• dywersyfikacja Autor: tobik69 [178.36.192.*]
    książka : "Warren Buffet o biznesie" wybór i układ Richard Connors

przyjaciel i współpracownik Buffeta Charlie Munger o dywersyfikacji :

W szkołach biznesu studenci uczą się finansów korporacyjnych. Uczy się ich, że kluczem do sukcesu jest dywersyfikacja. W rzeczywistości jest dokładnie odwrotnie. Dywersyfikacja jest dobra dla inwestora-żółtodzioba, ale ta strategia jest szaleństwem w przypadku inwestora-eksperta. Celem inwestowania jest znalezienie takich sytuacji, w których bezpieczeństwo uzyskuje się bez dywersyfikacji. Zainwestowanie 20% kapitału, w coś co stanowi życiową szansę, nie jest zachowaniem racjonalnym.

• Re: dywersyfikacja Autor: ~SWISS [178.38.86.*]
    tobik tym razem absolutnie popieram.
    dywersifikacja jest dla owieczek.Nie wnikam w jaki papier (moze 2 lub trzy) kto sie wstrzeli ale trzymanie 15 jest bez sensu.
    Bania nawet pokazuja ze jestesmy w stanie sledzic jako tako okolo 8 papierow.
    Lepiej przeswietlic 1-2-3 papiery doglebnie ,byc do nich przekonanym (np CLN mnie nie przekonuje) zalozyc jakas perspektywe czasowa i konsekwentnie uskuteczniac strategie .Gdy nie przynosi rezultatow mozna sie wycofac..ale rozdrabiac sie na bog wie ile papierow..nie da zarobic
  • Re: dywersyfikacja Autor: ~panda [159.205.220.*]
    dywersyfikacja jest bardzo ważna, ale z odpowiednim podejściem. Góra 5 spółek i w zupełnosci styknie, ale warto mieć kilka. To nawet dla siebie, bo każda spółka i branża uczy czegoś nowego, co potem procentuje.
  • Re: dywersyfikacja Autor: ~Rafi [193.106.130.*]
    Jak ktoś obraca kilkoma milionami to też ma ładować wszystko w jedną spółkę?
  • Re: dywersyfikacja Autor: ~Anonim [178.40.110.*]
    Dla drobnego przy inwestycjach krótkoterminowych (do 1,5 roku) i zaangażowaniu w akcje na poziomie 0-40 % dywersyfikacja jest absurdem. Im dłuższa inwestycja tym bardziej wskazana dywersyfikacja.
  • Re: dywersyfikacja Autor: ~Btc [88.128.81.*]
    Może lepiej w bitcoina
  • Re: dywersyfikacja Autor: tobik69 [178.36.192.*]
    Biłem się z myślami czy nie zacząć kupować Ursusa, bo wygrali już 3 przetargi na e-autobusy, w tym do Zielonej Góry chyba ponad 50 sztuk za 100 mln. A wczoraj do Katowic 10 sztuk wygrali z Solarisem.
    Coś mi się wydaje, że zwyżka kursu URS w ciągu najbliższego roku to będzie z 50% jak nic.
    I tak się biłem z myślami ale nie potrafię własnych ciężko zarobionej kasy pakować w taką spółkę.
    No nie potrafię.... może to błąd:)

Nabyłem 60 akcji Celiny, po prostu i będę skubał dalej.
    Dziś małe święto - akcji jest dokładnie 2200 sztuk.

pozdrawiam

• Re: dywersyfikacja Autor: ~nowy [46.171.141.*]
    gratuluje Ci z okazji święta ale powiem że dla mnie to wskazanie żeby sprzedać jutro kilka sztuczek 
  • Re: dywersyfikacja Autor: ~Ryszard1 [31.0.36.*]
    No ładnie Tobik:) . a ja już 70% mam w playway . wrócę część zarobionego kapitału na celonke gdy tylko sprzedam część akcji z playway z kilkudziesięcioma procentami zysku koło kwietnia mam nadz. ... I tak myślę że do połowy roku kurs Celonki nie przekroczy 40zł ... Więc mam czas na odkupienie ... Zobaczymy jak będzie... Pzdr. :)
  • Re: dywersyfikacja Autor: ~melon [46.238.241.*]
    pierwszy zatawrdziały zmadrzał, bedzie was wiecej przekonacie sie oj przekonacie
    pociaczu wywalcie i zbegiem czasu sie przyzanjecie, juz rysiu sie przyznal ze mam plaweja 70% hihihihi
  • Re: dywersyfikacja Autor: tobik69 [178.36.192.*]
    Ryszard

Widzę co się dziej z kursem PLW od czasu kiedy mi go poleciłeś.
    I powiem jedno: masz rację;)
    i nawet więcej: MIAŁEŚ RACJĘ;

pzdr

[x]
CLNPHARMA 0,24% 21,30 2026-05-05 17:03:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.