w mojej ocenie cena 3,55 jest za niska , spółka płaci regularnie dywidendę na poziomie ok.8% , ma rekomendacje kupuj oscylujące ok. ponad 4 zł , kluczowe pytanie jest co zrobią fundy , pamiętajmy że w tym roku była emisja na 80 milionów po 3 zł ( czy 18 % dla uczestniczących w emisji jest wystarczające ) ja po cenie 3,55 nie sprzedaje , czekam na więcej
poniżej info od mbank
W naszej ocenie jest ona niższa od wartości godziwej akcji spółki, którą, zgodnie z ostatnią rekomendacją, szacujemy na 4,25 PLN (20% powyżej ceny w wezwaniu). Spodziewamy się pozytywnej reakcji kursu. Uważamy, że rynek może spekulować na podwyższenie ceny w wezwaniu.
w 2018 roku zysk 150 mln w 2019 roku zysk 160 mln a goldmany ( złodzi eje ) chcą przejąć firmę za c/z 7 dywidenda za rok wyniesie 0,4 zł na akcje dlatego tak się spieszą bo już by taniej nie kupili gorzej z zarządem który jak widać został "przekupiony" przez goldmany za pomocą tzw. program motywacyjny (darmowych akcji ) tak się kroi drobnych akcjonariuszy i polskie fundusze Robyg spzredaje tyle samo mieszkąń co Domdev a kosztuje połowę tego co Domdev widzą że KNF dobrej zmiany pozwala na takie przewałki z wezwaniami jak Polna, FAM to korzystają
Jezeli nie będzie chętnych do oddania po 3,55 to sie stanie z wezwaniem podnisą oferte? Tak naprawde to od kilku miesiecy kurs był celowo zanizany i chyba juz wiemy w jakim celu. cena wyjsciowa dla wezwania powinna wynosić 4 i wtedy byłaby godziwa. Sytuacja spółki i jej perspektywy przynajmniej na przyszły rok pozwalaa spokojnie na osiagniecie kursu 4x,
Moim zdaniem fundusze nie zgodzą się na cenę poniżej 4 złotych. Wiadomo że deweloperzy zachowują się najlepiej w zaawansowanej fazie cyklu gospodarczego więc najlepsze cały czas przed Robygiem .
Półtorej godziny targetu i juz oddane prawie 2 mln. akcji, jednak sa chetni papier oddawać w takiej cenie. Pytanie kto to bierze. Jak tak dalej pójdzie to z 5 mln. dzisiaj zmieni własciciela.
Ja np. dobieram :). Fundem nie jestem, ale swoje Robygu już z kolekcjonowałem. Jak się Goldmanowi nie będzie podobała wyższa cena wezwania, to mogę zostać z tymi akcjami :). Pod zarządem Goldmana strat nie będzie, dywidendy podejrzewam sowite, a własność to własność, mogą się bawić z przymusowymi wykupami, prosto nie będzie ;).
zobaczcie co się działo na uniwheels , swoją drogą jeżeli któryś z fundów sprzeda po tej cenie to jest to ewidentne działanie na szkodę swoich klientów , przy takich wskaźnikach i prognozach spółka jest zdecydowanie więcej warta prognoza 2018 zysku netto - 147,3 ( w 2017 -102 wzrost o ponad 40 %) P/E 6,8 P/BV 1,3 DYield 8,2%