Dlaczego o tym piszę , bo uważam że CLNpharma moze osiągać porównywalne wyniki jak celltrion za np 10 lat.
a Po drugie piszę o tym dlatego ,że niektórzy twierdza iż CLN pharma to balon, natomiast jak widać nawet z kapitalizacja ponad 70 MLD PLN, można miec P/E 80.
A i jeszcze jedno , w ciągu 10 lat celltrion zrósł z 3 K wonów do prawei 200 K wonów, co ok 65 KROTNY wzrost kursu akcji.
I to jest fakt, to tak odnośnie dyskusji co MOZE byc mozliwe a co nie. Słowa te są skierowane do różnej maści malkontentów uważających ze ZCAS I ZEGAR dla CLN sie zatrzymał na FOREVER
https://imgur.com/a/OeL7B
gdyby clnpaharma kiedyś osiągnęła taka kapitalizacje to kurs musiałby kosztować ok 1.5 K PLN za akcje.
Żeby było jeszcze jaśniej, CELLTRION dekadę temu miał wartość ok 1-1.5 MLD PLN, po 10 latach ma wartość ponad 70 MLD PLN, przy czym jego P/E wynosi 80.
MOŻNA?, MOŻNA w różnych sprzyjających okolicznościach, nie wykluczałbym też i takiego scenariusza dla CLN bo uważam że , CLN ma szanse pokazywać w PRZYSZŁOŚCI: zyski rzędu kilkuset set mln PLN lub nawet ok 1 mld, na które będą składały się zyski z wprowadzonych już do obiegu leków , z płatności dystrybucyjnych i kamieni milowych różnych leków w fazie badań klinicznych , być może kiedyś ze sprzedaży akcji mab itp itd.
Widzę, że już rozpaczliwie szukasz argumentów bo dotarło do ciebie że celon nic nie zarobi przez nalbliższe lata. Wiesz jakich teraz argumentów używasz? - typu mój kolega wypadł z 10 piętra, ale nic mu się nie stało i wygrał na loterii, więc ja też mogę wypaść i może być podobnie. GPW to nie USA, celon to nie celltrion, ale poklepuj się dalej po pleckach.
I jeszcze jedno - celon zawsze będzie dzielił się zyskami z dystrybutorem, bo sam nie jest w stanie zrobić dystrybucji na świecie tak jak big pharma, dlatego zawsze te wpływy i przychody to będzie ułamek tego co weźmie dystrybutor. Przy podpisywaniu umowy jest radość bo są jednorazowe duże sumy, ale to big pharma zarabia tak naprawde na tych lekach. To nie są idioci, oni dlatego płacą kamienie milowe, bo potem sobie to odbijają przez lata przy sprzedaży leku. Celon to dojna krowa tak jak selvita i mabion, która może trochę zarobić przy wielkim bracie , ale nigdy nie zarobi porządnych pieniędzy.
Mylne wnioski wyciągasz co do intencji moich wpisów. Celltron tez sam nie dystrybuuje swoich biopodobnych podpisal umowe dystrybucyjna 2 biopodobne na US . To co chcialem przekazac to fakt, ze gdyby 10lat temuwiedzieli jak mocno rozwinie sie Celltrion to pewnie by sie nie kisil na poziomach ok1.5 mldpln przez 2lata. Wszystko ma swoj czas, a ci co widzieli i obserwowali spolke ale mysleli jak Ty ,koleś, przegrali szanse na ponadprzeciętne zyski.
Postarajmy się być realistami. Pierwsze będą nowe rynki - ale to zgody, bo zyski po roku, dwóch albo trzech. Zaraz wchodzą nowe projekty leków w tym S-Ketamina, ale sam Pprezes mówił, że od tego momentu do sprzedaży to będzie ileś tam czasu. Centrum będą budować coś 2-3 lata pod zwiększenie się obrotów.
No po mojemu to nijak ten kurs nie wykręci do końca roku czwórki z przodu..... Chyba, że pójdą co miesiąc infa o nowych rynkach, ale Prezes już powiedział, że koniec roku i początek przyszłego. Więc jak dla mnie to marzec-kwiecień będzie po wszystkich newsach najszybciej (tymi z rynkami). Czyli parę miesięcy albo pół roku może być boczniak.
Życie pokarze ;)
P.S. To tym bardziej jak nie jesteś bogaty to kupuj i trzymaj. ja tez nie jestem bogaty, dopiero będę :)))))))
Jeśli podoba Ci się spółka to sytuacja, że ten kurs nie ma pod co rosnąć jest idealnym momentem, żeby jeszcze przez najbliższe miesiące czy rok akumulować ile wlezie. Ja kupuję po parę tysia w miesiącu i w czwartek kupię ok 30 akcji za 1000PLN. I tak mi się akcja do akcji zebrała, że w maju kupiłem ok 1400 akcji a na przestrzeni tych paru miechów mam dokładnie 1818 akcji. Nowy rok powitam cos mi się wydaje z pięknym wynikiem 2017 akcji, przynajmniej taki jest cel.
Podoba mi się Twoje podejście. A tak na marginesie to niedawno wyczytałem, że rynek farmaceutyczny to piękna inwestycja długoterminowa. I może to się wyda śmieszne ale uwierzcie, że reklamy są często cytowane w aptekach. Żona farmaceutka mi opowiadała. Wszyscy z tego leją ale rynek coś napędza więc wyznaję podobne poglądy do Twoich.
moim zdaniem na obecnym rozwoju spółki to zachowanie sWIG80 ma znaczenie , czy do końca roku CLN urośnie czy nie. Udział w Swig80 CLN jest ponad 2%, korelacja miedzy zachowaniem Swigu80 a CLN tez jest widoczna.
https://imgur.com/a/HPZKt
Pytanie jest takie czy jest szansa że do końca roku cos na małym wigu ruszy, jeśli wig 80 zacznie rosnąć to i CLN powienien tez wzrosty odnotować. Póki co Swig 80 jest bardzo słaby M wig tez nie za mocny bo od początku roku jest w boczniaku tylko Wig 20 moze pochwalic sie wzrostami ale ten index po wyborach i wygranej PISU był mocno zdołowany, także te wzrosty też nie są spektakularne jakieś bo przecież w US indexy juz dawno mocno pobiły szczyty z 2007 roku a WIG20 do szczytów z 2007 ma jeszce HOHO i troszeczkę.
Także odpowiadajac na twoje pytanie, moim zdnaiem wiele zależy od indexów na naszym rynku, Polska mocno odstaje od tych głownych parkietów w dynamice wzrostów a nawet od wielu z emergin markets, Kiedy i cyz się to zmieni ZOBACZYMY, miejmy nadzieję że tak , bo gospodarka nieźele wygląda, inwestycje w końcu ruszą ( żeby wykorzystac kase z UE), a za wigiem 20 może i mniejsze wigi tez w końcu ruszą odważniej w Górę, wówczas można sie spodziewać że na clnpharmie ten boczniak sie skończy.
Jeśli chodzi o AT to Swig 80 juz zaczyna byc wysprzedany jest blisko wsparć 4-letniego kanału wzrostowego także jest nadzieja że w końcu odreaguje i zacznie rosnąć.
nie tylko melon to wróżka ale i dogłebny ANALityk, co widać po jego poście. Z reszta paru innych też jest niezłych, twierdzą że wiedzą więcej i lepiej niż insaider Prezes który nie tylko jest prezesem z funkcji, ale tez jest największym udziałowcem. W swoich wypowiedziach twierdza ,że przedstawiciele firmy gadają bzdury, prezes to ściemniacz , przekaż firmy na konferencjach itp to stek BZDUR, bo ONI ( forumowe Bystrzaki)już wydali wyrok na CELONA i BASTA, wzrostów i rozwoju firmy nie będzie bo ONI tak to widzą. WIEC drżyjcie ludzie i ludziska, fundy, ofiaki , prezesie Wieczorku oraz wy maluczcy, bo WYROK przez paru troli forumowych JUZ ZOSTAŁ WYDANY. i jest FINITO, pozamiatane.
kurs mówi wszystko od lutego tena 32 zl jest 32 tyle czasu zmarnowane dla trzymaczy jak cos tam obrócilem cos do przodu troche do tylu ale ogolnie zle nie jest a trzymacze, jak na obligacjach
Właśnie się rozsiadłem z zimnym piwkiem w fotelu i zacząłem czytać urodzinowy prezent od Mamy mojej dziewczyny:
WARREN BUFFET - O BIZNESIE / wybór i układ Richard J. Connors a tu dla Joska zdanie cytat/ strona 18 :
"..... Jeżeli nasze oczekiwania długofalowe są racjonalne, krótkookresowe zmiany cen akcji nie mają dla nas znaczenia, poza sytuacjami, gdy stwarzają okazję zwiększenia naszego udziału po atrakcyjnej cenie..."
Nic dodać, nic ująć. To co pisałem, wierzysz w zysk na CLN duży za wiele lat? pakuj po dach:)
Jedna rada Tobik, polska giełda jest specyficzna, rady buffeta się sprawdzają na giełdzie amerykańskiej, bo amerykańska zawsze jest wyżej z hossy na hossę. Japońska np już nie, polska tym bardziej nie.
Ostatnimi czasy buffet w wywiadach odradza kupowanie pojedynczych spółek, poleca kupienie etf-a na indeks sp500, im osoba młodsza tym lepiej, bo przez 30 lat zaliczy kilka cykli i na emeryturę zwielokrotni kapitał, sp500 zawsze pobija szczyt ostatniej hossy- wybierając spółki czyli stock picking takiej gwarancji nie ma, a wręcz ma się dużą szansę stracić. Dla inwestorów obecnie buffet poleca etf-y.
nasza giełda jest specyficzna? to zobaczmy skalę wzrostu do SPX
Korelację widać ale to SPX ale nie przesadzajmy że jest specyficzna. W dłuższym terminie ma swoje lepsze i gorsze chwile ale to normalne.
https://imgur.com/a/gtAMd
To samo dotyczy gieldy japońskiej, wszytko zależy z jakiej perspektywy patrzysz, jeśli patrzysz w horyzoncie naprawdę długoterminowym to giełda japońs\ka dużo lepiej wygląda niz np SPX, a to że zaliczyli 30 letni cykl pauzy od ostatniego szczytu cóż na początku XX wieku też tak było . Po ostrej POMPIE od lat 50 tych XXwieku do 90 tych , moze musiał ta pauza nastapić, BO SPX procentowo nadal przy nikkei blado wyglada.
wiec wszytko jest względne często zależy od tego z jakiej perspektywy na pewne kwestie patrzysz.
https://imgur.com/a/VBhIn
Dodam tylko ,że na nikkei ciekawie moze wyglądac sytuacja, w kolejnych dekadach" byc może ten 30 letni cykl pauzy po po 45 letnniej jeżdzie w górę, dobiega końca i czeka tam kolejna długa fala wzrostowa, warto zobaczyc tez na AD czyli na to jak mocno są akumulowane akcje.
NIKKEI interwał roczny
https://imgur.com/a/dI1UD
O tym że w US wcale nie musi byc niedługo kolejnej zwały i dłuższej bessy pisałem już wcześniej byc moze czeka nas cykl taki jaki był po przełamaniu boczniaka lat 70 tych po klórym nastapiła duza fala wzrostowa ąz do roku 2000.
Josek nigdy nie wiesz jak bedzie , ale wielu czeka i zastanawia sie kiedy bedzie zawała w US itp, a to oznacza ,że na wcale ona szybko nie musi nastapić. Kiedys czytałem że jak zacznie się mówic o 2000 pkt na SPX to trzeb szykowac sie do bessy, tam juz jest 2500 i co nadal zwały nie ma chociaż wszyscy sie tego boja. Szczyt hossy charakteryzuje sie tym że jest totalna euforia, że jest gadka TANIEJ JUZ NIGDYT NIE BEDZIE itp tak było na nierucjhomościach tak było na złocie gdy robil 1900 $ za uncje i podobno fizycznego złota w spzredaży brakowało itp.
ale to nie oznacza że nie bedzie korekt one moga być i to nawet bardzo dynamicznesporo procentów w dól w szybkim czasie.
co do sWIG80 już napisałem ale jesli chodzi o WIG20 czy Mwig 40 ro juz tak fajnie nie wyglada.
Oba indexy sa wykupione i być może będzie tam jakaś korekta np w przyszłym roku.
Wig20 oipory sa blisko a na oscylatorach pojawiaja sie dyweregencje mogace sugerowac iz ich z marszu nie przejdą. RSI pokazuje wykupienie DMI słabnacy trend wzrostowy (szara linia w połaczenii z czerwoną) wcześniej przed wzrostami pokazywał słabnacy trend spadkowy( zielona linia w połaczeniiu z czerwoną) MACD i TRIX tez pokazuja słabnacy trend wzrostowy
https://imgur.com/a/c68nl
Mwig 40 też jest w kanale wzrostowym od paru lat , obecnie jest blisko tych oporów, do oporu szczytu hossy z 2007 roku ma 700 punktów czyli jakies 15 -20 %. Tutaj oscylatory też pokazuja dyweregencje na RSI oraz słabnacy trend wzrostowy byc moze bedzie jeszce jakas korekat lub dłuzszy boczniak, ale być może oscylatpory schłodzą takim lekkiim trendem wzrostowym i zaatakuja opory Historyczne, za jakis czas.
https://imgur.com/a/OIMHJ
jaki to będzie miało wpływ na Swig80 w którym jest CLN pharma zobaczymy w każdym razie od jakiegos czasu Swig80 bardzo słabo wyglada na tle tych wiekszych wigów, być może w niedalekiej przyszłości będzie chał odrobic dystans dzielacy go od np wigu 40. w stopach zwrotu. Jak swig czanie rosnac to prawdopodobne jest ze na CLN pharma skonczy sie ten boczniak.
obecnie wygląda to tak jakby Swig 80 szykował sie do obrony wsparć kanału paru letniego który jest bardzo blisko. Opory historyczne to ok 22 K punktów wobec 14 .6 K punktów obecnie. RSI wyprzedany co by zwiastowało iz spadki powinny być wyhamowywane, ale oczywiście na sygnały K i to czy wybronia sie przed dalszymi spadkami należy poczekac. wydaje się że okolice 14.3 - 14.5 K będzie ważnym testem dla swig 80, czyli niedaleko.
alikota parkietowy vel juror ze stockwatcha, ten sam styl naganiania na papiery na których ugrzązł tutaj sobie poczytajcie jak CIEKAWE vel juror vel alikota naganiał na cube itg, tam też wklejał wykresy i pisał elaboraty o długości kilku kilometrów
Ciekawe,tu sie zgadzam na sto procent,nikt nie wie do kiedy ta hossa będzie Grube ryby tez nie (no chyba że te najgrubsze za oceanem),pamiętam Jakubas w wywiadzie mówił hossa potrwa jeszcze jakies dwa ,trzy lata a wywiad z pięć lat temu był :) To luzowanie ilościowe tego nigdy w historii nie było na taką skalę i pewnie kiedyś to walnie a kiedy może już są początki a może za pięć lat. będą Kuczyński nawijał że jak mają w Stanach podatki obniżać to nie bedą akcji sprzedawać a wręcz przeciwnie ... Wskaźników które podałeś nie skomentuje bo się ich uczę,jesli chodzi o wykupienie również się zgadzam zwłaszcza Wig 20 Pogrywałem ostatnio na Lotosie i od kilku dni tam jest to bardzo wyraźne,w czasie sesji jakaś tam stabilizacja,nawet w górę podrygi ale końcówki nie pozostawiały złudzeń.. Martwią umorzenia funduszy polskich akcji.Większy kapitał omija mniejsze i średnie spółki.Na WIG20 jescze zagląda zagranica czasami.Pisali że to naturalna kolej rzeczy że przyjdzie kolej na mniejsze na razie nic z tego nie wyszło.
na razie nie wyszło ale jednak na sWIG80 widac zwiekszony wolumen jak spojrzysz na wykres w tygodniowym interwale. np w 3 letniej perspektywie na stooqu.
To właśnie ten wykres i ten wolumen o którym mówiłem swig 80
https://imgur.com/a/g7C15
A tu drugi tym razem dzienny, na nim tez widac te spore wolumeny i cos jeszce , AD pomimo spadków rośnie co sugeruje akumulacje akcji. Co z tego bedzie przekonamy sie.