Mam zysk, ale nie chcę go wykazywać go w tym roku, Kiedy muszę sprzedać akcje, oczywiście jeszcze w tym roku żeby zysk przenieść na rok przyszły. Jeżeli funkcjonuje zasada D+2 to wydaje mi się ze muszę to zrobić 28 lub 29 grudnia. Czy dobrze rozumuję ? Dziękuję za pomoc z góry.
Mam zysk, ale nie chcę go wykazywać w tym roku, Kiedy muszę sprzedać akcje, oczywiście jeszcze w tym roku żeby zysk przenieść na rok przyszły. Jeżeli funkcjonuje zasada D+2 to wydaje mi się ze muszę to zrobić 28 lub 29 grudnia. Czy dobrze rozumuję ? Dziękuję za pomoc z góry.
2 dni robocze odnoszą się do tego kiedy będziesz miał kasę na koncie, nie odnoszą się do skarbówki, gdzie liczy się rok kalendarzowy. Sprzedaż w 2017 to zapłacisz podatek
Dnia 2017-12-22 o godz. 08:30 ~darek napisał(a): > 2 dni robocze odnoszą się do tego kiedy będziesz miał kasę na koncie, nie odnoszą się do skarbówki, gdzie liczy się rok kalendarzowy. Sprzedaż w 2017 to zapłacisz podatek
Dnia 2017-12-22 o godz. 08:40 ~gość napisał(a): > sprzedasz w tym roku to zapłacisz > nie wywiniesz się liczy się rok zasada 2d tyczy przelania kasy na konto
Właśnie dzwoniłem do biura. Jest tak jak mówisz. Jak sprzedam 28 to kasa zmaterializuje się w przyszłym roku, w myśl zasady D+2. Kolega Darek nie jest zorientowany i źle wyjaśnił. Tak można polegać na specach z tego forum
kolego xxx....środa 27.12.2017r. jest ostatnim dniem rozliczanym w starym roku podatkowym (w przypadku akcji). Transakcje począwszy od sesji 28.12.2017r. są już księgowane na rok podatkowy 2018