• technicznie i fundamentalnie Autor: ~Jac [79.191.254.*]
    no cóż pisałem w sierpniu o korekcie i niestety ją mamy. rekomendacje i artykuły to często
    końcówki wzrostów. Pytanie czy to korekta czy coś więcej. Na razie brak  danych fundamentalnych dlatego
    zakładam wariant korekty.
    No ale przecież wiemy że technika wyprzedza fundamenty więc trzeba być  czujnym...
    Do analizy zastosowałem najbardziej czytelną teorię fal fibo. w interwale tygodniowym.
    wykres:
    link 

Na wykresie wyraźnie widać formację szczytową klina zwyżkującego zapowiadającą z reguły spadki, oraz sygnał SPRZEDAŻY
    w wskaźniku MACD.
    W tym momencie przy założeniu korekcyjnym dobrym momentem wejścia mogą  być poziomy z fibo tj.; 8,80 zł bądź w razie przełamania 7,80.
    Dużo zależy jednak od poziomu 9,5 który jest istotnym wsparciem w razie dzisiejszego zamknięcia powyżej są szanse jeszcze na powrót . Małe szanse jednak moim zdaniem mimo wyprzedania na dziennym RSI, teraz dominujący jest tygodniowy MACD a ten negatywny.
    Trudno ocenić zakres ewentualnych spadków ale książkowo nie powinny przekroczyć 8,8zł bądź 7,8 zł w razie wyłamania poziomu 8,8 który jest wsparciem z dolnej linii formacji klina.
    pozdrawiam
    Jac
  • Re: technicznie i fundamentalnie Autor: ~Jac [79.191.254.*]
    to mój prywatny pogląd i ocena sytuacji. proszę o sugestie w razie innych wniosków
    pozdrawiam
    Jac
  • Re: technicznie i fundamentalnie Autor: ~dedalus [95.41.92.*]
    Taki zasięg spadków sugeruje, że wycena naszej spółki powinna spaść albo do c/z = 5 albo c/z = 4,5. Musiałoby się to wiązać z bardzo słabym zachowaniem rynku a na swig80 mamy już 7 miesięcy trendu spadkowego, co sugeruje, że przesilenie jest blisko.
    Oczywiście wg kresek wychodzi to, co wychodzi. Pytanie pozostaje czy tu jest więcej techników czy jednak więcej fundamentalnych inwestorów, którzy zwracają przede wszystkim uwagę na wskaźniki wyceny. Nie za bardzo wiem co fundamentalnie słabego miałyby te kreski antycypować? Bo księgowanie jest akurat w Vindexusie konserwatywne.
[x]
VINDEXUS -0,70% 14,15 2026-05-26 16:28:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.