no to faktycznie pozamiatane... tzn, jest jakaś część ludzi, którzy z wielu różnych względów nie chcą używać fb / msg / ig czy w ogóle mają awersję do Zuckerberga ale... takie rozwiązanie pozamiatało... na chwilę obecną nie ma sensu płacić za livechat, skoro można użyć plugin msg i kontynuować rozmową i kontakt z klientem po tym jak opuści stronę, co za tym idzie naciągać go póżniej na newsletter czy polubienie fp a tam reklama reklama reklama.... pozamiatali
Muszą popracować nad niszą, dodatkowymi produktami np. dla korporacji, które nie będą akceptować polityki prywatności FB itd. Nie mniej jednak to komunikator FB będzie używany masowo na stronach mniejszych firm, genialne posunięcie w wykonaniu FB. FB ma też własnego bota i możliwość pisania aplikacji w komunikatorze...
Niestety - piszę jako drobny inwestor w Livechat. Będę ich trzymać długoterminowo, mają gotówkę, know-how, może wymyślą. Pewnie się spodziewali takiego ruchu giganta, taka mam nadzieję.
tak jak wyżej, pozostaje nisza która nie może sobie pozwolić na oddanie części swojej prywatności, a tak pewnie się dzieje w przypadku korzystania z msg, natomiast nikt nie zaproponuje rozwiązania w stylu klient opuszcza Twoją stronę a Ty dalej masz z nim kontakt, ba nawet nie trzeba mieć konta na FB, żeby móc korzystać MSG, który chyba jest na pierwszym miejscu... LVC może teraz nie wiem... podjąć współpracę z what`s app`em albo skype`em, żeby dorównać tej możliwości, bo moim zdaniem gigant rynkowy zauważył trend na rynku i go wchłonął swoim pomysłem i swoimi możliwościami
Od kilku dni o tym piszę pokazując jak mocno napompowaliście balonik :( Mnie w akcjonariacie nie ma - na szczęście - bo bym lizał rany. A inwestorom tylko mogę współczuć.
To, że balon pęknie było wiadomo od dawna, ... która spółka jest wyceniana przez rynek na poziomie 20 CWK ??? Ostatnio główni akcjonariusze opyli duże pakiety fundum, na wykresie widać wyraźny zarys trendu spadkowego. a teraz jeszcze konkurencja ze strony FaceBooka.
Dziwię się wszystkim co nie sprzedali kiedy cena była jeszcze ok 50 zeta
Jeśli miałbym obstawiać to następne w kolejce to CCC, Cdprojekt, LPP
Czarny łabądź zlondował. Spółka da sobie radę w ten czy inny sposób ale niestety część klientów może skorzystać z darmowej alternatywy, więc będzie trudniej zdobywać nowych klientów. Miliard wyceny przy p/e grubo powyżej 20? W tych okolicznościach za dużo, ale 2/3 mld przy p/e 15 powinni dać radę utrzymać.
Autor: ~czujny [83.3.215.*] 2017-11-08 10:29 czat z fejsa rozwija się równolegle obok LVC. Przez kilka lat działalności nie zaszkodził aż do dzisiaj???
wcześniej równolegle rozwijający się msg był wew. funkcją fb, później zaczął wychodzić jako osobny produkt ale dalej nie był postrzegany w ramach możliwości użytkowej do kontaktu z klientem, tym bardziej jako wtyczka do strony. teraz stało się to faktem, mało tego wymusiła to potrzeba dotychczasowego klienta, więc ekspansja będzie masowa szczególnie, że jest za darmo, wycena wyceną - pojawił się nowy produkt - botEngine, który może poratować teraz ale... nie oszukujmy się, tutaj też rynek zdmuchną za chwilę giganci - albo google albo fb, chyba że bE będzie genialny, w pełni itegrowalny ze wszystkim do okoła i uda się go do tego czasu wypromować, bo zauważcie że czego giganci nie zrobią prasa chętnie podchwyci i marketing załatwiony a livechat... będzie musiał jeździć prezentować się na targach, udowadniać że to działa i jest świetne... ogólnie dużo pieniędzy wpompować w sprzedawanie
pomijając, że już do tej pory LVC było ryzykownym rozwiązaniem, bo tego typu rozwiązania pojawiały się już za darmo lub jako opcja przy sklepach-platformach, więc rynek e-handlu, gdzie króluje walka na marże i tak nie był tym zainteresowany... moim zdaniem pomysł i formuła wyczerpał się całkowicie, a mówię to jako inż informatyki, nie jakiś genialny ale zainteresowany tematem... ktoś pewnie zapyta to co tu robię i czy naganiam... robiłem swintrade na LVC i 4 razy zarobiłem... teraz kupowałem po 2gim odbiciu od linii oporu na podstawie techniki licząć na kilka %. niestety wtopiłem 15% życie... a w sumie mówią, nie inwestuj jak nie wierzysz w produkt - widać sprawdza się nawet przy swingu
Właściwie to nieprawda, duzi gracze wtapiają ogromne sumy na próbach przeforsowania własnych rozwiązań i często to się kończy właśnie przejęciem konkurenta np. Skype. Gdyby to było takie proste "zdmuchnąć rynek" to przecież od dawna mogli to zrobić, a jednak tak się nie działo. Mimo tego, że chaty z klientem są popularne od wielu lat i w gruncie rzeczy to nie jest niezwykła koncepcja.
Jedyną istotną rzeczą jest to, że konkurencyjne rozwiązanie jest darmowe, ale to też może mieć swoje wady, tj. darmowe, bo nie ma wsparcia (albo jest ono płatne oddzielnie).
tak masz rację, zresztą było już wiele rozwiązań w branży, za które klienci jeszcze długo płacili a były darmowe. z tym wprowadzaniem też masz rację - w przypadku rozwiązań, które się nie przyjęły, np google glass ale pamiętasz chyba jak były one opisywane wszędzie, nie tylko w prasie branżowej... powiedz mi kto może liczyć na taką prasę jak nie google albo fb właśnie. poza tym, dzwonili kiedyś do mnie z lvc z ofertą... oni chyba dzwonią po każdym a to kosztuje i tak, jeden janusz się skusi i kupi 3 licencje drugi tak jak ja powie paniiii ale ja stawiam stronki - wizytówki, moi klienci nie chcą takich bzdetów a taka sprzedaż kosztuje dodaj do tego słabszy kurs dolara i to, że jest to firma jednego produktu na raz. pomyśl też nad wersją msg płatną (poza tym szczerze, jakie wsparcie potrzebujesz do tego? każdy lokalny inf Ci to ogarnie jak nie masz nikogo takiego w firmie) oczywiście część ludzi pomyśli sobie, że nie mogą korzystać z produktu msg, bo tam jest logotyp i że to takie nieprofesjonalne, źle to wygląda wizerunkowo lepiej zapłącić... i wtedy bum - msg premium 4 business... edytowalny wygląd + dalej ta sama działania... klient zamyka stronę a Ty mu piszesz, że jednak masz to czego szukał albo zamiennik albo coś tam innego bo przychodzi do niego wiadomość na MSG i oczywiście ląduje w innych ale.... wyskakuje mu o tym powiadomienie. i co najlepsze, już zaakceptował tą formę reklamy, instalując apkę. myślę, że LVC może sobie z tym poradzić ale nie wierzę już w wysoką cenę akcji, będą teraz problemy.
Firmy nie zaora ale dynamika wzrostu może już nie być taka jak kilka miesięcy temu. Kto zna historię takich "darmowych" rozwiązań dla biznesu od dużych korporacji, ten wie, że darmowe to one mogą być tylko przez jakiś krótki czas na zachętę. Niemniej wrócić z kursem do poziomu ponad 50zł będzie ciężko w najbliższym czasie.
Ogólnie rzecz biorąc wiele narzędzi jest udostępnianych za darmo, ale nie powoduje to całkowitego wykluczenia z rynku produktów udostępnianych odpłatnie. Rozwiązania udostępniane za darmo często nie zapewniają takiego poziomu funkcjonalności jak rozwiązania odpłatne. Poza tym średnia przychodu miesięcznego z klienta LVC (90 USD) to nie jest koszt tej skali, żeby od razu decydować się na niesprawdzone, darmowe rozwiązanie. W przeszłości również było wiele narzędzi konkurencyjnych, a mimo to Livechat zdobył część rynku. Nie wiadomo, jak w szczegółach przedstawia się rozwiązanie fb na tle rozwiązania livechat.
Oprócz słabej dymiki pozyskiwania nowych kliewntów, potencjalnych zagrożeń ze strony Facebooka, wchodzi jeszcze problem sporo niższego kursu USD/PLN przez co najmniej dwa kwartały (IV kw 2016, I kw 2017 dolar stał b. wysoko.)
Na pewno LiveChat to już nie jest teraz dla wielu dywidendowy w miare bezpieczny pewniak z rozwijającym się liniowo biznesem. Są znaki zapytania i jest ryzyko.
Zastanawia mnie dlaczego np. Wydający rekomendacje natychmiast jej nie zawiesza..wycofaja..nikt w tych okolicznościach nie przewidzi co dalej. Wiadomo my Indyw. Inwestorzy nie mamy takiej wiedzy , czasu i narzędzi do analizy. Dla kogo oni pracują? Pytań jest wiele...
Spółka nie widzi w FB konkurenta? To tak samo "Nasza Klasa" może napisać że nie widzi w FB konkurenta :) No ja was proszę, co to za ściema, pod wyjście innych czy co? FB jest wszędzie u każdego i dotrze do każdego, ma dużo większą silę przebicia. Pewnie w przyszłości będzie tam co raz więcej opcji, platformy zakupowe itd.