Może to nie szajs? Bo przecież ktoś to kupuje,duże obroty i rośnie cena. W tym momencie optymizm wyceni ono na 040. Wygląda na to że jest jakiś rewelacyjny pomysł na ten biznes.
Wystarczy powrócić do wyników sprzed paru lat na poziomie 2mln zysku netto. Browar ma 55tys. hektolitrów wydajności i potencjał na ok.25mln przychodów. Skrupulatne działanie na poziomie kontroli rentowności sprzedaży powinno wystarczyć na szybki powrót do rentowności. II kwartał 2017 to dodatnie Ebitda, III kwartał być może da dodatni wynik na poziomie netto, choć wrzesień był bardzo słaby pogodowo i można mieć obawy.
A ja dodam, że jeśli zdecydują się w polowie na produkcję kontraktową, to mogą osiągnąć rentowność z tygodnia na tydzień. Gosc z Carlsberga potrafi to zalatwic. Sam znam co najmniej 3 browary, ktore moga chciec produkowac u nich piwo oraz korzystać z centrów logistycznych , ktore browar ma.
I tak chyba będzie Pan z Carlsberga mocno ten Browar rozwinie,słyszałem od znajomych że jest bardzo dobry ,jeden z lepszych dyrektorów w Carlsbergu,Czarnków ma szczęście
Chyba nie wiesz o czym piszesz? jaka rentowność? przelicz ile oni potrzebują hajsu, żeby choć tylko płacić odsetki od zadłużenia, nie mówiąc już o spłatach kapitału, a skąd kasa na inwestycje i rozwój?
Browar ma 55tys. hektolitrów wydajności. Odsetki to ok.1mln rocznie. Uważasz,że przy takich aktywach nie są w stanie ich regulować? Zakładam w 2019 ponad 30mln przychodu i ponad 4mln zysku netto. W 2018 widzę wyjście na plus.
30 mln przychodu? w 2016 było 11 mln, za 6 miesięcy 2017 6,4 mln + zmiana prezesa??? , skąd taki wzrost? 4 mln zysku netto? + amortyzacja 1,5 mln + odsetki 1 mln + CIT 1 mln = prawie 8 mln EBITDA!!!! przy 30 mln przychodu tj. 27%!!!! gud lak :), proponuję analizę wyników finansowych innych małych browarów
Wszystko jest możliwe wystarczy podnieśc cenę o 30%,zwiększyć sprzedaż o kolejne 30% oraz obniżyć koszty o 30% I co da sie?, Do roboty to już w 2018 bedzie 4mln netto na koniec roku
Kiedyś udało się Komuś zamienić wodę w wino, z zamianą wody w piwo powinno być trochę łatwiej (niższy alkohol). Myślę, że to bardziej prawdopodobne w przypadku tej firmy niż cyt. "podnieśc cenę o 30%,zwiększyć sprzedaż o kolejne 30% oraz obniżyć koszty o 30%" , ale oczywiście życzę powodzenia w dokonywaniu cudów :) (nie takie przypadki zna nauka radziecka)