Dnia 2017-10-24 o godz. 18:20 ~Kostka napisał(a): > Żarty.. https://www.biznesradar.pl/wycena/CUBE-ITG
ta wycena - to jest żart ;) dlaczego? - bo opiera się na 7 wskaźnikach, z czego 4 są dla cube..... ujemne! co robi ten śmieszny biznesradar? ignoruje je.... wylicza tylko z 3, które przyjmują wartości dodatnie. nie wierzysz? sprawdź - na dole są wagi dla poszczególnych wskaźników - takie suwaczki. poprzesuwaj - i wszystko jasne. dla zainteresowanych - gdyby uśrednić te 4 zignorowane wskaźniki , które wychodzą ujemnie z tymi 3 wyliczonymi przez biznesradar - to wartość cube wychodzi.... NA MINUSIE!!!! a w rzeczywistości jest jeszcze gorzej - bo te dodatnie wskaźniki, są mniej istotne - np: oparte na przychodach, a zignorowane - ujemne: ważniejsze oparte na zyskach/rentowności. Prawdę mówiąc - guzik mnie obchodzi, czy wykażą 2 razy większe czy mniejsze przychody, jeśli rentowność jest -50%! chyba nawet lepiej byłoby, gdyby przychody były przy tej rentowności - jak najmniejsze...
Wszystkie składniki są brane do tej wyceny z taką samą wagą.. A jeśli ty wybrałeś tylko wskaźniki negatywne, ignorując wszystkie pozostałe i chwalisz się tym na forum - że wychodzi dużo gorszy wynik, no to gratuluję pomysłowości..
Dnia 2017-10-24 o godz. 18:52 ~Kostka napisał(a): > Wszystkie składniki są brane do tej wyceny z taką samą wagą.. A jeśli ty wybrałeś tylko wskaźniki negatywne, ignorując wszystkie pozostałe i chwalisz się tym na forum - że wychodzi dużo gorszy wynik, no to gratuluję pomysłowości..
no właśnie w tym sęk - nie są. wskaźnik wagi jest niby ustawiony wszędzie na 100% - ale przy wyliczeniu wartości ujemne są IGNOROWANE. nie brałem pod uwagę tylko wskaźników negatywnych - bo po prostu .... ich nie ma - nie zostały wyliczone. ale ich wyliczenie jest b. proste - jak to zrobiłem - i zsumowałem - tak jak powinien zrobić to program - to wartość cube jest ujemna. zanim zarzucisz mi coś - sam sprawdź.
jeśli chodzi o wagę wskaźników - no cóż. prosty przykład: porównajmy w ten sam sposób 2 hipotetyczne firmy. załóżmy, że handlują ziemniakami. pierwsza: kupuje ziemniaków za 40 mln i sprzedaje je za 20 mln. druga: kupuje za 5 mln a sprzedaje za 10 mln.
według tej wyceny porównawczej biznesradaru ta pierwsza jest warta 8 razy więcej od drugiej! zysk jest pomijany - bo pierwsza go nie ma, a porównuje tylko przychody. dziękuję za taką wycenę.
Oczywiscie ze przychody sa najwazniejsze. Z rentownoscia mozna zawsze powalczyc. Ale jak nie masz przychodow to sorry. Zatem oby cube mial te kontrakty wygrane w ostanich przetargach. Mysle ze pod presja restrukturyzacji wycisna z nich sensowna dochodowosc
NIE DAJCIE SIĘ WYLESZCZYĆ Z AKCJI !! OPÓR 1.11 !!!! SPÓŁKA POSIADA DATA TECHNO PARK O WARTOŚCI 450 MLN ZŁ !!! ( JEST TO NAJWIĘKSZE I NAJNOWOCZEŚNIEJSZE CENTRUM INFORMATYCZNE W EUROPIE !!!!