• rozlicenie roczne z biura maklerskiego PIT-8C Autor: ~rookienagieldzie [165.225.84.*]
    dzien dobry
    potrzebuje jasnej ifnformacji dotyczacej rozliczenia rocznego:
    1. w formularzu PIT8c przychodzi informacja o przychodach i kosztach dotyczacych transakcji na moim rachunku maklerskim
    czyli jesli sprzedalem z zyskiem to bedzie dodatnia roznica - do opodatkowania 19%
    jak rozumiem sa tak wszyskie transakcja sprzedane z zyskiem i ze strata - rozliczenie net
    2. co w takim razie jest ze strata ktora mozna rozlcziac maksymalnie przez 5 lat i nie wiecej niz 50% straty w roku?
    to dotyczy tylko takigo wypadku jesli na PIT8c bedzie wartosc netto jako strata?

czyli jak mam znaczce zyski to moge sobie sprzedaz jeden walor na ktorym mam strate (mozna oszacowac zarowno zysk roczny na plusach jak i strate na tym walorze) - i w sumie nie placic podatku za rok biezacy?

czy to ma sens?
  • Re: rozlicenie roczne z biura maklerskiego PIT-8C Autor: ~rookienagieldzie [165.225.84.*]
    czy w rozliczeniu rocznym ujete sa rowniez oplaty wynikajce z prowizji biura maklerskiego?
  • Re: rozlicenie roczne z biura maklerskiego PIT-8C Autor: ~staryinwestor [77.45.93.*]
    Dokładnie jest tak jak piszesz. Na PIT8C jest suma wszystkich transakcji (zyskownych i stratnych) i jeśli wychodzi ci za duży zysk to możesz coś sprzedać ze stratą żeby obniżyć zyski. Prowizje maklerskie są też ujęte w kosztach na PIT8C.
  • Re: rozlicenie roczne z biura maklerskiego PIT-8C Autor: ~rookienagieldzie [165.225.84.*]
    .... dziekuje bardzo za wyjasnienie...tylko skad ja wezme straty aby nie placic podatku? bo inaczej grube tysiaczki przyjdzie sie bulic podateczku
    przyjdzie wywalic Groclin i cholernego Kruka.
    i zaraz odkupic? ;-)

a moze pozbyc sie dziadowskiej energi?
    przyjdzie sie liczyc i liczyc

czy mozna wczensiej poprosic bank o zestawienie?
    mam notatki ale czy dobrze licze? hmmmm

• Re: rozlicenie roczne z biura maklerskiego PIT-8C Autor: ~staryinwestor [77.45.93.*]
    Sprzedać stratne pozycje i zaraz odkupić to jest sposób, ale ostatecznie celem inwestowania jest zarabianie a nie unikanie podatku.
  • Re: rozlicenie roczne z biura maklerskiego PIT-8C Autor: ~rookienagieldzie [89.64.23.*]
    sprzedalem wszystkie straty i jeszcze zabraklo na pokrycie podatku. trzeba bedzie zlozyc danine fiskusowi.
    odkuplem wszystko w ten sam dzien, po cenach nizszych lub takich samych. ladnie to teraz wyglada... zielono az milo ;-)

cala optymalizacja jak widze to tylko odwlekanie zaplaty podatku, jesli mamy nadzeje na zarabianie na gieldzie ;-)
    tak jak mowisz, cieszmy sie z podatku!
    bo to znaczy ze zarabiamy
  • Re: rozliczenie roczne z biura maklerskiego PIT-8C . ZYCZENIA! Autor: ~rookienagieldzie [89.64.23.*]
    a na marginesie..., wszystkim uczestnikom tej nierownej walki najlepsze zyczenia Wesolych i Zdrowych Swiat.
    niech przyszly rok przyniesie nam odrobine tej manny ktora zbieraja grubasy ;-)