na siebie! Nie piszcie o marzeniach Karola bo portal dla wróżbiarzy jest gdzie indziej.
Wczoraj pisaliście o Sebastianie o milionów, i co? w końcu sięgnięty artykuł zczytany i rozłożony na czynniki pierwsze. A nie cały dzień bajery i pseudo domysły że ktoś wchodzi że będzie inwestor! Poza Inwestorem Pół Młotem i jego 1000 spółek nie będzie żadnego innego! no i poza nami!
Wstawiacie jakieś zdjęcia z PAD że siedzi za kierownicą, prosze WAS! Wejdźcie na stronę prezydent.pl ! tam nawet jeździ na rowerze elektrycznym! Normalna rzecz z każdym robił! CO chcecie tutaj mydlić!
Dla mnie konkrety sie liczą! Na nie odpowiadać i o nich tutaj pisać: 1. Tanzania czemu w raportach była pisana w złotóka ile zostało kasy do rozliczenia a raz w dolarach! Aby mydlić i eni wiedzieć ile jeszcze może wpłynąć znaczy się może być mało! 2. Jaki kurs USD? poniżej 3,5 zł! a ktoś jak wół pisze że są opcje... boże przecież w komunikacie jasno napisane ile rozliczyli doalrów i ile za nie dostlai kasy! żadnych opcji nie ma! oni nie dostają dolarów na konto a złotówki od BGK! Z kim tu dyskutować jak tego nei wiedziecie albo udajecie że nie wiecie! 3. Gdzie są dostawy elektryków za 2017 rok? Gdzie są zdjęcia? reklama? Ile mieli czasu od przetargu do dostarczenia i ile sztuk i czy się wyrobili, jeśli nie to przeliczyć średni czas produkcji. wziaźć to w kontekście przysżłych dostaw już 5 miesięcy ponad 20 ma być dostarczonych + lipiec-sierpień też ponad 20 elektryków! przełożyć to na ten czas i pogadac jakie sa realne szane że 37 osób UrsusBus licząć razem z dyrektorami i prezesami zmontuje tyle elektryków!? 4. Mydlenie oczu startowanie w zamówieniach na elektryki na zachodzie... jeśli już to mogą startować w Serbii..tam chyba jest córka spóła Pół Młotu ale to nie zachód! Poza tym refernecje potrzebne, od kogo dostaną i za co? 5. gdzie te wasze kontrakty Wietnam, Namibia, Etiopia? Po co tak wciskać kit? 6. Elvi..ile jest takich wydrukowanych samochodów? Kto wie? Jakie gdzie testy? 7. ciągniki..rejestracja ponad 900 sztuk to ile jest z tego kasy? no kto policzy? aaa niech nie zapomni że 1/5 poszła na siebie do zarejestrowania oraz że wpływajaca kasa jest na bieżąco wydawana! 8. Nic tu nie wnosicie! WY! Zero merytoryki! Więc weźcie przestańcie naganiać, zacznijcie coś mądrego pisać i zarabiajcie na siebie to może i ja sie do tego dorzucę! 9. Kto w końcu przygotuje ładne listy do skopiowania do wysłania do zarządu URsus SA z pytaniami o działania firmy na szkodę akcjonariuszy poprzez obniżenie progu z 50% na 40% i emisję dla jednego akcjonariusza jednocześnie zapewniając że nie będzie sie pozbywał akcji? + pytanie o Hindusów + inne ważne pytania ale sami je w końcu wymyślcie! 10. Jak chcecie sie tak ciągle adorować to zapraszam do Kościoła Ojca TAdeusza do kółka różańcowego!
ładny katalog, design tych niemieckich częsci średni, ale zgoda dostawca technicznie prima sort - wyślę prezesowi ukłony, jak elvi zacznie testować pocztę.
woźnica ma lejce w łapach. i na furze większość swoich dutków, jak u nas piszą.... dupkiem chyba nie jest, parę lat już powozi w tej baranicy. daj mu panie zdrowie.... i moją qva niepracującą kasę......
dwa punkty byłyby ważne. homologacja i testy u odbiorcy, albo własne. fakty: wydrukowaliśmy futurystycznego vana - bravo dla projektanta - lepszy niż te białe zbroje w gwiezdnych wojnach! zrobiliśmy realistyczne targowe van-auto - trochę za długo ta cisza trwa. dawaj fakty K. wątek nazywa się testy drogowe - daleko, blisko, pięć złotych za kilometr, ładowarka przy paczkomacie, dawaj, przygotowałem dutki na wybicie.. pozdrawiam....
Czytałeś? Paczkomaty w blokach, klatach! Nie będzie żadnych ładowarek. Co więcej Wam powiem że obecnie nie ma takich mocy aby instalować ładowarki przy blokowiskach bo nie ma tam pociągnietej takiej mocnej sieci elektroenergetycznej! Dopiero ewentualnei ma wymusić to zmiana prawa budowlanego która nakaże zostawienie łącza albo budowę takich ładowarek ale to dla osobowych! a Takich nigdy URSUS ani żadna inna polska firma nie wyprodukuje! to dla nissana, bmw i3! Nie opowiadajcie tutaj ludziom ściemy! Dostawa zbiorcza do paczkomatów paczek a elektryki..a raczej 1 wydrukowany Elvi...no przebijacie samych siebie z tymi powiązaniami!
Panie z Gdyni! piękne miasto! bywam. Mam rodzinę w Trójmieście! Szanowałem jako jednego z rozsądnych komentatorów tej spółki i otoczenia na tym szemranym forum ale przez ostatni dni jest źle...stajesz się ostrym naganiaczem! jak pan "ursus" z Wietnamem....a widzisz tak naganiał i mu te sajgonki zaszkodziły bo chyba zniknął na jakiś czas z tego forum.
I tak przy okazji chcecie nam tu powiedzieć że teraz to niby jak czym kurierzy poczty jeżdżą? Rowerami? Wszyscy?
Nie wprowadzajcie ludzi w błąd siejąc takie insynuacje. To że sami kupiliscie powyżej 5 zł to nie musicie innych w to nakrecać. Nikt tu nie prowadzi rozsądnej pogawędki. A może będą solarne drony i one będą dostarczać paczki i tym samym Ursus wyprzedzi projekt Amazona?
Jedynym ratunkiem jest list otwarty o zmianę zarządu i powołanie prawdziwych managerów A nie trzymanie uczniów za gruba kasę. Wprowadzenie dywidendy nawet 10 groszy ale jest. Skonczenie z emisjami dla Pół młotu chyba że po 30 zł za akcje. I ok. Zastawiam mieszkanie dom ziemię i wchodzą za all w Ursusa.
żarty jakieś, to firma rodzinna i będzie bronic suwerenności jak Rejtan drzwi, a mój Ridgeback dog kości. wyluzuj, albo sprzedaj. kurs jest płaski jak plaża w Ustce. wszystko się może zdarzyć. nie wsadziłem tu moich wszystkich studenckich oszczędności. bhaha
Czytałem czytałem A do dat doszliscie ? 2025 2028 ? A wiecie że na zachodzie też wprowadzili ustawy i wprowadzili daty np 2030 które teraz przesuwają? Przez 10 lat to tu będzie miliard kapitalizacji w miliardzie akcji! Samochody na bateryjki to ja kupię dla dziecka jak wycofam kasę która tu wlozylem. A która nic nie przynosi.
czytałeś ustawę? jest w Senacie bez poprawek po konsultacjach. link, gdybyś nie umiał zaleźć - żart- http://pspa.com.pl/wp-content/uploads/2017/12/Projekt-ustawy-o-elektromobilno%C5%9Bci-i-paliwach-alternatywnych_Projekt-z-dnia-15.12.2017.pdf