na dziennym patrząc od końca października widzę dywergencję byka względem wskaźnika RSI ale na tygodniowym widzę możliwość zejścia w przedział ~54-46 z ostatecznym wsparciem 42, myślicie że problemy fundamentalne które ostatnio się pojawiły są tak mocne czy raczej nastąpi teraz odbicie, choćby korekcyjne?
Mamy odpowiedź. Generalnie spółka ma problemy fundamentalne jak cały przemysł meblowy. Brak rąk do pracy. Przynajmniej do połowy 2018 będzie żle. Natomiast przyszłość w dalszej części roku to zagadka. Czy uda przerzucic się koszty na klienta końcowego ? Czy automatyzacja zastapi ludzka pracę. Tyle że ona tez kosztuje a to może przedłużyć trudny okres spółki. Do tej pory byłem optymista i stawiałem na spadek w okolice 52. Teraz widzę że spadek będzie głębszy. Może w okolice które Pan wypisał
Że na spółce jest źle, to niestety widać gołym okiem. Kwestia techniczna: nie może Pan widzieć dywergencji byka, bo trend był w tym czasie, o którym Pan pisze, spadkowy. A dywergencję byka, może Pan mieć przy trendzie wzrostowym, gdzie kolejny szczyt ceny jest wyższy od poprzedniego, a na wskaźniku (w tym przypadku przytoczył Pan RSI) kolejny szczyt jest niższy od poprzedniego. Resztę opinii podzielam.
ceny spadały do nowego minimum a RSI dołki notował coraz wyżej jednak mniejsza o to... czyszczenie stop lossów chyba dzisiaj ale i tak to fatalnie będzie rzutować i faktycznie półroczna co najmniej niepewność nam się zrobiła, no to świetnie, widziałem tą inwestycję do końca 2018 a tu faktycznie może się rozciągnąć na kilka lat
Mój błąd, ma Pan rację: czytałem "byka" a w głowie myślałem "bessy". Dobrze Pan pisze. Faktycznie w listopadzie była dywergencja byka i na RSI i na CCI. NIestety nie zawsze to działa. Ale strzeliłem gafę ;(
na tych akcjach są niskie obroty, wydaje mi się że ktoś z tego skorzystał wywołał panikę uruchamiając stop lossy, nie wyszły jakieś nowe problemy, żeby były spadki 10% w dzień, bo rozumiałbym dalsze dyskontowanie w normalnym trendzie spadkowym, na dzień dzisiejszy 2 ostatnie świece dzienne są raczej pozytywne wg mnie a Pan jak myśli?
p3,dywergencja dywergencją /nie ufam bezgr.anal.tech./natomiast wyliczyłem wg.tzw."hipotezy kursu granicznego" wartość 43 zeta.Ktoś wyżej mówił o wsparciu na tym poziomie.
Hipoteza: to kombinacja matematyki podstawowej majątku rzeczowego /substancji/ i efektów finansowych /wizja/.
jasne, chociaż z moją analizą się to np pokrywa ja tutaj zobaczyłem takie mocne dno na 42 z hakiem natomiast analizie technicznej przestaje ufać kiedy okazją są nowe nieznane fakty fundamentalne, oczywiście może też dojść do spekulacji, paniki, nieracjonalnego zachowania etc ale ten papier patrząc po wolumenie leży gdzieś na uboczu raczej i zastanawiałem się jaki mógł być powód do takiego osunięcia się kursu, po kilku dniach myślę że spekulacyjny w głównej mierze. teraz jakiś czas będziemy się borykać na kursie ze skutkami tego obsunięcia ale chyba wróci na wyższe poziomy, może jakiś dobry raport kwartalny albo wieści z indii?
okey, przegapiłem to - powodem było Steinhoff - ok. 1/5 zamówienia z którym nie wiadomo czy będzie spłacony, chociaż na pewno będzie w jakiejś części - dla forte w sumie to chwile problemy ale też i szansa bo jeśli by miała powstać pustka po Steinhoff to nie na długo, popytu nikt nie zabrał tylko narzędzie podaży ma kłopoty.