A moim zdaniem ta strata była zaplanowana i pilnowana fakturami inwestycyjnymi (remontowymi). Przy pełnym oblozeniu, planowych realizacjach umów firma ma straty? Cena akcji zmieni się wtedy, gdy Jakubas będzie miał na oku inny pewny, intratny biznes. Netia przestrzelona, wiec decyzje nie musza zapadać szybko.
Cóż znowu się pomyliłem, bo zaufałem Panu Jakubasowi i solennym zapewnieniom Prezesa Konieczka ... Ze swej strony przepraszam za optymizm opaty o ich zapewnienia. Ale chyba w normalnym świcie głos właściciela i Prezesa nie jest po to aby dymać akcjonariuszy. Mamy wyniki za I połowę roku, to dopiero połowa. Może cały 2017 wypełni treścią zapewnienia tych Panów . Może tak, a może nie... Zobaczymy. Narastająco r-r dramatu nie ma, jest poprawa, ale też powodu do radości brak, co widać w zachowaniu akcjonariuszy. Po tak buńczucznych zapewnieniach Pana Jakubasa, spodziewano się czegoś naprawdę solidnego. Oby przynajmniej ofertę na lokomotywy i metro złożyli taką, aby była szansa na wygraną. To już wkrótce.
PS Redakcjo Bankiera, w kalendarium publikacja wyników skonsolidowanych za I półrocze 2017 nadal datowana jest na 27 września 2017.
@elk, proszę nie kpij. Jeśli komentarz miałby być osłodą do wyników, to winien był zostać opublikowany wraz z wynikami.
W przeciwnym razie to kolejny dowód na manipulowanie nastrojami rynku. Skoro komentarz nie był gotowy 18 września, to po jakiego ch... przyspieszyli publikację wyników?
też propnuje zachować spokój. Zwróć uwagę na kalendarz realizacji zleceń. W 2Q sprzedano tylko 3 etz do Zachodniopomorskiego i wagony dla Intercity. Wynikiem tego marne przychody niewiele lepsze tylko od kiepskiego 1Q 2016. Kumulacja zleceń nastąpi w III i IV q. Ogolnie kwartalne raporty dość słabo odzwierciedlają kondycję spółki ze względu na długi cykl produkcji i rozliczeń kontraktów. II q to był kwartał kosztów (realizacja kontarktów np dla KD, PR ). Widać to szczególnie w przepływach operacyjnych. Oczywiście osobiście zakładałem że 1 poł roku zakończy sie zyskiem na poziomi 4- 5mln jest niewielka strata. Trudno.Ciekawe czy spłyneły pieniądze od Stadlera za Flirty ?
Tak sobie myślę czy aby ten raport nie był celowo przyśpieszony,może w poczekalni czeka jakieś dobre info-taka gra na spadek zebranie po dobrej cenie (raczej z kiepskimi wiadomościami nikt się nie spieszy )
Spółka tak tłumaczy gniota: „realizacją kontraktów pozyskanych w okresie luki inwestycyjnej”. To przekłada się na niższą marżę w porównaniu do lat 2013-2015. A ja sobie myślę, że natworzyli spółek zależnych które drenują wynik spółki głównej. I chyba to się nie zmieni, bo oto co obiecują: "W czwartym kwartale spółka prognozuje zakończenie produkcji i sprzedaż 14 elektrycznych zespołów trakcyjnych oraz 5 lokomotyw elektrycznych. To pozwoli spółce „istotnie zwiększyć wartość przychodów ze sprzedaży i rentowność na sprzedaży brutto” https://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/zbigniew-jakubas-newag,2,0,2366978.html#utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=rss