C/WK to ledwie 30% wartości spółki. Inne spółki budowlane maja spokojnie 50%,60% . a co dopiero będzie po raporcie za 4kw. Akcje jak z przeceny a i tak ktoś sprzedaje ciągle :)
Po prostu szeroki jeszcze nie dostrzegł potencjału oraz spółka nie jest póki co modna do gry. Być może to z uwagi na jej fatalną płynność, i miejmy nadzieję, że to się z czasem zmieni.
tutaj płynność nigdy nie będzie duża, ile akcji jest w obrocie, jaka to wartość? 8 mln... do tego sporo uśpionych rachunków co to kiedyś w hossie kupili i już dawno się pogodzili i nie oglądają.
Stosunkowo mała ilość akcji w obrocie to zdecydowany atut, pomijając oczywiście tą nieszczęsną płynność, która z tego m.in. pewnie wynika. Aczkolwiek zakładając wzrost akcji o 100%, co z uwagi na wskaźnik C/WK nie jest takie nie realne i to w najbliższym półroczu, ta wartość wzrośnie już do 16 mln. Z drugiej strony bardzo dobra kondycja spółki pozwala mieć nadzieję graniczącą z pewnością, że zarządowi nie wpadnie do głowy pomysł zwiększenia ów płynności (rozwodnienia kapitału) poprzez jakąś emisję :)))
też mi się wydaje, że to ten co czekał od rana na 5k akcji z lewej strony gdzieś na 3.76. 3 godziny czekał, na moje spokojnie by dostał jak nie dzisiaj to za kilka dni. mógł to podnieść o 10 gr a nie szarpać z prawej. będzie ciężko o kontynuację czy większe obroty po wzroście o 10% jednym zleceniem.
dobrze dla kursy by było jakby się pojawiły większe obroty, właśnie około 20k w ciągu dnia. 1% to 60k akcji.
Mam pytanie co do wyceny aktywów: czy spółka na bieżąco tzn. co raport aktualizuje wartość działek? jeśli tak to ok, ale jeśli działki były ostatnim razem wyceniane z 3-4 lata temu to ich wartość jest pewnie znacznie wyższa niż wtedy.
Jeżeli ktoś z Was uda się na walne, otrzyma odpowiedzi na nurtujące nas pytania i do tego będzie jeszcze tak miły, że podzieli się nimi z nami czyli drobnymi, to będzie super. Z góry dziękuję :)
Mozecie sami sprawdzic. Info dot dzialek i lokalizacji jest w sprawozdaniach. Podobne dzialki sa na otodom i innych portalach. Jak kupowalem tri (okolice 2z) to ceny w ksiegach byly wyzsze, niz rynkowe. Czasem o spory procent. Od tego czasu ceny dzialek poszly w gore, ale nie wycenialbym rzeczywistej wartosci spolki na 1wk. Jest potencjal do zarobku, tylko zarzad tragiczny.
ja swego czasu szukałem u nich w sprawozdaniach i nie znalazłem działki o pow ponad 20ha a wiem, że mają taką pod logistykę.
nie wszystko więc jest pokazane.
po 2 pln to gratulacje, że wytrwałeś. zarząd powinien poczuć nasz oddech, ja na walnym będę. sama działka pod Nadarzynem pod 150 domków to spora wartość. bank ziemi mają, wolny od długów, tylko trzeba chcieć to spieniężyć jak np. soho, chociaż część !
w ub. roku mieliśmy maksimum na 4,45. Było to na chwilę przed terminem oddania Winnicy, który się później wydłużył do jesieni. Teraz mamy pewność, że Winnica zakończona i w 90 % sprzedana. Zakładam, że maksima z 2017 powinny zostać przebite czym bliżej do wyników.
ciekawostka: aktualna wycena giełdowa to 25,5 mln. Z wynajmu samego lokalu dla miasta spółka będzie miała łącznie 10 mln przez czas trwania umowy. Nadal będzie właścicielem tego lokalu o powierzchni 1300 m2. Więc licząc po 5 tys. za metr wychodzi 6,5 mln, które wciąż będzie mogła spieniężyć. Zatem mamy z jednego lokalu 2/3 kapitalizacji. A gdzie pozostałe inwestycje, a gdzie działki?
znalazłem w internecie 16 domów w ofercie sprzedaży z Triton Country, a w sumie ma być jak widać na mapce osiedla około 100 domów. Ma ktoś możliwość sprawdzenia na jakim etapie jest budowa osiedla? Zdjęcia na stronie tritona i fb są wręcz archiwalne. Najświeższe z 7 września. Nie mają nikogo od marketingu?
Domki są juz wybudowane. Na gumtree przy ogłoszeniu o sprzedaży są zdjęcia gotowych domów. Ale faktycznie nie ma tych zdjęć na stronie tritona? Czemu? Nie wiem. To głupie. Ale marketing w tej firmie to niestety katastrofa.
z drugiej strony trzeba się spieszyć, bo czas mamy do wyników za 4 kwartał. Później może być korekta, bo zysk z winnicy owszem będzie, ale jednocześnie do pokrycia jest 4,3 mln straty po 3 kwartałach. Spodziewam się więc, że zysk roczny wcale nie będzie jakiś super, a to może parę osób przestraszyć.