Kupiłem po ,85 groszy 2 tys akcji przed scaleniem czyli za 1700 złotych. teraz po scaleniu mam ich 200 sztuk po 1,46 w Mbank ich wartosc to tylko 292 złote. Jestem w plecy 1408 złotych. A w Mbank zysk pokazuje mi 1120 złotych. Jak to możliwe? Przecież w rzeczywistosci mam stratę! A teraz mam jeszcze płacić podatek od niby zysku?
1. Zysk/strate masz dopiero po sprzedazy tych akcji, na razie to tylko teoretyczne wyliczenia 2. Wyliczenia na stronach sa do kitu, nie nalezy sie nimi przejmowac. 3. Jak dostaniesz roczne roziczenie PIT z BM to sprawdz i ewentualnie reklamuj
Nic nie robisz. W biurze maklerskim kiedyś w końcu przelicza ci poprawnie wartość akcji, po prostu jeszcze tego nie zrobili, nie przejmuj się tylko pilnuj że pit się zgadza. To opieszałość biura maklerskiego.
Skrypty wyswietlajace dane na (roznych) portalach, wyswietlajace informacje o koncie maklerskim itp czesto maja rozne bledy. Najczesciej nie radza sobue ze splitami/resplitami. To co sie wyswietla na ekranie to tylko dodatkowa informacja - wazne jest PIT wyslany przez BM.