"A mi to wygląda na to, że miedź odbija sie od 7 tyś usd i potem następuje lokalny spadek. Ostatni był w połowie listopada zdaje się do 6730 usd. I teraz od piątku miedź znowu po przekroczeniu 7 tys zaczyna korektę. Już jest ok 6850 i pytanie jest czy będzie pogłębiac dołek z połowy listopada? Wówczas musiała by spaść poniżej 6730 czyli jeszcze ok 2%. Tymczasem kghm chodzi za miedzią więc jeśli teraz też tak bedzie to rajdu sw. Mikołaja raczej nie bedzie. Chyba że miedź odbije od dołka, zacznie ruch w górę i przekroczy 7 tys . Ważna jest tez relacja usd.pln. O sytuacji na świecie nie pisze bo to oczywiste."
I na razie idzie po mojemu. Ja zakadam że miedź spadnie do 6720-6740 i pociągnie kghm również dalej w dół. I po osiągnięciu tej ceny ( na miedzi ) można założyć odbicie i otworzyć długie na kghm. A jak będzie wówczas cena kghm - nie istotne. na pewno niżej niż obecne 108. Oczywiście to tylko moja opinia.
Dnia 2017-11-28 o godz. 16:03 ~Rhett napisał(a): > Dzisiaj rano napisałem cytuję: > > "A mi to wygląda na to, że miedź odbija sie od 7 tyś usd i potem następuje lokalny spadek. Ostatni był w połowie listopada zdaje się do 6730 usd. I teraz od piątku miedź znowu po przekroczeniu 7 tys zaczyna korektę. Już jest ok 6850 i pytanie jest czy będzie pogłębiac dołek z połowy listopada? Wówczas musiała by spaść poniżej 6730 czyli jeszcze ok 2%. Tymczasem kghm chodzi za miedzią więc jeśli teraz też tak bedzie to rajdu sw. Mikołaja raczej nie bedzie. Chyba że miedź odbije od dołka, zacznie ruch w górę i przekroczy 7 tys . > Ważna jest tez relacja usd.pln. O sytuacji na świecie nie pisze bo to oczywiste." > > I na razie idzie po mojemu. Ja zakadam że miedź spadnie do 6720-6740 i pociągnie kghm również dalej w dół. > I po osiągnięciu tej ceny ( na miedzi ) można założyć odbicie i otworzyć długie na kghm. A jak będzie wówczas cena kghm - nie istotne. na pewno niżej niż obecne 108. > Oczywiście to tylko moja opinia. >
tylko zobacz jaki był kurs KGHM przy dużo niższych cenach miedzi niż obecne więc jest to papier, który nie do końca jest skorelowany z kursem CU a nawet jeśli jest to ma kilkanaście złotych do odrobienia
Cena usd była wówczas inna - zdecydowanie wyższa niż obecnie. wówczas ok. 3,9 teraz ok 3,6 Ale to nie istotne ponieważ mi nie chodzi o to, że przy danej cenie miedzi kghm powinien kosztować określoną cenę. Na taką relację mają wpływ także inne czynniki. Mi chodzi o sam ruch w górę lub w dół. Bo na tym polega skuteczna gra na kontraktach na kghm. Cena nie ma znaczenia, ważny jest zakres ruchu ( góra/dół ) przy właściwym otwarciu pozycji. I tu jak nałożysz godzinowe wykresy miedzi i kghm to wychodzi że zakresy i kierunku są bardzo skorelowane.
Dnia 2017-11-28 o godz. 16:41 ~Rhett napisał(a): > Cena usd była wówczas inna - zdecydowanie wyższa niż obecnie. wówczas ok. 3,9 teraz ok 3,6 > Ale to nie istotne ponieważ mi nie chodzi o to, że przy danej cenie miedzi kghm powinien kosztować określoną cenę. Na taką relację mają wpływ także inne czynniki. > Mi chodzi o sam ruch w górę lub w dół. Bo na tym polega skuteczna gra na kontraktach na kghm. Cena nie ma znaczenia, ważny jest zakres ruchu ( góra/dół ) przy właściwym otwarciu pozycji. I tu jak nałożysz godzinowe wykresy miedzi i kghm to wychodzi że zakresy i kierunku są bardzo skorelowane.
to prawda bardzo często są ja nie wiem czy KGHM jeszcze spadnie i ile, grudzień i styczeń bowiem to z reguły b.dobre miesiące na giełdzie może się okazać, że to odbicie w końcówce sesji to początek jakiegoś większego ruchu myślę, że jeśli WIG20 przebije 2540 to KGHM nie będzie mógł spadać