• Emisja płynnościowa Autor: ~jacek [188.146.109.*]
    /infostrefa/pl/wiadomosci/28563701,echo-investment-chce-zwiekszyc-free-float-spolka-nie-potrzebuje-kapitalu

To 4.xx wkrotce?
  • Re: Emisja płynnościowa Autor: ~marioxx [91.246.66.*]
    Nie wiem czy dobrze rozumiem komunikat , główny akcjonariusz sprzeda część akcji klientom instytucjonalnym żeby zwiększyć płynność na rynku ?
  • Re: Emisja płynnościowa Autor: ~echo [93.105.178.*]
    tak to odebrałem, emisji nowych akcji nie będzie....

• Re: Emisja płynnościowa Autor: ~voodz [213.192.71.*]
    Dnia 2017-09-26 o godz. 08:14 ~jacek napisał(a):
    > /infostrefa/pl/wiadomosci/28563701,echo-investment-chce-zwiekszyc-free-float-spolka-nie-potrzebuje-kapitalu
    > >
    > > To 4.xx wkrotce?

albo i niżej, zależy jak to ma wyglądać, i o jakiej ilości mówimy - teraz trochę niepewnie może być dopóki więcej info nie będzie
    C/WK już całkowicie poleci,
    z drugiej strony, przynajmniej więcej kasy będzie w firmie więc może przez pewien czas nie będzie emisji obligacji, albo kredytów

trzeba się zastanowić, co w krótkim terminie byłoby korzystniejsze.. trzymanie, czy obrócenie papierem
    wygląda na to, że inaczej to interpretujemy, ten komunikat dla mnie nie jest do końca jasny..
    jeżeli chodzi o pozbycie się np 10 % akcji na rzecz jakiegoś inwestora instytucjonalnego, to jak to ma poprawić płynność.... po prostu jakieś OFE/TFI będzie miało i siedziało
  • Re: Emisja płynnościowa Autor: ~echo [93.105.178.*]
    "spółka rozważa  wraz ze swoim większościowym akcjonariuszem, rozważa zwiększenie liczby akcji spółki" .....zbiorą akcję od cykorów i się rozmyślą, potem wezmą dobrą D i gra gitara :D

Sprzedaż przez głównego udziałowca 20% akcji na GPW to panika że "trup w szafie" , odsprzedaż funduszowi to potwierdzenie wartości akcji ,fundusz dzisiaj ma jutro może puścić w rynek .Interesujące jest po ile zostanie sprzedany taki pakiet akcji ,spółka mocno dywidendowa więc chętni będą i moim zdaniem nie ma co panikować czy będzie 4,xx czy 3,xx .
    Ja bym obstawiał transakcje powyżej obecnego kursu .
  • Re: Emisja płynnościowa Autor: ~axaa [87.207.157.*]
    Rozmawiałem telefonicznie z rzecznikeim d/s kont. z inwestorami spólki ECHo p. E. Góreckim/Zapewnił że:
    1.Nowej emisji nie będzie
    2.Lisala sprzedaje część akcji swoich (ma 66%) inwestorom instytucjonalnym
    3.Lisala nie podała ani ceny sprzedaży(ma być budowana księga poytu) ani ilości sprzedawanych akcji
    Tak więc nie wiadomo ile procent akcji chce sprzedać Lisala i czy zejdzie poniżej 50% w akcjonariacie
    TYLE!
    Czyli informacja jak najbardziej pozytywna dla akcjonariuszy , przynajmniej będzie większa płynność na rynku . Teraz możemy zgadywać po ile będzie sprzedaż .
    Dla niecierpliwych - popatrzcie jakie były dywidendy , co buduje spółka i co ma do sprzedaży i że 2 fundusze już tu siedzą a free flot był taki że żaden inny fundusz nie bardzo miał co kupić bez wywindowania ceny mocno w górę .
    Dnia 2017-09-26 o godz. 09:30 ~marioxx napisał(a):
    > Czyli informacja jak najbardziej pozytywna dla akcjonariuszy , przynajmniej będzie większa płynność na rynku . Teraz możemy zgadywać po ile będzie sprzedaż .
    > Dla niecierpliwych - popatrzcie jakie były dywidendy , co buduje spółka i co ma do sprzedaży i że 2 fundusze już tu siedzą a free flot był taki że żaden inny fundusz nie bardzo miał co kupić bez wywindowania ceny mocno w górę .

Niewiadome są dwie
    1.Cena sprzedaży przez Lisalę
    2.Ilość akcji sprzedawanych -procent ; 5; 10, 15% więcej ??
  • Re: Emisja płynnościowa Autor: ~Mieczysław [79.185.157.*]
    PBG też miało olbrzymie kontrakty hydrobudowę i rafako jedna upadłą akcje PBG latały powyżej 400zł a spadły na grosze,nic wiecznie nie trwa tutaj 3zł będzie bez dwóch zdań.
  • Re: Emisja płynnościowa Autor: ~fanechowy [87.105.136.*]
    Dnia 2017-09-26 o godz. 09:17 ~axaa napisał(a):
    > Rozmawiałem telefonicznie z rzecznikeim d/s kont. z inwestorami spólki ECHo p. E. Góreckim/Zapewnił że:
    > 1.Nowej emisji nie będzie
    > 2.Lisala sprzedaje część akcji swoich (ma 66%) inwestorom instytucjonalnym
    > 3.Lisala nie podała ani ceny sprzedaży(ma być budowana księga poytu) ani ilości sprzedawanych akcji
    > Tak więc nie wiadomo ile procent akcji chce sprzedać Lisala i czy zejdzie poniżej 50% w akcjonariacie
    > TYLE!

Bardzo dobry ruch, który niedługo wywinduje cenę akcji. Przecież narzekaliśmy tu wszyscy na mały FF. Widać włodarzom też uwiera niska cena akcji, a to co wymyślili jest najlepszym rozwiązaniem. Co obecnie nie pozwalało rosnąć Spółce ? A no m.in. mała płynność akcji. Zwiększą płynność (bez nowej emisji - co ważne) i w korelacji z dobrymi wynikami na horyzoncie spowoduje up. akcji na poziomy oczekiwane przez inwestorów. Ja czekam na 8 zł i po drodze dywidendy.

Voodzu/Jakieś przemyślenia??
    brak przemyśleń - za dużo pracy :)
    plus do czasu bardziej dokładnego info, trudno jest określić wpływ na kurs, natomiast ostatnimi czasy zwiększa się free float
    np od ostatniej aktualizacji minęło już trochę czasu ale fundusze trochę później raportują swoje stany posiadania -->
    https://stooq.pl/q/h/?s=ech&o=6
    widać, że trochę akcji odeszło z funduszy, ale jakoś szczególnie płynność się nie poprawiła

• Re: Emisja płynnościowa Autor: ~dami [37.47.85.*]
    Jak wynika wyżej, tytuł wątku jest niefortunny bo nie zapowiada się na żadną emisję.
    Ale cały szkopuł w tym przypadku nie tkwi w tym,co spółka raczy rozważać ale w tym, co ostatecznie zadecyduje! I caps lockiem to,caps lockiem!
  • Re: Emisja płynnościowa Autor: ~dami [37.47.85.*]
    I jak zwykle zapomniałem dodać, że teraz prawdopodobnie już ostatecznie wiemy po co to NWZ w X/17.Jednak w odróżnieniu do kol.fanechowy myślę, że to wcale nie jest takie " tutti frutti".
  • Re: Emisja płynnościowa Autor: ~Leszcz [66.102.9.*]
    Raczej 7x
[x]
ECHO 0,72% 4,92 2026-05-14 14:40:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.