Nie będzie kilkuset mln PLN za część handlową i nie będzie dywidendy ponieważ Roman nie ma żadnej akcji IPX.
Sytuacja może się zmienić jak wymieni swoje akcje ALC na akcje IPX.
Przeczytaj komunikat to będziesz wiedział. Jak i tak nie zrozumiesz to wydrukuj i niech przeczyta ci ten drugi ty. Może nie rozumiesz co czytasz ale ze słuchu może coś załapiesz. Jak i to nie pomoże to niestety będziesz się musiał pogodzić z faktem, że zagadki kontroli IPX przez Romana mimo, że nie posiada akcji nigdy nie rozwiążesz. Takie życie.
PS. Może kiedyś jak już nie będziesz przeinaczał nicków zdradzę ci sekret kiedy można będzie zarobić na akcjach IPX.
to jest proste, RK posiada ponad 50 % akcji Borka (Boryszewa) a Boryszew posiada te ponad 60 % akcji IPX. Ponieważ RK rządzi w Borku to jego ludzie rządzą w IPX (jeden się podobno kiedyś postawił i wyleciał ale to podobno legenda - ostatnio nikt nie próbował)
Znając spryt ( już parę razy pokazał co potrafi - zakup NFI Kwiatkowski przy pomocy Bali z C. Partners , Suwary ) i chytrość Romana to możliwe , że za potencjalnymi oferentami będzie stał RK i tak oto wykupi oczywiście za cenę ,,godziwą " aktywa automotiv od Borka i Aluminium Konin od Impexa . Na giełdzie zostaną notowane Nazwy z jakimś śmieciowym majątkiem . I tak oto odbędzie się niedawno zapowiadane przez pana RK opuszczenie GPW , tanio i bez wrzawy . Pomyślcie o tym .
Chińczycy nie są głupi ,mają dużą kasę i jeszcze większe wymagania -wcale bym się nie zdziwił gdyby kupili cały Impexmetal ,stąd zabiegi Karkosika gromadzącego akcje Impexmetalu do 66% -poprzez spółki zależne .
Gdyby Chińczycy chcieli kupić Hutę Konin lub działalność handlową to od miesięcy skupowaliby akcje IPX bo to wyszłoby ich dużo taniej.
Na dzień dzisiejszy nikt nie kupi Konina bo to jest jest cały IPX z dziesiątkami spółek w których trzymane są akcje innych spółek.
Info o wstępnym zainteresowaniu potencjalnego inwestora zostanie wykorzystane do uproszczenia struktury grupy BRS. To dla akcjonariuszy IPX oznacza że wartościowy majątek zostanie przesunięty do BRS a pierwszy będzie Hutmen.
Chińczycy wiedzą ile jest wart Impexmetal między 12-15 zł ,a gdyby nasza bananowa giełda dowiedziała się o skupie akcji przez nich to ostatnie kupowane akcje kosztowały by 50 zł .Oczywiście najtaniej może to zrobić Karkosik wysyłając do drobnych informacje ,które zniechęcą ich do zakupu ,zaniżają kurs ,wprowadzając przez niektórych forumowiczów atmosferę beznadziei i nadchodzących spadków i tak niebawem osiągnie 66% akcji, za grosze .Te skomplikowane powiązania są tylko zachętą do zakupu całości -wiem ,że mogę się mylić
Nie trzeba być Chińczykiem żeby wiedzieć, że wycena IPX powinna być dużo wyższa. Czemu nie jest ? Pisałem wielokrotnie.
Ci co w myślach widzieli już kurs powyżej 10 PLN zostali dzisiaj sprowadzeni na ziemię. Dzisiejsze obroty to w mielenie tych samych akcji między rachunkami Romana. Nikt nie kupi Huty Konin ponieważ Roman jej nie sprzeda. IPX S.A. to Huta Konin ale IPX S.A. to też spółka matka kilkudziesięciu innych powiązanych między sobą spółek. No i najważniejsze IPX S.A. to bank grupy BRS no i źródło gotówki Romana.
Nie widzę całego artykułu więc nie wiem które perły są wyceniane na 2,5 mld PLN. Na dzień dzisiejszy za taką kwotę fundusz mógłby przejąć cały BRS a co za tym idzie i IPX.
Sprzedaż Huty w Koninie jest praktycznie niemożliwa. Inwestor musiałby nabyć cały IPX i to byłoby dla drobnych akcjonariuszy najlepsze rozwiązanie. Zanim jednak dojdzie do jakiejkolwiek transakcji w grupie BRS będą musiały zajść bardzo duże porządki z udziałami. Obecna plątanina zależności nie jest do zaakceptowania przez żadnego inwestora. Oczywiście w wyniku tych porządków, kilka wartościowych aktywów znajdzie się w bezpośrednim posiadaniu Romana.
Wg mnie pierwsze działania to wymiana akcji własnych IPX na akcje ALC należące do Romana. Kolejne to przeniesienie akcji HTM do BRS, tylko co w zamian otrzyma IPX ? Pewnie coś równie atrakcyjnego jak w przypadku przeniesienia swojej działki za prawie 100 mln PLN do spółki BRS :DD
Na użytek własny wycenę spółki dokonuje mnożąc wskażnik EBITDA przez 12 do 15 co w przypadku Impexmetalu daje wartość 250 mln zł razy 12 daje wartość 3 mld zł co dzieli się przez 200 mln szt ,a to daje 15 zł -większych mnożników nie będę stosował .Można też sumę przychodów netto podzielić na ilość akcji ,wiedzą o tym Chińczycy i sprzedający Karkosik ,a że nie chce tego szanować na co dzień to już inna sprawa .Mając 66% daje klucze sobie i przyszłemu właścicielowi akcji , klucze do wykupu od takich jak Ja -pseudo akcjonariuszy i do mnie podobnych z którymi Chińczycy nie chcą mieć nic wspólnego .Ja z kolei nie znam nikogo ze swego otoczenia ,kto nie sprzeda swoich drobnych akcji po 12-15 zł i na tym chyba polega całość problemu w naszej spółce -mogę się mylić ,ale tak bym chciał ....
Tu trzeba będzie sprzedać akcje dopiero w 3 wezwaniu- zostaną oczywiście tylko nieliczni najwytrwalsi-pierwsze będzie koło 5 drugie 5.20 a końcowe około 8 zł
czytałem cała treść, mowa jest o wyodrębnieniu huty aluminium z IPX oraz czesc motoryzacyjna z BRS. Jesli sie porozumia to WZA obu spółek miałyby podjąć decyzje w tej sprawie do konca czerwca. Nie ma mowy o przejęciu całego BRS. Fundusz jest zainteresowany wyłącznie tymi aktywami.
Boryszew bez automotu to nie tylko Borygo ale i Huta Oława ,Elana itp,,ogólnie Boryszew ma 3mld długu w tym konsoliduje też dług impexu 1,5mld więc po ewentualnej sprzedaży aktywów (Kinin ,Auto )za 2,5-3,5mld długi zostały by spłacone ale jak to się ma do wycofania spółek ,Chyba że to pic a Advent wykupi akcje Boryszewa od drobnych podobnie jak było u Brzóski z Integerem
Jeszcze w kwestii zadłużenia na koniec III kw.2017 Zadłużenie netto grupy IPX - 403,4 mln PLN .
Stan udzielonych pożyczek i obligacji BRS - 197 mln PLN Stan udzielonych pożyczek i nabytych obligacji spółek BRS - 143 mln PLN
Do tego spółka została pozbawiona prawie 100 mln PLN ze sprzedaży swojej działki w Warszawie, zapłaciła za przejęcie Tensho no i wydała ponad 300 mln PLN za akcje ALC. Reasumując, gdyby nie chore powiązania z BRS, grupa IPX miałaby zerowe zadłużenie i generowałaby nadwyżki finansowe pozwalające na realizację dużych inwestycji i zarazem cykliczną wypłatę dywidendy a tak finansuje rozwój BRS i sponsoruje Romana.
Dnia 2018-01-13 o godz. 13:26 ~sd napisał(a): > Flcn, zglos to do prokuratury, zarzad impka dziala na szkode spolki i akcjonariuszy
To nie jest sprawa prokuratury. Sposób zgłaszania zastrzeżeń do pracy zarządu jest określony i każdy z akcjonariuszy może z niej skorzystać. Trzeba się tylko zainteresować tematem a później mieć dużo pieniędzy i czasu :DD