Niezłe obroty są przed tymi wynikami. Ciekawe co potem? Ja wierzę, że pójdziemy w kierunku 11 zł. A reszta zależy już od sentymentu do małych spółek na jesieni.
Też bym sobie tego życzył. dla mnie wycena poniżej 10 c/z to wciąż promocja. Przy tak niskich stopach procentowych, które utrzymają się pewno jeszcze min rok to zwrot z inwestycji na poziomie c/z = 10 jest rewelacją.
No ale c/z to nam daje cenę powyżej 14,5 - przy obecnych wynikach, które pewno ulegną jeszcze poprawie.
Ale kogoś paliło na fixie, żeby puścić 5k akcji. Dziwne zagrywka. Cała sesja po 10,40 i taki zjazd na fixingu przed wynikami. Słaba świeczka z tego wychodzi. Mam nadzieję, że jutro ją zakryjemy.
a wyniki piękne: W pierwszym półroczu 2017r. Grupa uzyskała wyższe wyniki niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Suma aktywów zwiększyła się o 24,29% w stosunku do stanu na koniec 2016r. Jest to wynikiem inwestycji dokonanych w pierwszym półroczu b.r. Odnotowano wzrost przychodów oraz zysków. oraz 26 lipca 2017r. GPM Vindexus NSFIZ nabył od Hoist I Niestandaryzowanego Sekurytyzacyjnego Funduszu Inwestycyjnego Zamkniętego portfel wierzytelności bankowych o wartości nominalnej 53,2 mln zł. a wcześniej: W pierwszym półroczu 2017r. oraz do dnia publikacji raportu na nabycie nowych wierzytelności wydatkowano kwotę ponad 9,9 mln zł
zgadza się. Ponad 5 mln zysku. Do tego w kasie 34 mln na zakup pakietów wierzytelności w kolejnych kwartałach. Wygląda na to, że mogą zarobić jakieś 1,7 zł w tym roku. C/Z wtedy nadal będzie 6, do 10 jeszcze daleko.
Dnia 2017-09-11 o godz. 08:13 ~artat napisał(a): > Dziś wieczorem pewnie pokażą się wyniki. Jakie macie oczekiwania? > Wg mnie przychody za II kwartał 14-14,5, zysk 4-4,3 mln.
przychody 16,1 mln zysk (netto) 5 mln (a dokładnie 4 988 000)
Przy tym wynikach to i dywidenda za 2017 r. może być miodzio. Co prawda Zarząd już określił /zagwarantował/ wyższą z roku na rok dywidendę, ale też zastrzegł sobie możliwość dokonywania poprawek in plus w przypadku uzyskania przez spółkę b. dobrych wyników - a takie się szykują. Wycenę BOS też chyba trzeba by było delikatnie skorygować z 13,90 do okrągłych 14,00 PLN ponieważ oni przewidywali ZN za IIQ na poziomie 4,8 mln zł, a przecież wiemy że było 5,0 mln zł.
Leszcz tych 50k nie bierze.;) A jak się realizujący zyski wyczyszczą, to będziemy myśleć o 11 zł. Ale żeby w końcu sentyment do małych spółek na całym rynku wrócił! To wtedy jedna fala nas zabierze ze sobą.