Komu udało się coś dokupić poniżej 1,1 PLN? Ja przyznam poniżej 1,04 trochę dokupiłem, ale nie było łatwo. Gallileo, dokupowałeś coś ostatnio? Bo zastanawiałem się czy to Ty byłeś przyczynkiem do zwiększenia się obrotów 4 i 5 stycznia. Żeby nie było, obroty te nie były może jakieś specjalnie spektakularne, ale to zawsze coś.
P.S. Jak widzicie ten nowy 2018? Będzie wezwanie? Średnia półroczna wynosi obecnie jakieś 1,34 PLN. Myślicie, że znaleźliby się ludzie, którzy by odpowiedzieli po takiej cenie? Albo nawet po nieco większej - powiedzmy w przedziale 1,5 - 1,7 PLN ?
W ciągu ostatniego miesiaca dobierałem trochę w cenach 1.03-1.10 ale wszystko to było jeszcze w starym roku. W tym roku chciałem znowu wziąc coś z 1.03, ale tak jak pisałem Ada mnie uprzedziła, a potem już w tej cenie nie było możliwości. Wszystko co się działo w 2018 roku to nie ja.
Co się wydarzy za pewne dowiemy się 17 lutego (+/- tydzień). Pewnie będzie wezwanie, albo emisja. Odzew na wezwanie na pewno byłby w takich cenach znikomy.
17 listopada był komunikat o strategiach - 17 lutego mijają 3 miesiące, jesli emisja to wazna jest srednia z 3 miesiecy, a jesli wezwanie to raczej przed dobrymi wynikami za 2017, a z miesiac musi potrwac. Wychodzi mi wiec 17 lutego. Oczywiscie to troche strzal, ale tak mi podpowiada intuicja.
Chyba muszę zweryfikować swoją opinię. Jak się okazuje liczba umów przenoszących własność mimo wzrostu sprzedaży mieszkań jest zdecydowanie mniejsza niż się to zapowiadało i niż można było tego oczekiwać. Powody mogą być pewnie dwa: - albo się nie wyrobili z ukończeniem i formalnościami przed końcem roku - albo specjalnie przesunęli terminy przekazania na bieżący rok co biorąc pod uwagę całe to zamieszanie z dołowaniem kursu, strategiami i nie wiadomo czym jeszcze wcale nie jest takie niemożliwe i być może ma swój cel. Tak czy inaczej wyniki netto za 2016 w kwietniu będą gorsze niż w zeszłym roku i niż oczekiwałem, pewnie w okolicach zera +/- 1mln. Operacyjnie ciągle przewiduję jak najbardziej zysk (5-6mln, 12mln w 2016 ). No chyba ze znacząco wzrosła im marża wtedy będzie lepiej, spadku marży się nie spodziewam.
Wikana sprzedała w 2017 r. 270 lokali 2018-01-09 10:08
PAP Biznes Wikana zawarła w 2017 r. umowy deweloperskie i przedwstępne na 270 lokali wobec 260 przed rokiem - podała spółka w komunikacie. Z wyliczeń PAP Biznes wynika, że w samym czwartym kwartale sprzedaż wyniosła 79 lokali. Liczba umów przenoszących własność wyniosła w 2017 roku 208 w stosunku do 258 przed rokiem.
Z wyliczeń PAP Biznes wynika, że w samym IV kwartale liczba umów deweloperskich i przedwstępnych wyniosła 79, a umów przenoszących własność było 76. Spółka poinformowała w komunikacie, że pozytywny wpływ na wynik finansowy segmentu deweloperskiego w 2017 r. miały w szczególności przekazania lokali w projektach: Osiedle Marina w Lublinie, Osiedle Zielone Tarasy w Rzeszowie, Sky House w Lublinie, Miasteczko Wikana w Lublinie oraz Klonowy Park w Janowie Lubelskim, a także Świerkowa Aleja w Zamościu. (PAP Biznes) pel/ asa/