Impexmetal po sprzedaży FŁT połączy się z Boryszewem po cenie Boryszewa .czyli stosunkiem akcji 1:1 dlatego teraz Boryszew tak ostro przejmuje akcje impexmetalu po tej cenie.
A teraz coś bardziej rzeczywistego. IPX po sprzedaży FŁT kupi pakiet ALC od Romana bo w swojej strategii założyli przejęcie pakietu kontrolnego w 3 lata a okres ten kończy się w połowie 2018 r.
a po co miałby komuś coś sprzedać ? całość zostanie u niego i to bardzo dochodowe kąski , 10 zeta i połaczenie z borkiem prawdopodobne ( korzyści chociażby w zarządzaniu ) , chyba , że ogłosi wezwanie wcześniej po np. 4,5 ale kto mu odda w tej cenie , nieliczni
Ja uważam że Karkosik chce połączyć obydwie spółki aby ograniczyć koszty zarządu i rady nadzorczej oraz zechce uzyskać w zakupach i sprzedaży efekt skali.Widzę to tak: pierwsze wezwanie ze strony Boryszewa po 5 zł ,drugie 6 zł i trzecie 7 zł gdzie uzyska 80 % akcji i po 7 zł przymusowy wykup reszty akcji ,następnie połączenie z borygo w stosunku akcji 1:1.Połączona spółka będzie miała cenę akcji około 10 zł
IPX i BRS tylko teoretycznie są osobnymi podmiotami. Praktycznie Roman decyduje o wszystkim. Ponieważ nie posiada ani jednej akcji IPX to interesuje go tylko i wyłącznie wzrost kursu BRS.
Człowieku mówisz nieprawdę- Karkosik posiada ponad 55 % akcji impexmetalu, zadłużenie impexmetalu jest niskie i wynosi około 40 % aktywów spółki-połączenie obydwu spółek tylko może wzmocnić nowy połączony podmiot,zwłaszcza po otrzymaniu kasy po sprzedaży spółek handlowych FŁT.
Lepiej przeznacz kasę na browar ( o ile możesz już legalnie kupować ) bo z takim podejściem do wyszukiwania informacji to na giełdzie tylko stracisz a tak jeszcze się napijesz :DD
Mogą być całkiem ciekawe ruchy na karkosikach. Impex 70% dał zarobić ale tutaj niewiele będzie się działo przez najbliższy rok. Myślę że te rozgrywki nie będą wpływać na kurs. O wiele ciekawiej zapowiada się jesień na innym karkosiku. Krezus po ostatnich infach i całkowitym dołku,może odwrócić trend. Za zysk z impex powoli biorę krezusa. Tam będą większe ruchy niż na impexie i borku.
Ja uważam że z kilkaset milionów przychodów ze sprzedaży spółek handlowych FŁT i skokowego zysku netto Impexmetal wzrośnie do 10 zł w ciągu kilku miesięcy.
Jedyne zagrożenie dla wzrostu kursu to wezwanie po stosunkowo niskiej cenie ok 5 zł. I tu podstawowe pytanie ile akcji mają kupione na słupach, którzy im je oddadzą? Myślę że nie jest to ilość, która pozwoliłaby na przymusowy wykup inaczej dawno by to zrobili. Pamiętajcie 10 listopada wyniki a ceny aluminium bardzo wysokie życzę cierpliwości
Co by nie mówić- to porównując inne fundamentalne spółki-ich aktywa zyski i wysokość zadłużenia - IMPEXMETAL na dzień dzisiejszy powinien kosztować 9 zł.
Biorąc pod uwagę ilość skupionych akcji impexmetalu Karkosik posiada w tej chwili ponad 63 % akcji impexmetalu-bezpośrednio i pośrednio poprzez podmioty zależne i podporządkowane.Tak jak pisałem po połączeniu obydwu spółek najważniejszy będzie efekt skali-który liczy się szczególnie w negocjacjach sprzedażowo-zakupowych dla kontrahentów zagranicznych.
Dnia 2017-10-02 o godz. 10:40 ~tal napisał(a): > Ja sądzę że rynek odpowiednio wyceni akcje IPX po sprzedaży spółek z Kraśnika- rynek jest zawsze najlepszym weryfikatorem.
Dnia 2017-10-02 o godz. 12:09 ~tal napisał(a): > Dlatego od kilku dni kupuję-zobaczycie co będzie z kursem po sprzedaży spółek handlowych i po ogłoszeniu połączenia z Boryszewem
Bież ile chcesz. Zwołaj kolegów, może podbijecie do 4,47 PLN
Czyż nie jest to ciekawe, że BRS już traktuje HTM jak swoją spółkę zależną a posiada w niej niecałe 25%. Pakiet kontrolny ma IPX wraz ze swoją spółką zależną ale przecież to nie jest ważne bo HTM zaraz w całości przejdzie do BRS.
Tak dla przypomnienia cały HTM w wezwaniu był wyceniony na około 125 mln PLN. Hutmen posiada 20 ha gruntów we Wrocławiu wycenianych na 100-120 mln PLN. Produkcja praktycznie została przeniesiona do Walcowni Metali Dziedzice, którą to z resztą chciał w ubiegłym roku kupić kolega Romana za ponad 110 mln PLN. Do transakcji nie doszło ale pewnie dojdzie jak HTM przejdzie w całości do BRS. Wtedy wzajemne rozrachunki są kompensowane więc do tego czasu HTM będzie sponsorował BRS.
Nie ma o co kruszyć kopii-ja sądzę że niedługo wszystkie te trzy spółki będą tworzyły jedną mega spółkę o kapitale własnym powyżej 3mld zł-mającą znczenie na rynkach zagranicznych.