• moja wycena 25. Minimum. Czytać! Autor: ~moneymaker [89.229.101.*]
    Podzielę się z wami moimi przewidywaniami odnośnie zysków i kursu.
    IIIQ  7,2   i  1,75
    IVQ 8,2   i  2,15
    ok. 6,7 mln zysku za 2017r. Moje szacunki, uważam za ambitne, lecz realne co spółka niejednokrotnie już udowodniła. Nowe rozwiązania ku temu prowadzą.
    Ewentualne odchylenia nie powinny być duże (nie spodziewam się dużych zdarzeń jednorazowych na minus, a nawet jeśli to nie będę ich brał pod uwagę przy wycenie). Na plus będzie CupSell co jeszcze bardziej wywinduje wyniki.
    Po takich wyczynach c/z min. 30 i za 6 miesięcy kurs min. 25 zł.  Zaznaczam, że w mojej ocenie to absolutne MINIMUM. Oczywiście może przyjść zarówno bessa jak i wrócić hossa na małe spółki. Moim zdaniem w najbliższym czasie czeka nas to drugie, co popchnie wycenę na jeszcze wyższe poziomy (powyżej 30 pln). Wkrótce o IAI będzie głośno i zlecą się tutaj spekulanci, to niemal pewne... Doświadczonym inwestorom nie muszę chyba pisać co to oznacza przy ograniczonej płynności :)
    Ważniejszy od raportu za IIIQ będzie raport miesięczny za październik. Spodziewam się kolejnego rekordu przychodów. Czasu na zakupy zatem coraz mniej.
    Wszystko powyżej to szacunki, niemniej nie są wzięte z sufitu. Nie zamierzam jednak tłumaczyć i przekonywać. Kto ma odrobinę pojęcia i włoży trochę pracy dojdzie do tego samego. To proste. Nie każdy musi tu zarobić, aczkolwiek za kilka miesięcy będzie żal, że się nie dowierzało. Przychody za wrzesień już pokazały, że moje założenia są naprawdę trafne. Kto posłuchał jakiś czas temu (np. na forum clouda) nie żałuje.
    Tak, wiem że nie wszyscy się jeszcze zapakowaliście. Cóż, czasami nie ma wyjścia, zamiast pisać bzdur jak tu drogo, trzeba brać z prawej :) powodzenia!

• Re: moja wycena 25. Minimum. Czytać! Autor: ~Romek [31.6.139.*]
    Przychody faktycznie mogá takie być, ale zyski już zdecydowanie NIE. Przecież w II półroczu niemal na pewno pojawią się koszty badawczo rozwojowe, więc jakim cudem wyszło ci, ze w III! zarobią 1,75mln...? Oby nie było spadku zysków rok do roku-to już byłoby dobrze, ale to będzie trudne, inaczej Fornalscy nie sypaliby tak akcjami.
  • Re: moja wycena 25. Minimum. Czytać! Autor: ~moneymaker [89.229.101.*]
    1. "W wyniku tej strategii koszty pracy działu R&D, czyli wszelkich prac rozwojowych Spółka księguje w bieżących
    wydatkach"

Myślę, że to wszystko rozjaśnia i nie ma powodów (poza chęcią taniego zakupu) wprowadzać forumowiczów w błąd. Żadnych wyskoków kosztów nie będzie.

2. No cóż, mityczne "sypanie akcjami". Warto sprawdzić komunikaty, jest tych ochłapów parę tysięcy akcji, w zasadzie jako animator rynku, z czego w sumie powinieneś być zadowolony, bo jak widzę nadal się czaisz na zakup.

Dla formalności przypomnę tylko, że te ochłapy od insiderów nigdy nie były wrzucane na lewą stronę arkusza. Zawsze schodziły z prawej strony podczas dużych wzrostów. być może

Argumentów przeciw można znaleźć mnóstwo, ale sensownego nie ma ani jednego.
    I ty to wiesz tak samo dobrze jak ja :)

• Re: moja wycena 25. Minimum. Czytać! Autor: ~Romek [31.6.139.*]
    Słuchaj, najpierw odczep się z gadaniem, ze moje wątpliwości mają związek z chęcią wprowadzenia forumowiczów w błąd, bo głupie jest i skreśla cię na starcie. Pytam poważnie, bo w zesżłym roku przecież i w II i w IV kwartale mieli skokowe wzrosty kosztów badawczo rozwojowych, więc w tych kwartałach zyski mieli mikroskopijne, czyż nie...??? W I półroczu takiego skoku kosztów nie było, więc trudno się nie obawiać, czy teraz się nie pojawią, bo takowe pojawiają się co jakiś czas, nie wierzę, że nie sprawdzałeś jak było w zesżłym roku, więc jesli to pomijasz, to manipulujesz. Mam obawy, więc jak masz sensowny kontrargument-to go podaj, a nie wyskakuj z głupim tekstem, że to dlatego, bo chcę kupić taniej, takie brednie to nie do mnie.
    Zaa 4 tygodnie okaże się, że mam rację. Przy czym nie wierzę, że kurs będzie w okolicach 15 złotych. Będzie wyżej.
  • Re: moja wycena 25. Minimum. Czytać! Autor: ~Adison [188.127.21.*]
    Witam. Moim zdaniem ważniejsze jest pytanie, jak będą kształtować się przychody w przyszłym roku? W jakim stopniu efekt skali dalej będzie pozwalał zwiększać zysk, a może powoli dochodzimy do stabilizacji.Kosztami badawczo rozwojowymi bym się tak bardzo nie przejmował. Jeśli spółka dalej będzie wykazywać duży wzrost zysku to przy takim free float to tylko kwestia czasu kiedy kurs w 2018 roku będzie po 50 zł. Na podstawie aktywności na forum można domniemać iż w tej chwili zainteresowanie spółką jest bardzo małe. Moim skromnym zdaniem już za pół roku okaże się w którym kierunku zmierza spółka. Jestem optymistą :-)
    "Ogromne koszty rozwojowe" to głównie wynagrodzenia za pracę księgowane na bieżąco, ewentualnie zakup sprzętu. Kolarzom z całego serca życzymy by odkupywali już tylko drożej :) Zyski będą rosły zdecydowanie szybciej niż przychody. To oczywiste.
[x]
IAI 0,00% 36,40 2018-11-20 09:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.