..... ostatni dzień na realizacje straty był 27 grudnia (tzw. 3 dniowe rozliczenie) hm ...... 20 mnl x 0,8% marży tj 1,6 mln zysku netto szału nie ma = ale ktoś sobie portfel dopchnął co nie oznacza wzrostów , ponieważ IV kw może być bardzo kiepściutki jak znowu pozamiatają coś dla siebie
Skąd kolego te 0,8 % marży??? Takie informacje są chyba tajne... Cena gazu w ciągu roku jest zmienna, moga kupowac po różnych cenach, nie koniecznie po cenie rynkowej. To że podpisali dostawy LPG do 100 stacji paliw z czołowa firmą paliwowa to o Nich bardzo dobrze świadczy, są wiarygodni. IV kwartał dla firm paliwowych napewno nie był gorszy od zeszłorocznego, też nie wiem z kad masz takie informacje że ma być inaczej. Spółka obraca coraz wiekszym kapitalem i odgrywa coraz więkza rolę na rynku paliwowym. Dla mnie w dłuższej perspektywie to pewna lokata.
Już śmieciuch wraca do bazy, wczoraj wolumen 7k, dziś ledwie 200 i powrót do spadków, typowa padlina, szykuje się więc kolejny rok opadającej kiszonki.
Pozdrawiam, w szczególności Eshkoshka - jesteś jeszcze na pozycji? Ja się skróciłem o jakieś 15% po dywidendzie, ale mam jeszcze spory pakiet i liczę, że w 2018 też skosimy co najmniej 5 zł/akcję z zysku za br. ... ;-) Co do ostatniego infa - podkreślam, że nie jestem ekspertem i się nie znam na tej branży oraz mechanizmach jakie tu działają -jednak tak licząc na zdrowy chłopski rozum: 100 stacji x 100 ltr gazu na godzinę (średnio - tak po prostu strzelam że powinno być co najmniej i ostrożnie zakładając) x 24 godziny x 30 dni/m-c x 12 m-cy x 1,6 zł/ltr gazu w hurcie = ok. 138 mln PLN obrotu rocznie i zakładając zysk netto ok. 0,7%, to by dawało ca. 1 mln PLN zysku z tej umowy dla ONICO na rok.... Wyznaję zasadę: ziarnko do ziarnka...!!! ;-) Jakby tak było, to dla mnie jest to super info, zresztą chyba nie tylko dla mnie, bo obrót w ciągu 2 dni ok. 1,5 mln PLN na akcjach i wzrost ok. 8% w tym czasie - przypuszczalnie - nie jest przypadkowy.... ;-) Na wykresie dosyć duża biała świeca na wysokim obrocie - dobrze wróży (tak mi się wydaje) i może być solidnym wsparciem w przypadku korekty tego wzrostu co jest bardzo prawdopodobne.... I tak od siebie jeszcze dodam, że chyba wszystkich (łacznie z grubasami) już zmęczyła ta modelowa, książkowa korekta - pozytywne info wywołało mocny wzrostowy ruch i na dużym obrocie. Może się zdarzyć teraz zjazd oczywiscie (albo i nie) do połowy a nawet do spodu tej świecy, ale to wszystko normalne przed...??? Prezo (nowy) znowu zaczyna opowiadać, że będą chcieli pozyskać kapitał, który warunkuje dalszy rozwój... To samo mówili jak akcje były kilka razy tańsze....
No czekamy co się wydarzy w przyszłym roku...
Powtarzam jeszcze raz, że się nie znam.... I mogę się mylić....
Pozdrawiam!!!! Ps. Rozsądna - przypuszczam, że to czytasz - napisz komentarz od Siebie, ciekaw jestem Twojej opinii....