Wie ktoś od kogo Jarscy się dowiedzieli że 24 października bedą potzrebować 600 tyś gotówki, żeby kupić 300 tyś tanich akcji Elementala ? Czy jest jeszcze ktoś kto wierzy choć w 1% uczciwości na GPW ?
Nie tylko mogli mieć gotówkę, ale również mogli ją sobie zorganizować od ostatniego momentu, kiedy EMT spadło. Przecież kupowali po 3.40 i dopiero teraz po 2. Gdyby wiedzieli, że będzie tak nisko, nie wchodziliby 50% wyżej.
Oczywiście, że to prowokacyjne pytanie bo to zapewne bardzo majętni ludzie. Chodzi o to, że z dużym prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością kupili spory (jak dla mnie ) pakiet akcji w samym dołku. I dla mnie nie jest to dziełem przypadku. Pozwolę sobie odnowić ten wątek za kilka miesięcy i zadam drugie głupie pytanie : dlaczego i w zamian za co 24 października 2017 roku ktoś w samym dołku oddał 300.000 akcji po 2,00 PLN. Zobaczymy w jakim miejscu bedzie wtedy kurs i może wtedy inni posiadacze tych akcji też zrozumieją, że uczestniczyli w 100% kontrolowanej ustawce. A kurs już 2,13/2,14. Bez komentarza.
150 tys akcj a nie 300 - racja. Możliwe że na OTP - możliwe. Teza głowna pozostaje ta sama : kupione zostały akcje przez Prezesa Zarządu po najniższym od 3 lat kursie. Każdy zinterpretuje to po swojemu. Dla mnie nie jest to normalne. Odszczekam wszystko jesli dzisiejsze wzrosty bedą jedynie korektą. WIG 80 dalej na czerowno a Elemental jak ta perła w koronie :-).
Prezes kupował akcje łącznie kilkanaście razy w ostatnich 18 miesiącach , wiec co to za brednie o ustawce. Kurs leciał jak nóż .., to raczej dobrze ze ten nóż ktoś złapał bo dzis było by pewnie 1.70. Zakup inoadera a juz prezesa to zawsze dobre info dla reszty rynku. Dzis juz maja okres zamknięty wiec jak ma poleciec to juz nikt ręki bur podstawi
Policzyłem ostatnie 7 zakupów bez żadnej sprzedaży średnia ważona cena zakupu prezesa to 3,07 wiec raczej ostro w dup... i raczej wiara w spółkę i uśrednianie niż jakieś manipulacje.
Mi tu chodzi o kurs akcji. Spadek do 3.2zł - wynikał z transakcji pakietowych przy wychodzeniu EI ok był spadek zysków, mniejsze marże itp ale ciężko mi wytłumaczyć zjazd z 3.2zł na 2zł no chyba ze jakieś info sie pojawi. a za ok 2zł poszło nie pare akcji tylko jakieś 1,5kk a IPO było po 2.5zl - gdzie tu sens i logika? zastanawiające jest też gdzie znikło większość akcji od EI - tylko MetaLife raportował zakupy
reasumując ponieważ nie interesują mnie teorie spiskowe to dokupiłem w poniedizałek [wiem mogłem poczekać] po atrakcyjnej wg mnie cenie
Ta teoria po prostu nie ma sensu, bo ktoś musiałby całymi tygodniami wywalać wielokrotnie więcej, żeby prezes kupił trochę akcji po niższej cenie. Nawet, gdyby przewalał sam ze sobą, to byłoby po prostu nieopłacalne przy tak małej skali zakupów.
wzieli obligi za 40 mln z tego spłacili stare za 26 mln zostało 14 na rozwalenie
problemem jest zwiększające xsię zadłużenie kurs bez powodu nie spada a to może być teraz odbicie kota i dalej z rynkiem w dół wszak mieliśmy na rynku hosse która nie trwa wiecznie
Dnia 2017-10-25 o godz. 10:36 ~Bez_nicka napisał(a): > Wie ktoś od kogo Jarscy się dowiedzieli że 24 października bedą potzrebować 600 tyś gotówki, żeby kupić 300 tyś tanich akcji Elementala ? Czy jest jeszcze ktoś kto wierzy choć w 1% uczciwości na GPW ?
Raportem 18/2017 KNF z dn. 24.04. państwo Jarscy sprzedali poza rynkiem 1 mln.akcji po 3,70. Niezła sumka wpłynęła z transakcji. Pierwszy odkup, być może dla kamuflażu, zrobili na poziomie 3,45 po 50 tys. akcji. Moja wersja jest taka, że doszło do rozmów kuluarowych i nastąpiła zmiana bardziej dalekosiężnych planów pomiędzy decydentami rozgrywki i informacji i dogadali się na spadki. Poszło pięknie, jak po sznurku w ciągu kilku miesięcy. Teraz maja 3 duże bańki na odkupienie. Ja sam neguję swoją roztropność inwestycyjną i znając ten komunikat, zbagatelizowałem sprawę. Przy spadku i tak była zgaduj - zgadula do ilu spadnie i powiem szczerze, że takich poziomów się nie spodziewałem i dokupowałem za wcześnie a kasa z gumy nie jest. Poszło towarzystwo na całość także 1% uczciwości na GPW, to i tak nieżle to oceniasz. Może ten 1% uczciwości to ten zamieszczony raport.?
Kolejna bzdura i to bez zrozumienia podstawowych faktów czyli raportów bieżących. p.Jarscy sprzedali 1mln i kupili 1mln akcji w tym samym czasie jako FIZ.Czyli przeparkowali akcje pod Fundusz. Jak juz naganiasz to naganiaj z sensem. Moim zdaniem po prostu jest przewaga podaży na popytem jak na większości spółek z swig80 i tyle. Dopóki sytuacja na małych spółkach to sie nie zmieni to wszytko mozliwe. Chwali sie zarządowi ze przynajmniej jakkolwiek reaguje, Choc kijem rzeki nie zawrócą,
Surowce wtórne to jest działalność i perspektywiczna i zyskowna, jednak czuła na cenę robocizny. I o ile w Holandii, czy Norwegii jest to cena mniej więcej ustalona, to w Polsce nie koniecznie. I tu mamy chyba najlepszy przykład, tylko szkoda, że ja dopiero skojarzyłem, o co chodzi...
Dokładnie i dotyczy to wielu firm i branż. Presja płacowa rośnie a praca pracownika nie koniecznie przynosi taka wartość jak koszt wynagrodzenia i pozostałe.