Pewnie jakieś info lada dzień gruchnie. Jakie ? Nie wiem. Dywidenda, sprzedaż EPP... Może też powód jest bardziej banalny. Otóż, jeśli mnie pamięć nie myli, to prezes ma obiecaną premię jak kurs akcji sięgnie 7,50 zł. Żona prezesa zapytała się o pieniądze z tej premii i chłop przy pomocy ferajny goni kurs up :-). A już tak całkiem poważnie to kiedyś Voodz prognozował, że nadejdzie czas na sentyment do sektora dewelop. Być może ten czas właśnie nadszedł. Tu Echo jest naprawdę fundamentalnie mocną Spółką, ze stabilną perspektywą na przyszłość. Echo różni się od innych deweloperów m.in. zróżnicowanym portfelem produktów (mieszkania, powierzchnie biurowe, handlowe, najmy), co czyni tę Spółkę naprawdę godną uwagi, na dle konkurencji. Kurs poniżej 6 zł jest nadal kursem promocyjnym.
Kontynuując, teraz wielu pewnie ma dylemat. Wyskoczyć teraz czy czekać. Jak poczekać, to jest ryzyko, że znów to była tylko podbitka i za parę sesji znów marazm na niższych poziomach. Natomiast jeśli grubi zdecydowali podpić kurs, to tylko czekają na tych co będą wyskakiwać. Każdy decyduje i ryzykuje sam. Ja założyłem, że poniżej 8 zł nie oddaję. Zbieram D i czekam na rozwój sytuacji, która w ECHO idzie w dobrą stronę.
jest to nie typowa sytuacja nie wiadomo, czy to nie jest chwilowy entuzjazm, czy początek dłuższych wzrostów, przez ostatnie 2 dni pojawiło się dużo artykułów na wielu stronach, stąd może większy zainteresowanie, a że na echo handlowane są nie wielkie pakiety to każda chęć wejścia bądź wyjścia zmienia kurs odpowiednio.... ja osobiście do tej sytuacji podchodzę ostrożnie i na tych poziomach nie dokupuję, jeżeli kurs będzie dalej szedł, to będę się cieszył z tego co mam jeżeli spadnie, przynajmniej będę miał niską średnią i będę mógł dalej czekać wydaje mi się że to dosyć spory wzrost jak na 2 dni - przewyższył już trochę wyniki... dlatego może też nas czekać realizacja części zysków, no chyba, że ktoś miał dostęp do informacji..... i coś się wydarzy, ale epp aktualnie nie robi żadnych zakupów - ma tylko wypłacić dywidendę we wrześniu 5 euro-centów - chyba około 10 -11 mln dla echo ... więc skoro nie robi zakupów większych to nie będzie emisji więc nie ma ryzyka spadku wartości akcji EPP, więc mniejsza szansa na sprzedaż akcji epp w aktualnym momencie - bo nie ma pośpiechu - raczej oczekiwałbym bym tego w jakimś momencie w którym podbicie kursu będzie miało większe znaczenie - np w przypadku spadków albo końca kwartału/roku żeby się pochwalić dobrym wynikiem/ rokiem, ale to tylko takie luźne przemyślenia, każdy może mieć inne i ryzykuje też sam
teraz widać, że podbicie kursu było ustawione pod wymianę tych kilkuset tysięcy akcji, teraz pewnie znowu zjazd do 5,3. Ale za jakiś czas będzie zapewne dużo wyżej. na razie fundy wyznaczyły wartość akcji na poziomie 5,7. kupujący też będzie chciał zarobić swoje 20-30% stąd hipoteza, że w rok kurs pójdzie na poziom 7.0-7.5
Dnia 2017-09-15 o godz. 09:39 ~zen napisał(a): > teraz widać, że podbicie kursu było ustawione pod wymianę tych kilkuset tysięcy akcji, teraz pewnie znowu zjazd do 5,3. Ale za jakiś czas będzie zapewne dużo wyżej. na razie fundy wyznaczyły wartość akcji na poziomie 5,7. kupujący też będzie chciał zarobić swoje 20-30% stąd hipoteza, że w rok kurs pójdzie na poziom 7.0-7.5
chyba, że chodzi o rozliczenia podatkowe - dywidenda i wykazanie straty wtedy trochę inaczej to wygląda przykładowo kupił ktoś po 5,7 - czeka na dywidendę i zwisa mu kurs bo i tak ma podatku dużo do zapłacenia i np przy kursie 5,5 płacą dywidendę 50 gr więc po odcięciu jest kurs 5 pln wykazuje stratę 70 gr ponieważ kupił po 5,7 a sprzedał po 5 - mniej podatku płaci a 50 gr dywidendy ma w kieszeni (--belka) więc jest zarobiony pomimo teoretycznej straty, ponieważ niższy podatek płaci który i tak musiałby zapłacić