• Raport dostępny Autor: ~Milena [145.239.80.*]
    Udostępnili nowy raport link jak to oceniacie? Może jakieś zwiększenie obrotów.
  • Re: Raport dostępny Autor: ~invest [31.6.139.*]
    zysk netto tym razem rozczarował, ale co jakiś czas chyba muszą mieć wyższe koszty, jeśli spółka ma w przyszłości dalej rosnąć...
  • Re: Raport dostępny Autor: damiru [178.235.147.*]
    W raporcie jest wyjaśnienie zwiększonych kosztów usług obcych:

"ROS po trzech kwartałach wynosi 20,34%, przy czym w trzecim kwartale wyniósł 16%. Wynikało to z większej ilości
    zaksięgowanych faktur kosztowych na zakup usług odsprzedawanych swoim klientom przez IAI.
    Dlatego wyraźnie widać powiększenie w pozycji usługi obce. Ta operacja miała charakter
    jednorazowy i wynikała z nagromadzenia nierozliczonych usług, które zostały zaksięgowane teraz
    jednorazowo. W przyszłym kwartale taka sytuacja już nie będzie miała miejsca."
  • Re: Raport dostępny Autor: ~moneymaker [91.231.93.*]
    zysk netto jednak mniejszy niż na to liczyłem. Reszta zgodnie z oczekiwaniami. Kto wie, może będzie dobra okazja na dokupienie waloru od zniecierpliwionych, więc nie ma tego złego... W ciągu roku zarobią ok. 5-5 - 6 mln co i tak będzie oznaczało tanie akcje. Tu nic się nie zmieni.

Sam zysk netto zaś zmniejszony z powodu jednorazowego księgowania kosztów usług obcych i jak pisze prezes "Ta operacja miała charakter jednorazowy i wynikała z nagromadzenia nierozliczonych usług, które zostały zaksięgowane teraz jednorazowo. W przyszłym kwartale taka sytuacja już nie będzie miała miejsca."

W moim postrzeganiu spółki raport niewiele zmienia. Czekam na raporty o przychodach za najważniejsze miesiące w roku i % wzrostu przychodów. 
  • Re: Raport dostępny Autor: ~invest [31.6.139.*]
    Zobacz, obniżyłeś teraz swoje tegoroczne prognozy o prawie 1mln, bo wcześniej pisałeś, iż w całym roku spodziewasz się nawet 6,7mln. Ale ok, teraz widzisz, że to było nierealne, choć oczywiście wolałbym, żebym to ja się mylił , a nie Ty.
    Myślę, że przedział 5,5-6mln jest możliwy, pod warunkiem, że jakieś większe koszty w róznych formach nie wyskoczą w IVQ, co przecież może się zdarzyć, tego nie wiemy. U mnie też to nie zmienia nic w postrzeganiu firmy, choć na razie kurs wyskoczył przed szereg i może spaść niestety na jakiś czas...
  • Re: Raport dostępny Autor: ~moneymaker [91.231.93.*]
    Zgoda, nie wypieram się tego co pisałem. Ale kiedyś również nie liczyłem na aż tak wielkie przychody. Tak więc spółka zaskakuje mnie także w pozytywny sposób. Jak wcześniej pisałem przychody są dla mnie obecnie nawet ważniejsze, bo wyższa rentowność przyjdzie z nimi. Część kosztów jest jednorazowa zebrana z całego roku o czym pisał prezes, więc myślę że w IV Q tego już nie będzie w takich ilościach. Szczegółów nie znamy bo aż tak się nie rozpisał...

Kurs? Jeśli korekcyjnie spadnie to będzie to po prostu dobra okazja dla tych, którzy jeszcze nie są zapakowani na full. Tylko i aż tyle.
  • Re: Raport dostępny Autor: ~bxo [37.47.28.*]
    IMO bardzo dobry raport, odejmując niecały milion kosztów obców (który faktycznie zdaje się być wywindowany) mamy ok 2 mln zysku na czysto :) Obstawiam jednak, że kurs dziś będzie spadał bo zysk netto to jednak zysk netto :P
    Mimo tego rozliczenia zaległych kosztów usług obcych, wynik netto w 3kw wzrósł 25% r/r, to świadczy o mocy tej spółki.

Ale musimy się też przyzwyczaić do lekkiego szarpania wykresu zysku netto sezonowymi skokami kosztów usług obcych, zawsze tak było w tej spółce.
    Na facebooku prezesa pojawił się jeszcze taki jego komentarz (w odpowiedzi do czyjegoś komentarza), który precyzyjniej opisuje powód jednorazowego zwiększenia kosztów usług:
    "Chodzi o jednorazowe zaksięgowanie kosztów zakupów przesyłek przez jednego z operatorów, który miał problemy z wystawianiem faktur w poprzednim kwartale."
  • Re: Raport dostępny Autor: ~Romek [31.6.139.*]
    No i od raportu kurs spada...
[x]
IAI 0,00% 36,40 2018-11-20 09:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.