• Swig80 ważny indeks dla CLNpharmy Autor: ~ciekawe [188.146.33.*]
    Obecnie jesteśmy w ważnym momencie Swig80 jeśli zejdą niżej przełamią kilkuletni kanał wzrostowy. Wówczas mogą znowu wejść w obręb cenowy który kształtował się przez 2.5 roku którego górnym ograniczeniem były okolice 14.000 punktów.

Miejmy nadzieje iż index małych spółek się jednak wybroni, co powinno tez wpłynąć na zachowanie się CLN w niedalekiej przyszłości.

https://imgur.com/a/wXzdu
  • Re: Swig80 ważny indeks dla CLNpharmy Autor: ~siwy [78.88.28.*]
    https://stooq.pl/mol/?id=6547
  • Re: Swig80 ważny indeks dla CLNpharmy Autor: ~ciekawe [188.146.33.*]
    Faktycznie można narysować też coś takiego. Najważniejsze jest żeby była niedługo próba powstrzymania spadków na swig80.

https://imgur.com/a/RQ28j
  • Re: Swig80 ważny indeks dla CLNpharmy Autor: ~Garen [89.78.242.*]
    No ciekawie się dzieje na tej naszej "hossie". Większość giełd radzi sobie znakomicie, żadnych istotnych zagrożeń politycznych na świecie w tym momencie nie widać, otoczenie na świecie sprzyjające, prawie wszystkie instytucje podwyższają nam wskaźniki, same informacje z naszej gospodarki też dobre, złotówka silna, a GPW...

No ale może jednak jesteśmy już blisko przesilenia, przynajmniej na sWIGu. Co myślicie o tym, że mimo wszystko jak się spojrzy na historyczny sWIG (wykres tygodniowy) to zazwyczaj największe czerwone świece w danej korekcie są pod koniec albo wręcz na samym jej końcu. Ani fundamenty, ani otoczenie w żaden sposób nie uzasadniają tak długiej korekty, a i technika powoli wpada w zakłopotanie. Skoro ostatnio mamy wyraźne przyspieszenie spadków, to może właśnie przystępują do końcowego dociśnięcia.   

Powoli przekraczamy pierwsze wsparcia, więc może odpowiedzi trzeba szukać w ten sposób? To by było jakieś 13600 pkt.

link

I tak trochę z innej beczki, warto też wykorzystać ten moment korekty/flash crash/wodospadu na przesianie spółek pod kątem ich siły i wartości, w które warto zainwestować. Przecież to jest jedna z zasad, które teoretycznie powinien znać każdy inwestujący na giełdzie, że krachy lub te trochę mocniejsze korekty świetnie odsiewają te lepsze spółki od tych gorszych.

No i jak widać, CLN jest wśród tych lepszych. Nie liczyłem, ale dzisiaj chyba jakieś 60-65% spółek było na czerwono. Jest bardzo możliwe, że mniej więcej od środy trwa moment szczytowy spadków. CLN tymczasem w tym tygodniu zaczyna odrabiać straty, ale najważniejsze to spostrzeżenie, że po zachowaniu kursu widać, że brak jest już obecnie niebezpieczeństwa kontynuacji spadku kursu - czego o wielu nie można powiedzieć. To właśnie pokazuje relatywną siłę kursu spółki. Nie ma cudów we wsi, jeżeli jest mocniejsze szarpnięcie w trakcie długotrwałej korekty, to każda spółka mniej lub bardzie oberwie. Chodzi właśnie o dokładne zbadanie JAK oberwie.

Ja mogę podać przykład części mojego portfela - mam obecnie 7 spółek. No i 4 najważniejsze z nich przeszły według mnie dobrze tą sytuację. Lotos - korekta po ostatnich wzrostach z ~68 do ~62 (to nawet nie jest pełne 10%), CDP - korekta po ostatnich wzrostach z ~124 do ~111 (trochę ponad 10%), CLN to wiadomo, PMPG - korekta po ostatnich wzrostach z ~4,2 do ~3,7 (trochę ponad 10%). I można powiedzieć no przecież spadki są więc słabo. Tutaj jednak chodzi przede wszystkim o jakość i szybkość reakcji kursu na tą sytuację. Wszystkie 4 spółki łączy to, że po pierwsze mają bardzo dobre fundamenty i perspektywy sugerujące istotne wzrosty, a po drugie już dzisiaj (pomimo generalnie kontynuacji dużej czerwieni na całym rynku) były na zielono. Co więcej jak się dokładniej przyjrzymy to żadna z nich nie przejawiała ochoty dzisiaj na spadki, a raczej czeka na koniec korekty, żeby dalej rosnąć. Albo ma wyczyszczony arkusz zleceń na S (PMPG), albo miały bardzo małe wahania kursu (CDP, LOTOS) albo jak CLN prawie przez cały dzień był na zielono. To nie dzieje się przez przypadek. Oczywiście każdy może swoją listę ułożyć, ale warto właśnie wykorzystać tą korektę na DOBRE zakupy, a nie na płacz i opowiadanie łzawych historyjek o własnym bólu i cierpieniu.  

Tak na marginesie, ktoś zauważył jak na CLN jeszcze przed szczytem obecnej korekty na szerokim, "opieka kursowa" pomogła zbić i schłodzić kurs i dla dodatkowego bezpieczeństwa wystawiła strażnika w postaci ~20 k akcji na S, żeby nie marnować sił na próby odbicia? W poniedziałek w środku sesji strażnika zdjęto i rozpoczął się powrót... Burza minęła? Ale ja nic nie sugeruje, tylko lubię sobie spekulować.
  • Re: Swig80 ważny indeks dla CLNpharmy Autor: ~Avox [95.160.154.*]
    Ja też trochę z innej beczki. Ciekawy jestem jaki wpływ na CLN ma/miało IPO Nanogroup. ? Co sądzicie ?
  • Re: Swig80 ważny indeks dla CLNpharmy Autor: ~włóczykij [94.254.169.*]
    wykorzystałem ostatnie spadki aby stworzyć sobie tarczę podatkową. zjadłem ciastko i mam ciastko.Z reguły nie czekam do nerwowych ruchów na koniec roku, szczególnie że płynność na CLN pozostawia wiele do zyczenia
[x]
CLNPHARMA 0,00% 20,80 2026-05-14 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.