książka : "Warren Buffet o biznesie" wybór i układ Richard Connors
przyjaciel i współpracownik Buffeta Charlie Munger o dywersyfikacji :
W szkołach biznesu studenci uczą się finansów korporacyjnych. Uczy się ich, że kluczem do sukcesu jest dywersyfikacja. W rzeczywistości jest dokładnie odwrotnie. Dywersyfikacja jest dobra dla inwestora-żółtodzioba, ale ta strategia jest szaleństwem w przypadku inwestora-eksperta. Celem inwestowania jest znalezienie takich sytuacji, w których bezpieczeństwo uzyskuje się bez dywersyfikacji. Zainwestowanie 20% kapitału, w coś co stanowi życiową szansę, nie jest zachowaniem racjonalnym.
tobik tym razem absolutnie popieram. dywersifikacja jest dla owieczek.Nie wnikam w jaki papier (moze 2 lub trzy) kto sie wstrzeli ale trzymanie 15 jest bez sensu. Bania nawet pokazuja ze jestesmy w stanie sledzic jako tako okolo 8 papierow. Lepiej przeswietlic 1-2-3 papiery doglebnie ,byc do nich przekonanym (np CLN mnie nie przekonuje) zalozyc jakas perspektywe czasowa i konsekwentnie uskuteczniac strategie .Gdy nie przynosi rezultatow mozna sie wycofac..ale rozdrabiac sie na bog wie ile papierow..nie da zarobic
dywersyfikacja jest bardzo ważna, ale z odpowiednim podejściem. Góra 5 spółek i w zupełnosci styknie, ale warto mieć kilka. To nawet dla siebie, bo każda spółka i branża uczy czegoś nowego, co potem procentuje.
Dla drobnego przy inwestycjach krótkoterminowych (do 1,5 roku) i zaangażowaniu w akcje na poziomie 0-40 % dywersyfikacja jest absurdem. Im dłuższa inwestycja tym bardziej wskazana dywersyfikacja.
Biłem się z myślami czy nie zacząć kupować Ursusa, bo wygrali już 3 przetargi na e-autobusy, w tym do Zielonej Góry chyba ponad 50 sztuk za 100 mln. A wczoraj do Katowic 10 sztuk wygrali z Solarisem. Coś mi się wydaje, że zwyżka kursu URS w ciągu najbliższego roku to będzie z 50% jak nic. I tak się biłem z myślami ale nie potrafię własnych ciężko zarobionej kasy pakować w taką spółkę. No nie potrafię.... może to błąd:)
Nabyłem 60 akcji Celiny, po prostu i będę skubał dalej. Dziś małe święto - akcji jest dokładnie 2200 sztuk.
No ładnie Tobik:) . a ja już 70% mam w playway . wrócę część zarobionego kapitału na celonke gdy tylko sprzedam część akcji z playway z kilkudziesięcioma procentami zysku koło kwietnia mam nadz. ... I tak myślę że do połowy roku kurs Celonki nie przekroczy 40zł ... Więc mam czas na odkupienie ... Zobaczymy jak będzie... Pzdr. :)
pierwszy zatawrdziały zmadrzał, bedzie was wiecej przekonacie sie oj przekonacie pociaczu wywalcie i zbegiem czasu sie przyzanjecie, juz rysiu sie przyznal ze mam plaweja 70% hihihihi