Moze też byc tak ze teraz w koncu uwolni kurs i pojdzie do góry bo beda zbierac z rynku co sie pokaże. Ze kurs trzymany byl mocno to kazdy widzi. MS wie ile spolka jest warta. 4.78 dal na podpuche ale chetnie wezmie i za 5 i za 5.5. Zreszta zobaczymy, ja czekam do konca jak juz pisalem. Ze wszystkich dywidend i tak jestem zadowolony.
Być może fundy przewidując, że Sołowow może po nieudanym wezwaniu "za karę" zbić kurs i uchwalić przekazanie 100% zysku na kapitał zapasowy robią podbitkę, żeby wyjść na wyższym poziomie.
Głupcy po 4,9?? Wiesz, ze pierwsze wezwanie pójdzie w powietrze a jak w drugim da 5.5 to nie będziesz sie zastanawiał czemu 4,9... dodatkowo rusz głowa. Masz gwarancje ceny 4.78 wiec starata Max 12 gr akcje. Gdzie masz gwarantowana Max stratę 2,5% a możliwy zysk ponad 10% przy 5.5 a liczę ze będzie a i 5,75
pamiętajcie, że to największy deal tego typu w historii GPW więc choćby z tego powodu warto brać w tym udział. ps a o tych głupcach to był chyba sarkazm ;-) ja to tak odczytałem
W wywiadzie z M.S. było pytanie o kontrskup i czy wtedy odpowie ? Rozważy.Pytanie czy przypadkiem nie robi skupu żeby sprzedać spółkę wyniki najlepsze od lat.
ja na miejscu MS dałbym pierwsze wezwanie na niską cenę. Powinno to spowodować spadek kursu i sprzedaż akcji w promocyjnej cenie, gdy ci bardziej nerwowi będą się wysypywać. Gdy MS już skupi akcje wysypanych, mając trochę więcej akcji i przez to lepszą pozycję negocjacyjna z fundami, da cenę trochę wyższą - w zależności ile akcji ściągnie z rynku w promocji.
Sprzedać spółkę? Kauczuk naturalny podatny na pogodę, zarazy itp... syntetyk masz zawsze kiedy chcesz. Aut przybywa czy elektryka czy hybryda a nawet i diesle wszystkie latają na oponach. Do tego średnica opon sie zwiększa (kiedyś 17 cali to wyjątek - obecnie wiadomo
hmm sądzisz, że ktoś jest zainteresowany odkupieniem całego biznesu od MS? Jak wygląda sprawa z inwestycją Bridgestone w Polsce? Ja widzę to tak, do Polski wejdzie duży odbiorca - Bridgestone, który zagwarantuje skokową poprawę zysków w Synthos. Kiedy zdjąć spółkę z giełdy jak nie teraz, gdy można tanio wykupić akcje, a w przyszłości nie musieć dzielić się zyskiem z akcjonariuszami. A jeszcze jak notowania kauczuku odbiją to będzie znowu drożej.
A to nie jest przypadkiem tak że M.Sołowow przy pomocy pieniędzy spółki skupi część akcji i umorzy co mu zmniejszy free floot. Płaci pieniędzmi spółki a interes w tym jego skoro docelowo wycofa z giełdy ,może być za parę dni komunikat ?
przypomnę uchwałę : b. w kwocie 700.398.237,50 złotych (słownie: siedemset milionów trzysta dziewięćdziesiąt osiem tysięcy dwieście trzydzieści siedem złotych 50/100) przeznaczyć na kapitał rezerwowy z przeznaczeniem na wypłatę dywidendy, zaliczki na poczet dywidendy lub na nabycie akcji własnych w celu umorzenia (w dyspozycji Zarządu Synthos S.A.).--------------------------------------
Przecież jak w mocnych rękach które na 100% nie oddadzą poniżej 5,50 jest ponad 10% to siłą rzeczy będzie musiał zaproponować więcej żeby skupić wszystko. A jak nawet spółka będzie skupowała w celu umorzenia to jeszcze te proporcje się zwiększą, bo ci z ponad 10% nie oddadzą to po umorzeniu podejdą pod 15%. I to jest wariant bazowy.
A jak się skrzyknie kilku średniaków i też będą chcieli szybko dobić do 10% to wtedy solowow będzie miał problem bo 6 to będzie mało, skoro trzymanie w dwóch obozach :)