M.S. miał jako wzywający 62 % akcji i decyzyjność w spółce tu skupują od prawie zera to i premia musi być większa. Mam nadzieję że fundusze wynegocjują odpowiednią cenę.
Mam pytanie może ktoś się orientuje w temacie : 7 funduszy ma 51,54 % akcji Robyg - czyli może wypłacić dywidendę za rok 2017 i załóżmy że zwołuje walne i przegłosowuje zaliczkę w grudniu np: 1 złotych dywidendy płatną przed rozpoczęciem wezwania czyli do końca roku. Czy taka decyzja powoduje że wzywający może wycofać się z wezwania ewentualnie zmniejszyć cenę ?
Po pjierwsze WZA w grudniu juz raczej nikt nie zwola bo sa na to terminy w KSH. Po drugie to jest tak ze sobie oglaszasz wezwani i potem sie wycofujesz. Jak oglaszasz wezwanie to musisz zabezpieczyc kase na pelna kwote. Warunki wycofania sie z wezwania zostaly okreslone w samym wezwaniu. To w zasadzie sa takie i tylko takie czyli m.in brak zgody uokik albo uzyskanie mniej niz 66% w wezwaniu.
W tej cenie czyli 3,55 to nawet ilości potrzebnej do ważności wezwania nie zbiorą , już Sołowow straszył , robił odpisy i zapowiadał inwestycje a nie dywidendy a ma 62 % akcji Synthosu i mu rura zmiękła . Tu są Państwowe fundusze a tam ABW , CBA ,CBŚ ..... i Zbyszek będzie minimum 4. Myślę że ogłoszenie z takim wyprzedzeniem skup też nieprzypadkowy - będą straszyć "drobnych" i kupować potem dogadają się z funduszami i wszyscy będą zadowoleni ja mam zakup ustawiony na 3,50 i dwa razy już dokupiłem a niech zejdą niżej też chętnie w miarę możliwości dokupię.