A ciekawe czy ktoś zauważył, ze oprócz umowy za 4,8 mln w październiku podpisane były także mniejsze umowy za 2,2 mln? Tak tak spółka już nie podaje wszystkiego w raportach, kapitaliacja wzrosła :)
Nie podają, bo nie mogą :D to już nie jest zawarcie znaczącej umowy, to już jest standardem, że Aleja będzie miała miesięcznie milionowe przychody.. niektórzy jednak pojmą to po czasie, dla mnie lepiej :P
nie będzie już inf z raportami o umowach, słowo klucz zawarcie istotnej umowy- teraz to po prostu działalność bieżaca. Regulacje prawne rynku, w momencie gdy obracaliśmy 0,5mln na rok to taka umowa 1mln była przełomem dla spółki, w skrócie znacząca. Obecnie.. gdy roczny przychód ~30mln
Spółka się pilnuje, dlatego też nie będą ryzykować z umowami. Poniżej regulacje o których mówiłem w fajny sposób opisane Źródło: http://www.ncbiuletyn.pl/czytaj/1911-jakosc-raportow-spolek-z-rynku-newconnect-cz-2-raporty-biezace.html
"Raport o istotnej umowie – jak powinien wyglądać?
Weźmy pod lupę jeden z najistotniejszych raportów z punktu widzenia inwestorów, tj. raport o podpisaniu nowej umowy zgodnie z §3 ust. 2 pkt 1 załącznika nr 3 do Regulaminu Alternatywnego Systemu Obrotu. W mojej opinii raport ten powinien zawierać przynajmniej elementy takie jak: data podpisania umowy, informacje o podmiocie, z którym została zawarta umowa, przedmiot umowy, wartość umowy (co przy okazji wskazuje, czy rzeczywiście kryterium jej uznania za istotną zostało spełnione), informacja o karach umownych, w przypadku umowy kredytowej – informacja o ustanowionych zabezpieczeniach, inne istotne warunki finansowe, ponadto bardzo istotny, moim zdaniem, element – pobudki podpisania danej umowy, czyli jej sens ekonomiczny. Zgodnie z regulaminem, aby powołać się na wyżej wymienioną podstawę prawną (§3 ust. 2 pkt 1), umowa musi spełniać kryterium umowy istotnej, tj. jej wartość musi przekraczać 20% kapitałów własnych emitenta lub skonsolidowanych przychodów, lub gdy suma umów zawartych w ciągu 12 miesięcy z jednym kontrahentem przekroczy ten próg. Zgodnie z ostatnimi zmianami regulaminu, umowa istotna to także taka, którą emitent uznał za istotną z uwagi na jej wpływ na sytuację gospodarczą, majątkową i finansową spółki lub jej perspektywy rozwoju. Przepis jest furtką do publikowania przez emitentów różnych informacji, często PRowo-marketingowych, które trudno obiektywnie zakwalifikować jako znaczące, zarządy zapewniają jednak, że umowa może mieć wpływ na sytuację finansową spółki. Może mieć wpływ, ale z reguły go nie ma. Zamysłem ustawodawcy był ogólny przepis, dzięki któremu emitenci mogą poinformować o istotnych umowach, których wpływ na sytuację spółki jest realny i możliwy do oszacowania. Wielu emitentów przekazuje jednak informacje raportem bieżącym, podczas gdy powinny być one przedstawione w komunikacie prasowym."