• Do Voodza Autor: ~axaa [87.207.157.*]
    Po jakiej cenie Lisala kupiła Echo od Sołowowa dwa lata temu (może 2,5roku)
  • Re: Do Voodza Autor: ~voodz [213.192.71.*]
    Niestety nie wiem tego, aż tak daleko wstecz się nie cofałem, natomiast po tym zakupie zmieniła się wartość - zastało wydzielone EPP, zmieniła się struktura aktywów, przychodów zakres działalności, wypłacono bardzo dużo w dywidendach, wskaźniki C/WK, ROA, ROE w tamtych czasach też były zupełnie inne itp itd. więc te wartości już nie mogą służyć jako punkt odniesienia
    generalnie zmieniła się całą firma..więc tamtą cenę moim zdaniem należy zignorować

jeżeli faktycznie jednak ktoś chcę się posłużyć tym jako punktem odniesienia to można zerknąć na:
    http://kielce.wyborcza.pl/kielce/1,47262,17568668,Michal_Solowow_sprzedaje_Echo_Investment__Akcje_przejmie.html?disableRedirects=true

http://www.echodnia.eu/strefa-biznesu/wiadomosci/a/michal-solowow-sprzedaje-echo-investment-akcje-byly-warte-12-miliarda-zlotych-co-dalej-z-jedna-z-najwiekszych-swietokrzyskich,10153716/

• Re: Do Voodza Autor: ~axaa [188.146.165.*]
    OK dziękuję
  • Re: Do Voodza Autor: ~axaa [87.207.157.*]
    Voodzu/Co o tym myślisz/Czy Lisala zamierza sprzedać całkowicie ECHO?Po co nagle nadzwyczajne walne?
  • Re: Do Voodza Autor: ~voodz [89.64.60.*]
    Dnia 2017-10-03 o godz. 14:29 ~axaa napisał(a):
    > Voodzu/Co o tym myślisz/Czy Lisala zamierza sprzedać całkowicie ECHO?Po co nagle nadzwyczajne walne?

nie sądzę, aby całość wchodziła w grę, ale też nie wierzę, aby "tylko o dobro akcjonariuszy" w kwestii zwiększenia free floatu,
    patrząc na ilość: emisji obligacji, wypłacanych dywidend, możliwości przesuwania sprzedaży części nieruchomości, to generalnie zyski nie będą uzupełniać wypłacanych dywidend, więc czeka nas w końcu tąpnięcie kursu - swojego czasu echo miało C/WK na poziomie 0,5-0,7 teraz ma 1,4x i ta wartość się raczej pogorszy,
    a z kolei jeżeli jest tak dobrze, to dlaczego zmniejszają swoje zyski z corocznych dywidend które tak zapowiadali, generalnie zawsze chodzi o jak największe zyski, więc jeżeli oni decydują się na taki krok, to ja się staje bardziej ostrożny
    Info o walnym i zamiarze sprzedaży częsci akcji zasiała niepokój; co widać po kursie/C/WK - ten wskażnik nie jest bożkiem w którego należy ślepo wierzyć/Spółka buduje( ma zapewniony zbyt na lokale i biurowce); płaci dywidendy ; czyli dzieli się zyskiem/
    Wypłacone wysokie dywidendy były pokłosiem kumulacji nie płaconych latami przez Sołowowa dywidend
    Trudno teraz wymagać by spółka płaciła dywidendy na poziomie 2pln/akcje jeśli zyski sięgają tylko 0,5pln/akcję- chyba logiczne!
    Na GPW ostrożność zawsze jest w cenie ; ale czy my VOODZU trochę nie przesadzamy??
  • Re: Do Voodza Autor: ~Robinson [188.146.141.*]
    Przepraszam ze zabieram głos defakto nie do mnie jest zwrócone slowo. Dokładnie mam podobne odczucia nic złego z inwestycjami echa się nie dzieje są bardzo ambitne i mega duże na kilku płaszczyznach, a oni podają tego typu info związane niby ze sprzedażą ale jednak nie sprzedażą a tak ogólnie to pieniędzy nie potrzebują . i to mnie zastanawia skoro pojawia się komunikat to dobrze by był zrozumiały. Ponieważ ja mogę nie rozumieć wiec proszę tych którzy rozumieją o przetlumaczenie tego komunikatu . i jeszcze trzy instytucje finansowe są do tego potrzebne .
    Gdyby wszystko było jasne w ostatnich komunikatach z Echa to nie było by dyskusji na forum(bo nie było by tematu)Należy patrzeć co zrobi lub zaproponuje LISALA , główny akcjonariusz Echo.Pozdrawiam
  • Re: Do Voodza Autor: ~Robinson [188.146.141.*]
    Dzieki, ja oczywiście swój pakiecik trzymamy. Pozdrawiam
  • Re: Do Voodza Autor: ~xxx [83.28.76.*]
    wezwanie na gpre
  • Re: Do Voodza Autor: ~dami [5.184.199.*]
    Uważam,że Voodz myli się co do spadków /nie spójne/ nie doceniając tamtejszego zarządu.
    Voodzu/W świetle porannych komunikatów co sądzi pan o sytuacji na ECHO?
  • Re: Do Voodza Autor: saintclair [94.42.123.*]
    Nie trzeba być Vodzem by wiedzieć że ktoś został wydymany
    Dnia 2017-10-04 o godz. 09:25 saintclair napisał(a):
    > Nie trzeba być Vodzem by wiedzieć że ktoś został wydymany

Jak to rozumiesz?Kto ? I jak został wydymany?
  • Re: Do Voodza Autor: ~J57 [178.235.147.*]
    Wrzóc sobie wykres za ostatnie pół roku i porównaj z informacjami  napływającymi ze spółki i będziesz wiedział kto kogo WYDYMAŁ !!!!i w jaki sposób -G.....NO!!!!!
    Dnia 2017-10-04 o godz. 12:36 ~J57 napisał(a):
    > Wrzóc sobie wykres za ostatnie pół roku i porównaj z informacjami  napływającymi ze spółki i będziesz wiedział kto kogo WYDYMAŁ !!!!i w jaki sposób -G.....NO!!!!!

Proszę pana/Pan bredzi; przepraszam, ale spiskowe teorie mnie nie interesują
  • Re: Do Voodza Autor: ~J57 [178.235.147.*]
    No i co mistrzu? KOLOROWYCH SNÓW !!!!
    Voodzu/Jakie są pana przemyślenia po komunikacie o sprzedaży przez Lisalę 33% akcji posiadanych?
  • Re: Do Voodza Autor: ~voodz [89.64.60.*]
    Dnia 2017-10-04 o godz. 20:28 ~axaa napisał(a):
    > Voodzu/Jakie są pana przemyślenia po komunikacie o sprzedaży przez Lisalę 33% akcji posiadanych?

dlaczego ktoś chce sprzedawać połowę tego co ma, gdy co chwila mówią, że jest super, raczej nikt po prostu by tak nie oddawał czegoś na czym mógłby zarobić mnóstwo pieniędzy (w postaci dywidend) - i pamiętajmy, że o mniejszościowych nikt nigdy nie dba i nie będzie dbał, a resztę prze kleje z mojego posta w innym wątku tak żeby podsumować i dywidendy i potencjalnie inne rzeczy do których teraz podchodzę bardziej sceptycznie
    to zależy, kiedy będą sprzedane akcje EPP, i nie było wprost powiedziane, że będzie z nich dywidenda przez prezesa lub kogoś z echo (jeżeli było to proszę przytocz ten moment), - kiedyś był w pewnej firmie z wig 20 prezes który co roku mówił, że nie wyklucza dywidendy - a za jego kadencji nie była wypłacana :)
    druga sprawa to czy za rok będą wyższe dywidendy - było zapowiedziane do 70% zysku zależnie od sytuacji w firmie (10% to też do 70%)ale obligacje też trzeba spłacać i kredyty więc jak by były dywidendy a zadłużenie by rosło, to co się stanie z kursem? w końcu jak tąpnie to się wszyscy będą chować pod pierzyną...
    w okresach dywidendowych na pewno można spodziewać się wzrostów "na chwilę" natomiast ogólnie sądzę, że kurs raczej będzie się osuwał, - czy choć jedna osoba z nas zakładała, że być może dojdzie do aż tak dużej redukcji w akcjonariacie? zachodzi pytanie dlaczego ktoś chce oddać połowę tego, co posiada w kurze która potencjalnie ma znosić złote jaja, nie rozumiem tego i niepokoi mnie to, dlatego aktualnie na pewno nie zwiększę swojego udziału, tym bardziej, że cieszą mnie zyski na innych inwestycjach, raczej będę obserwował żeby nam tu drugiego GPRE nie zrobili
  • jakby nie kombinowac i tak d,,upa Autor: ~kris [217.99.50.*]
    papier zbieraja nie mozecie tego skumac? jeszce SL wyczyszcza i dopiero ewentualnie jakies info o D
  • Re: Do Voodza Autor: ~abc [83.10.177.*]
    A MS nie sprzedał wcześniej, a co źle miał? Uniwheels sprzedano bo straty miało? No nie. Fundy nie sa głupie i nikt nie będzie windował kursu bo niby dla kogo? Dla kogoś kto ma ponad 66%? A co oni z tego będą mieć? 66% po 5 zeta, a 33% po 10 zeta to chyba to samo, a wtedy ten drugi, czy tez kilku drugich moze sie zastanowić i cos z kursem pokombinować. Nie mowie, ze tak jest, czy będzie, ale nie szukajcie trupa w szafie gdzie go nie ma. Oczywiście moze byc, ale byłbym bardzo zdziwiony, choc wszystko sie moze zdarzyć... I jak mawiał klasyk wielkie odkrycie to to nie jest. Prawda jest taka, ze glowny ma jakiś plan i z kimś sie juz dogadał. Pytanie jaki i jaki beda chcieli mieć kurs za kilka miesięcy, pozdrawiam
  • Re: Do Voodza Autor: ~beb [88.220.49.*]
    sprzedadzą 33% + wypłacone dywidendy = zwrot zainwestowanego kapitału, zostaje 33% akcji na czysto
    Dnia 2017-10-05 o godz. 10:19 ~beb napisał(a):
    > sprzedadzą 33% + wypłacone dywidendy = zwrot zainwestowanego kapitału, zostaje 33% akcji na czysto

Te pozostałe 33% też sprzedadzą i wyjdą z akcjonariatu/Bo po co im 33%?Nie daje to prawa do swobodnego zarządzania spółką

• Re: Do Voodza Autor: ~Robinson [188.146.133.*]
    Też mi tak wyszlo. Po 3 latach zwrot wlozonego kapitału + 1/3 wszystkich akcji w portfelu na czysto.
[x]
ECHO 0,00% 5,00 2026-05-22 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.