A ja bardzo się cieszę że ją nadal mam i zgarniam co roku fajne dywidendy. Miesiąc temu miałeś historyczne szczyty więc tutaj o kursie to za dużo powiedzieć nie można. Napewno super spółka na kup i trzymaj oraz zgarnianie pasywnego dochodu :)
A czemu mam panikować tak jak ty ? Jeżeli utrzymujesz się tylko z pasywnego dochodu to masz gdzieś kurs spółki :) Co ty jesteś bogiem że wiesz jaki będzie kurs za miesiąc rok itd ? O wiele łatwiej przewidzieć dywidendy :) a te sobie spokojnie co roku rosną :)
I jeszcze jedno dla twojej wiadomości na początku września kurs był w okolicach 11 zł i powiedziałbyś wtedy że w grudniu zahaczymy nowe szczyty na bardzo wysokich obrotach ? Zapewne wogóle o tym nie pomyślałeś że w tym miejscu znajdzie się kurs więc daj sobie spokój z przewidywaniami gdzie kurs podąża. Każdy by chciał kupić na dołku i sprzedać na górce ale po tylu latach na giełdzie wiem że to nie możliwe i o wiele lepiej kupić sobie dobre dywidendowe spółki , zgarniać kasę z dywidend i sobie spokojnie spać a nie przeskakiwać ze spółki na spółkę jak niektórzy tutaj na forum :):)
Kurs jest w widocznym trendzie SPADKOWYM, więc jest kilka wykresów w sieci, gdzie technicy piszą, że teraz znowu spadnie co najmniej na 11zl. A ty możesz sobie zaklinać rzeczywistość i pisać o dywidendzie...
Oczywiście że kurs może spaść ale zależy jaką masz strategię. AT to nie jest jedyna strategia na giełdzie która jeżeli dobrze jej użyjesz daje zarobić , powiem więcej najbogatszy inwestor stosuje czystą AF :):) i stopę zwrotu ma imponującą. Chyba nie muszę mówić tak oczywistych rzeczy że fundusze pasywne mają o wiele lepsze wyniki od funduszy aktywnych które patrzą też na AT i często rolują akcjami :) To jest czysta matematyka i tutaj nie da się niczego oszukać :)
Pgs zaraportował słabszy raport z 4 kwartał i rynek zareagował wyceniajac spolke w dol. Kwartal 1 bedzie lepszy to kurs pojdzie do gory, a jak bedzie gorszy to dalej w dol.
Technicy moga sobie grac na oporach i wsparciach, zajmowac pozycje w odpowiednich momentach. Jak ktos umie, to sie oplaca. Ale i tak trend kursu wyznaczaja dane fundamentalne.
Jeszcze jedno, funduszom na takich spolkach trudno grac w opraciu o AT bo plynnosc jest kiepska. Maly inwestor to sobie moze pogrywać kilkoma, kilkunastoma tysiacami akcji bez bujania kursem a fundusz z kilkuset tysiacami czy ponad milionem akcji na to pozwolic juz soie nie moze.
Dnia 2018-01-29 o godz. 23:01 ~kad napisał(a): > Jak przychody moga byc zaskoczeniem skoro przewidywania szacunkowe z poczatku roku EVR sprawdzily sie?
Wcale sie nie sprawdzily, prognoza east value research w q4 to 28.8 a jest 25.5.
Jak nie widzisz roznicy to sorry, ale to jest 3.3 mln w plecy, 12 % mniej niz prognoza.