jak nie wywaliło?-zjazd blisko 10%. gdy tylko pojawiają się zlecenia kupna to zaraz ktoś wyrzuca. skoro taki dobry interes kupno to czemu nikt tego nie zbiera po 56 w górę? dolar tani więc za surowce płacą mniej, gospodarka ma się super, niby nowe maszyny, a zysk śmieszny. przy obecnej sytuacji makroekonomicznej powinni wyciagnąć około 2mln za 2 kw i myślę, że tego inwestorzy się spodziewali
to jest surowiec na bazie ropy i spółka z tego co pamietam podawała, że cena jego silnie uzależniona jest od kursu dolara. co więcej w którymś sprawozdaniu tłumaczyła, że ma to przełożenie na zysk.
Z tymi surowcami to pamiętam, że kiedyś był komunikat, że kupili surowiec od pośrednika firmy metalskład-wiadomo kogo spółka, ale to już nie jest mój ból głowy. Wywaliłem przed wynikami i nie żałuję. Żegnam
To poczytaj sobie portale branżowe, to może zrozumiesz mechanizmy działające na rynku tworzyw sztucznych. W latach poprzednich ropa o wiele droższa a cena surowca niższa albo porównywalna do dzisiejszych cen.